Évnyitó kerekasztal

A VB és a karácsonyi szünet lezajlásával január negyedikén folytatódik az olasz bajnokság is. Ez egy szokatlanul hosszú szünet utáni újraindulás, amire senki sem tudja igazán, hogy egyes csapatok hogy fognak reagálni, izgalmas kérdésekre kapunk majd válaszokat tavasszal.

Vajon a szezont általában erősen kezdő Spalletti csapatnak áldás-e az újrakezdés és tavasszal is brutálisan erős marad a Napoli? Hogy hat a Juventus-ra pénzügyi botrány és a vezetőség lemondása? Mennyire eresztenek le az ősszel a VB-re hajtó játékosok és hogy készültek az arról lemaradók? Nem a furcsa szerdai játéknapon fog ez mind kiderülni, de mindenképp fontos lesz, hogy a Bologna ellen hogy tér majd vissza a Roma. Addig is egy évzáró/nyitó poszttal készültek a blog szerzői:

1. Hogyan értékeled a naptári évet, főleg a Roma tavaszi és őszi teljesítményére vonatkózóan?

Aleram: Véleményem szerint 2022 a Roma számára az elmúlt 10-15 év legjobb éve volt, egész egyszerűen azért, mert végre nyert valamit a csapat, ráadásul ez egy európai kupa volt. Láttunk itt az elmúlt években pontrekordot jelentő szezont, „megnyert” naptári évet, gólkirályt, de valódi sikerhez egyik sem volt elég, nem is ünnepelte egyiket sem százezer ember Róma utcáin. Reméljük a Konferencia Liga győzelem egy sokkal sikeresebb időszak első fecskéje. Egyelőre számomra emellett az őszi meccsek csalódáskeltő eredményei és játéka nem befolyásolja ezt.

Curvasud93: Közepesnek. Nyertünk egy európai kupát, ami ugyan nem a világ csodája, de a Roma vitrinjébe elfért. Aztán egy jó mercato után szerencsétlen őszi szezon következett. Legalább még nem vagyunk lemaradva a top 4-től, és jó a sorsolásunk az EL-ben is.

Nemvoktrendi: Egyértelműen pozitívan! Nyertünk egy európai kupát! Kell ennél jobb? Természetesen bőven van hova fejlődni, de első lépésnek ez csodálatos volt. Ne feledjük, hogy van egy viszonylag új tulajdonosi kör, akik most próbálgatták a szárnyaikat, először egy „normális” szezonban, a pandémia által okozott pusztítás után. Meg azt se feledjük, hogy ez egy új technikai projekt volt, egy új vezetőedzővel.

Szentesi János: Elfogadhatónak. A Konferencia Liga győzelem óriási élmény volt még innen nézve is. A nyári igazolások okoztak kellemes meglepetéseket, majd a sérülések és a szokásosnak mondható szerencsétlenségek gyorsan a helyére tették csapatunk. Szóval jutott minden, amiből meg kellene jó irányba kimozdulni.

2. Szerinted egy ilyen ősz után mi lehet a cél az idény végére?

A: Továbbra is a top4, amitől egyelőre 3 pontra vagyunk, szóval hiába a sérülések, a sokszor letargikus hangulat, nem ástuk el magunkat, mindenki rengeteg pontot bukik, egy jó tavasszal még bőven el lehet érni ezt.

C: Szívesen mondanám, hogy BL hely és EL döntő, de attól tartok, hogy áprilisra már egyik sem lesz realitás. Megint egy Európa Liga kvalifikációval kell beérni.

N: A fő cél változatlan kell, hogy legyen: BL szereplést érő bajnoki helyezés. Szerintem a klubnál minden egyéb másodlagos.

SzJ: Egyértelműen a négybe várom a csapatot. Vérrel verejtékkel, de minden erőből ezen kell dolgozni. Egész egyszerűen a pénzügyi mértékek kapcsán a BL főnyeremény, a többi vigaszdíj. Részemről ez az idei szezon „célja”!

