Salernoi túra, DDR második bajnokija

A „Mourinho korszak” véget ért az olasz fővárosban, azt hiszem ezt már az is megtudta az elmúlt hetekben, aki csöppet sem érdeklődik az AS Roma után. Talán pár mondatot megérdemel tőlem is a portugál, de bő lére semmiképpen sem szeretném ereszteni a témát. Azt felesleges tagadni, hogy két nemzetközi kupadöntőbe kormányozta csapatunkat két év alatt, ami római léptékkel igencsak extra teljesítmény. Mindemellett olyan mértékben vetette árnyékát a teljes alakulatra a portugál habitusa, egója, hogy senki nem az AS Roma teljesítményéről beszélt, hanem a mester munkásságáról… Ez engem az utóbbi időben már nagyon zavart, és mindamellett, hogy számos nagyobb kaliberű játékost sikerült, vélhetően az ő személye miatt a fővárosba csábítani, az eredmények fokozatosan elmaradtak.

Ahogy egyszer régen Guttmann Béla mondta, a harmadik év minden edző számára vízválasztó. Meglepő, hogy annyi minden megváltozott már a mai modern labdarúgásban Guttmann óta, mégis ez a bölcsesség továbbra is érvényben maradt. Szóval rövidre zárva, köszönjük Jose’, amit ezért a klubbért tettél, köszönjük a felejthetetlen élményeket, de valóban elfáradt ez a kapcsolat, és talán a legkisebb arcvesztéssel sikerült befejezni a közös munkát.

Rögtön az érzelmes búcsú után robbant a bomba, DDR követi a portugált a fővárosiak kispadján. Kettős érzés tolong benne De Rossi kinevezése óta, egyrészt a kedvenc játékosom fizimiskáját újra figyelhetem AS Roma szerelésben, másrészt pedig rettenetesen féltem a kudarctól, a csalódást jelentő teljesítménytől. Két mérkőzésen vagyunk túl, egy bajnokit sikerült behúzni kb. fél óra tetszetős támadó játékot bemutatva, illetve volt egy sivatagi haknimeccs, amit szintén 2:1 eredménnyel abszolvált csapatunk. Ma pedig elérkezett a második bajnoki, idegenben a Salernitana ellen.

Színpatikus „kiscsapat” a Salernitana, jelenleg a tabella alján, a 20. helyen tanyázik az olasz első osztályban. 12 pontjukat apránként gyűjtögetik, két győzelmük közül az utóbbi éppen a DDR debütálásánál asszisztáló Verona ellen érték el, három körrel ezelőtt. Nincsenek teljesen reménytelen helyzetben a bennmaradást illetően, de igen komoly tavaszt kellene kitenni az asztalra, ha fel akarnak zárkózni. 2023-ban két alkalommal találkoztak a felek, mindkét esetben 2:2 döntetlen született. Utolsó három bajnokijukat rendre 2:1 veszítették el, visszafelé haladva ; Genoa, Napoli, Juventus hármas ellenében. Keretüket jelenleg is olyan ex-fővárosi játékosok erősítik, mint Gyömbér, Fazio, vagy a másik oldalról Candreva. Kisapjukon az idén ötven éves, lesen született Pipo’ Inzaghival.

Az AS Roma és DDR kapcsán fontos kiemelni, hogy kinevezésével megváltozott a csapat hadrendje, és a mai mérkőzésre is a 4-3-3 felállás alkalmazásáról írnak az olasz újságok. Ez a felfogás nagyobb kreativitást generál támadó harmadban, mára szintén egy sziporkázó, focizni akaró AS Romara számítok. Olyasmire, amit a Verona ellen láthattunk az első fél órában. A hiányzók listája sokat nem csökkent, Parades eltiltott, Spinazzola, Kumbulla, Sanches, Smalling, Abraham sérültek, Azmoun és N’Dicka pedig válogatott kötelezettségeiket töltik. Hazai oldalon a következő kezdőre lehet számítani 3-4-2-1 felállásban: Ochoa; Lovato, Fazio, Daniliuc; Sambia, Legowski, Martegani, Maggiore; Candreva, Tchaouna; Simy.

Ahogy már korábban is írtam, nagyon szorítok DDR edzői munkájának, „szerencsés” sorsolással indíthat, hiszen a Verona – Salernitana – Cagliari hármas alatt kell „bemelegedni” az Inter – Feyenoord rangadókra. Átigazolási hír, hogy Vina pénzért hagyta el az AS Roma keretét. Ha jól értelmeztem az üzletet a Flamengo játékosa lett, viszont ebből visszakerült kölcsönbe a Sassuolo csapatához. Ezen kívül sikerült Törökországból leigazolni Angelinot, aki védő, és nagy reményekkel indult Lipcsében. A spanyol védő a Man. City állományában szintén megfordult még a karrierje kezdetén, de a legtöbbet a Bundesligaban játszotta. Sok sikert kívánunk neki innen!

A Stadio Arechi közönsége 20:45-től követheti a bajnoki mérkőzést, melyet a Sport1 közvetít, szóval minden adott egy kiváló hétfői győzelemhez, hozzuk össze!