Felpörög a De Rossi era

Az elmúlt közel 3 hétben amióta De Rossi lett az edző csak két tétmeccsen lépett pályára a csapat és hétfőn jön majd a harmadik. Onnantól viszont duplázódik a tempo: a Cagliari után szombaton jön egy komoly teszt az Inter ellen majd a Feyenoord elleni párharc utána csütörtökön. Emellett az átigazolási szezon is lezárult úgyhogy új edzővel és két új játékossal indulunk meg neki a maradék tavaszi szezonnak ami reméljük csak olyan eredményeket hoz majd mint De Rossi eddigi edzősködése.

Legutóbb is hétfőn léptünk pályára, a Salernitana otthonában. Mivel nem tudtam nézni a Hellas elleni meccset ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy mit látok majd és a korábbi kommentek alapján számítottam legalább 30-40 perc kifejezetten élvezetes focira. Ennek ellenére max Candreva élvezte a játékot a pályán és az első félidőt kapura tartó lövés nélkül zártuk, ennyire rosszul játszani a csapatot én nagyon ritkán láttam. A szerencsénk az volt, hogy a Salernitana nem véletlenül utolsó: rögtön a második félidő elején egy szabadrúgás után nagyon bután belekapott kézzel a labdába az egyik védőjük, az ebből járó tizenegyest pedig Dybala értékesítette. Ezzel egy fokkal kényelmesebb lett az amúgy nagyon motivált és felpörgött salernoi környezet aminek köszönhetően láthattunk egy szép akciót is: Dybala sarokkal tette az elfutó Karsdorp elé a labdát aki tökéletesen rúgta át a tizenhatos másik oldalán érkező Pellegrininek, a kapitány pedig önmagát meghazudtolva könnyedén gólt is szerzett. Viszont nem sokáig volt két gólos az előny, a bizonytalan bal szélen játszó Kristensen és a megint rossz formába került Rui Patricio mellett sikerült egy gólt fejelni Kostanosnak, azonban több gól már nem volt a befejezésben nagyon gyengének tűnő Salernitanaban így megmaradt a 2-1-es vezetés ami De Rossi harmadik ilyen eredménye a Salernitana-nak pedig sorozatban a negyedik.

Pellegrini és Dybala másodszor szerzik a gólokat

A lényeg tehát, hogy megvan a három pont amivel megint szép környékre kúsztunk fel a tabellán de nem szabad elfelejteni, hogy sokan egy meccsel kevesebbet játszottak körülöttünk. Ennek megfelelően a szintén kiesés ellen küzdő Cagliari ellen is be kell gyűjteni a három pontot, mert utána már sokkal nehezebb mérkőzések várnak ránk. A Ranieri vezette alakulat tavaly év végén a Serie B play-off hosszabbításában okozott hatalmas sokkot Bariban amikor a 95. percig továbbjutásra álló hazai csapattól a veterán Pavoletti a hosszabbítás utolsó másodperceiben vette el az első osztály álmát. Természetesen azóta is a veterán edző vezeti a csapatot és versenyben is vannak a bennmaradásért. Nincsenek könnyű helyzetben mivel 6 játékos is hiányzik sérülés/Afrika Kupa miatt, ennek megfelelően az elmúlt két meccsen a Frosinone és Torino ellen is kikaptak, viszont előtte meglepetésre verték a Bolognat. Veszélyes csapat tehát a Cagliari, bár az előbb említett győzelmen kívül nem szereztek még pontot felsőházi csapat ellen idén, elsősorban a riválisok elleni döntetlenekkel és ritka győzelemmel próbálnak életben maradni. Ezek alapján a szardíniai csapat otthoni fogadása újabb jó lehetőség arra, hogy zárkózzunk fel a BL helyekre és De Rossi csapata alakítson ki egy kis önbizalmat miközben az új rendszerekhez hozzászokik. Ennek az elérése érdekében De Rossi meg is hívta az egész csapatot és stábot vacsorázni egy étterembe Ostiaba.

A Salernitana elleni meccshez képest nagy pozitívum, hogy Mancini ott lehet a védelemben megint, így reméljük stabilabb lesz a csapat. Kíváncsi vagyok, hogy a kezdő kapus megint Rui Patricio lesz, vagy Svilar megkapja a lehetőséget. Aouar már legutóbb is szerepelt csereként visszatérve az Afrika Kupáról, de most Renato Sanchez is ott lehet a kispadon. Emellett lezárult az átigazolási időszak is amit az olasz újságok szerint mi végeztünk a legjobban – ez majd kiderül az érkezők teljesítménye alapján. Az viszont biztos, hogy Kumbulla több játéklehetőség érdekében távozott kölcsönben a Sassuolohoz, valamint helycsinálás érdekében Belotti a Fiorentinaba. Az érkező oldalon pedig a korábban igéretes Angelino akit előző kölcsön együttese a Galatasary nem akart megvenni így kikerült a keretből (+1 meccs kötelező opciót generált volna) és ezért a Lipcse hozzánk küldte fél évre. Ő nagy űrt tölthet be a balszélső védő poszton, reméljük képes lesz évekkel ezelőtti önmagát hozni, elég könnyen és gördülékenyen ment a leigazolása, szóval ha a motivációja rendben lesz Rómában akkor ez tényleg lehet nagy dobás. A másik érkezőnk nagy meglepetés volt számomra, Pinto „búcsúajándéknak” megszerezte az Empoli felkapott 20 éves olasz tehetségét, Baldanzit. A fiatal kreatív középpályás szintén erőteljesen hozzájárult ahhoz, hogy Rómában kössön ki (ez mindig jó kezdet) így most kölcsönben van nálunk ami után majd 15 millió euró körüli végleges árat kell fizetni a toszkán csapatnak. A mostani meccsen tehát ők is segíthetik majd a csapatot, bekerültek az EL keretbe is (Huijsen és Kristensen kárára) és a spanyol szélsőt minden bizonnyal láthatjuk majd akár már kezdőként is. Az Inter ellen elvileg Smalling is ott lehet a keretben, míg a nemzetközi versenyzőink közül Azmoun Iránja meglepetésre kiverte Japánt így elődöntőbe jutott, amivel jó esélyük van a döntőre is, ahol viszont a másik nagy esélyes Dél-Korea várhatja őket. Ndicka Elefántcsontpartja pedig a hazai Afrika Kupán gyengébb kezdés után Mali ellen harcolhatja ki az elődöntős szereplést, nekik nyilván hatalmas cél lenne a hazai kupagyőzelem. Mindenesetre legkésőbb jövő hétvége után visszatérnek majd ők is a csapathoz (reméljük sikerek után jó formában)

Jobb helyzetben várja tehát a csapat és De Rossi a találkozót, ráadásul az elmúlt egy hétben Szaud-Arábiát sem kellett megjárni így bízok benne hogy az eddig elkezdett „kötelező” pontok gyűjtögetése folytatódik majd, de nyugtalanít azért a veterán Ranieri és az elsőosztályban is a termékeny Pavoletti duója, akik rutinjukra építve, kellemetlen meglepetést okozva rabolhatnak pontot az Olimpicoból.