3. Hogy teljesítenek eddig a nyári igazolások?

A: Ahhoz képest, hogy milyen jól hangzott a nyári mercato-nk, azért valójában nem szólt akkorát. Dybala persze fantasztikus, még talán jobban mint vártam, de azért örülök minden meccsnek amikor egészséges. Celik-re nagy szükség volt, de bekövetkezett amitől féltem, hogy az alternatíva elássa majd Karsdorp-ot teljesen. Camara jó kiegészítő ember, Matic és Belotti viszont elég nagy csalódás, utóbbi még úgyis, hogy én alapból sem voltam nagy rajongója, főleg a válogatott teljesítménye alapján. Wijnaldum felépülését pedig nagyon várom, rá szerintem hatalmas szüksége van a csapatnak.

C: Dybala nagyon jól, rajta múlik a Roma arca. Celik szerintem oké, Matic kissé alul múlja magát, de nincs könnyű helyzetben Cristante mellett, ők nem nagyon illenek össze. Camara tetszik. Belotti sajnos egyelőre értékelhetetlen.

N: Csak a poén kedvéért, nézzük az osztályzataik átlaga alapján: Dybala volt a legjobb. Camara, Celik és Matic legalábbis használhatók. Belotti meg… Mind szurkolunk neki!

SzJ: Dybala és a holland középpályás, amit tudott megtett. Camara hozzáállása, Matic tudása színpatikus, római léptékkel bőven elfogadható. Celik amikor játszott, vonal fölött volt. Belotti pedig az a játékos, aki Torino városán kívül valószínűleg szédül, de amit visszakerül majd északra, újra 20 gólos csatár lesz.

4. Látsz-e fejlődést Mourinho első és második szezonja között?

A: Ezt szerintem csak a szezon végén tudjuk megmondani majd, egyelőre az őszi idény csalódás volt, de az előző szezonban is a tavasz hozta az igazi pozitívumokat. Van egy EL, egy kupa és egy nagyon nyílt küzdelem a negyedik helyért. Ráadásul az utolsó pár meccs kivételével a probléma elsősorban a befejezéseknél volt, tehát nem látom reménytelennek azt, hogy összességében sikerül majd előrelépni a tavalyi évhez képest majd .

C: Úgy novemberig láttam, de borzasztó szerencsétlen az egész csapat. Azóta nagy a visszaesés, de hátha csak a sérülések miatt.

N: Nem igazán. Pontosabban látni vélek fejlődést, de minden bukik, mert nem tudunk elég gólt lőni. Ennél primitívebben nem is lehetne megfogalmazni, de túl a játék képén, elnézve a statisztikát és az elemzéseket, jelenleg ez tűnik a legnagyobb problémának.

SzJ: Nem, sőt inkább némi visszalépést érzek. De nem szeretném festeni az ördögöt a falra. Ez a szezon egy jó tavasszal még bőven menthető.

5. Kiket igazolnál januárban?

A: Solbakken ugye megérkezett már, Frattesi-nek én továbbra is örülnék. Mellettük pedig Karsdorp-ot kéne lecserélni. Ezen kívül én max azon gondolkozok egyre többet, hogy Zaniolo-val mi legyen… ha külföldről jönne érte egy komoly ajánlat akkor nem biztos, hogy nagyon ragaszkodnék hozzá, főleg ha tényleg nem halad a szerződéshosszabbítása.

C: Solbakkenre kíváncsi leszek, illetve Frattesit nagyon szeretném. De egy kapust is szívesen látnék.

N: Mivel a gól a probléma, elgondolkodnék, a csatárokon, akár egy meglepő áldozat árán is, bár szerintem most erre nincs nagyon pénz meg lehetőség se. Másik poszt, ahol erősíteni lehetne, az a középpálya. De nem Frattesire gondolok. Nincs vele semmi baj, jöjjön, mivel úgyis jönni akar és nem rossz játékos, de elsősorban nem rá lenne most szükség, hanem inkább egy Pizarro szerű kreatív emberre.

