Milan után jöhet a ‘ki tudja mióta veretlen’ Leverkusen, meg egy nagy SerieA hajrá

Amikor a De Rossi fémjelezte Roma továbbjutott a Feyenoord ellen, igencsak féltettem a „jövő kapitányát” ezektől a nemzetközi megmérettetésektől. Aztán megnyugtatásomra; a Brighton elleni négy nullás első meccsel igazán meglepett. Nem tudtam, hogy fokozható a helyzet, de a Milan elleni oda-vissza talán már elegendő muníció ahhoz, hogy azt gondoljam, nem kell félteni a pályakezdő edzőnket az ilyen kihívásoktól. Persze az élet nagy rendező és a ’ki tudja mióta veretlen’ Leverkusen jön az elődöntőben, de ezzel még várjunk egy kicsit.

Udineseben félbeszakadt a bajnoki 1:1-s állásnál, Ndicka furcsa, félelmetes performanssza után mindenki jobbnak látta abbahagyni a találkozót. És ez így helyes. Szerencsére a védő jobban van, a Milan legyőzését követően már a pályán volt civilben és együtt ünnepelt társaival. Szívmelengető látvány volt, remélem láthatjuk még játékosként is. Innen szorítunk neki!

Azóta már tudjunk, a mérkőzés befejezését április 25.-én rendezik. Túl sok jó gondolatom nincsen egy ilyen „sprint” mérkőzéssel kapcsolatban, fontos lenne begyűjteni mindhárom pontot, mert a hajrá igen komoly kihívás lesz az AS Roma számára. És nem csak a Leverkusen elleni elődöntő két találkozója miatt. Ma a Bologna ellen kellene vitézkedni, közvetlen riválisunk fáradni látszik a finisre, de félvállról semmiképpen nem vehető a mai bajnoki. Utána csütörtökön a már említett befejezés az Udinese ellenében, majd jöhet a fekete leves. Napoli, Juventus, Atalanta. Köztük a nemzetközi megmérettetés. Semmiképpen nem nevezném könnyűnek ezt a sorsolást…

Lukaku mai diagnózisa szerint 2-3 mérkőzésről biztosan hiányozni fog a megtermett belga. Bár véleményem szerint előre megvagyunk. És amikor minden kevésnek bizonyul, jön Mancini és fejel egy gólt, amivel kirángatja a csapatát a támadók meddőségéből. Igazán nagyot megy az olasz védő, amióta új edzővel dolgozhat. Apropó edző, mindenképpen le szerettem volna írni, hogy Moruinho – minden tiszteletem mellett – elmehet a picsába, amikor úgy fogalmazott, hogy ez a keret nem képes többre, ne legyenek nekünk szurkolóknak komoly elvárásaink, mert ő erőn felül teljesít ezzel a társasággal. Nem kételkedem abban, hogy a portugál most sem gondolja másképp, de azt nagyon jó látni, ahogy De Rossi lendülete áttelepszik az egész csapatra, és képesek vagyunk újra nyerni.

Azt a kérdést szintén sokszor felteszem magamnak mostanában, mi az a végeredmény, amit sikernek könyvelnék el egy ilyen viharos szezon után? Mai ismereteim arra vezetnek, hogy igenis meg kell próbálni a ’ki tudja mióta veretlen’ Leverkusent két meccsen megoldani.. talán még úgy is jó lesz, ha nem veszítik el veretlenségüket, de büntetőkkel kiesnek. Mit szóltok? A bajnokság lefújásánál pedig az ötödik pozíció is aranyat érhet, pontosabban BL főtáblát. Mivel az utolsó nemzetközi körben továbbjutottak a még versenybe lévő Serie A –s csapatok, a következő kiírásban az olasz ötödik Bajnokok Ligája főtáblára kvalifikál. Ez kiváló hír, de ettől még kutya nehéz lesz. Mindenki láthatta, közvetlen riválisokkal kell megküzdeni majd mindezért.

Összegezve, egy EL döntő, és az ötödik hely megszerzése már komoly fegyvertény lenne, de a telhetetlen szurkoló győztes döntőt és negyedik pozíciót szeretne a végére. Én az első változatnál is nagyon büszke leszek, sőt voltaképpen már most az vagyok. Tényleg óriási hajrát nyomatnak a srácok, le a kalappal. És elérkezünk hamarosan ahhoz a pillanathoz, amikor újra félteni fogom mindenkori kedvencemet a kispadon. Közismert tény, hogy DDR eddigi munkája a tulajdonosokat szintén meggyőzte, és a következő idényben maradhat edző. Viszont a nyár egy teljesen más kávéház klubszinten, egy dolog beugrani és tűzoltóként letolni egy adott szezont, mint igazolni, meggyőzni játékosokat maradásról, esetleg minőségi játékosokat a fővárosba csábítani. Majd elvégezni velük a megfelelő munkát, és a helyes/nyertes úton tartani az alakulatot. Pláne egy régen várt BL főtáblával fűszerezve mindezt.

Hiszem azt, hogy DDR képes erre, és a körülötte lévő emberek segíteni fogják a munkáját. Viszont ez a helyzet neki teljesen új lesz. Nem vonom kétségbe elhivatottságát, hogyan is tehetném? És végtelenül szorítok neki, hogy sikeres, eredményes edzője tudjon lenni szeretett klubjának!

Kora este Bologna, csütörtökön Udinese elleni befejezés, vasárnap Napoli majd következő hét csütörtökön az első Leverkusen elleni összecsapás. Korrekt kis 11 napos menü, hozzuk ki belőle a legtöbbet, mást nem is kívánhatok!