SzJ: Télen nagyon nehéz minőséget igazolni, talán még mennyiséget se könnyű. Így nagy elvárásaim nincsenek, az amúgy is átgondoltnak tartott vezetőséggel szemben. Remélem Solbakken beváltja a hozzá fűzött reményeket.

6. Felmerült Mourinho távozása szövetségi kapitányi posztokra a szezon végeztével. Te elengednéd? Ha igen, kit hoznál a helyére?

A: Én megkedveltem Mourinho-t, és alapból még a sokat kritizált visszaállós játékát is tudom élvezni, amennyiben tényleg működik is. Szerintem ha sikerül bejutni a négybe és/(vagy) újabb kupasikert kiharcolni akkor nem kéne elengedni, viszont az eredeti 3 év után csak akkor maradjon ha tényleg minden nagyon szuper és ő is extra motivált.

C: El én. De Zerbit hoznám, ha kívánhatok bárkit.

N: Kezdjük ott, hogy még nem tudjuk, hogy mi lesz a szezon végéig, még bármi történhet. Lehet, hogy a pokolra fogjuk kívánni, de még az is lehet, hogy isteníteni fogjuk. De nem, nem engedném el. Főleg azért nem, mert ott a kérdés második fele: „kit hoznál a helyére?” Van Mourinhonál jobb, akit el lehet hozni reálisan a Rómába? „Zidane pont ráér, meg Tuchelnek sincs csapata és Pochettino is elvihető…” Mondom REÁLISAN!!! Hehe… Ne feledjük, hogy nekünk inkább kinéz egy Giampaolo, mint egy Ancelotti! Akkor meg már inkább megtartom Mourinhót.

SzJ: Miután kiderült, hogy nem mozdul a portugál tréner már könnyebb eljátszani a gondolatokkal. Nekem „ős” kedvencem Ancelotti, de nyilván kezeljük helyén az ügyet. Tuchel én is örülnék, szerintem egy nagyon tehetséges edző. De fiatal, olasz edzők között is lehetnek válogatni.

7. Mi a legszebb emléked az évből a Romát illetően?

A: Természetesen a Konferencia Liga győzelem, de azon belül valamiért a Leicester elleni párharc és különösen Pellegrini gólja, Zalewski gólpassza emelkedik ki számomra.

C: A 3-0-s derbi, a Konferencia Liga és az Inter elleni győzelem.

N: A Kondenzációs ligakupa elhódítása!!!

SzJ: Konferencia Liga győzelem!

8. Mi a legrosszabb emléked az évből a Romát illetően?

A: A pillanatok amikor realizálnom kellett, hogy azért focit követő emberek nagy részének fogalma sincs arról, hogy mit nyert a Roma 🙂

C: Minden más.

N: Több is van, általában a festői Norvégiához, konkrétan egy „vidám halászfaluhoz” kötődnek, ott fenn a messzi északon, a vadregényes fjordok műfüves árnyékában… Sigh…

SzJ: Az őszi vergődés már hétről-hétre egyre nagyobb terhet jelentett.

9. Milyen újévi fogadalmat kéne tennie a klubnak?

A: A játékosoknak biztosan azt, hogy a hatalmas helyzeteikből gólt is rúgnak majd. A klubtól pedig az idei évben azt szeretném legjobban, hogy májusban megismételje az európai sikert, ezúttal Tirana helyett Budapesten.

C: 5 év Ibériai félsziget után kicsit visszajönni az Appenninire. Kedvelem Pintót, de jó lenne nem elmenni portugál irányba, én most nagyon ettől félek.

N: Mit szólnátok ahhoz, hogy „nyerjünk valamit jövőre is!”? Vagy esetleg inkább egy olyan, hogy „cél a BL szereplés minden áron!”? Nem tudom. Én csak annyit várnék el, hogy mindig tegyék meg, amit lehet és a végén majd meglátjuk, hogy mire volt elég.

SzJ: Tartsuk a trendet, ebben az évben is jöhet egy győzelem… EL vagy Olasz Kupa… Meglátjuk.