Erőből és dühből!

Szerda este a Roma 2-1-re nyert a Cagliari otthonában. A Cagliari szerzett vezetést, Pavoletti góljával, de a Roma megfordította az eredményt, Ibanez és Pellegrini találataival.

A tribünön helyet foglaló, eltiltott Mourinho nem viccelt, tényleg mindig ugyanaz a csapat kezd, mintha a portugál sportot űzne abból, hogy kihangsúlyozza mennyire szűk a kerete és mekkora szükség lenne erősítésekre. Így állt fel a Roma:

ROMA (4-2-3-1): Rui Patricio; Karsdorp, Mancini, Ibanez, Vina (57’Felix); Cristante, Veretout (90’+1’Kumbulla); Zaniolo (80’Calafiori), Pellegrini, Mkhitaryan (46’El Shaarawy); Abraham.

Sejteni lehetett, hogy nem lesz olyan könnyű meccs. Pedig papíron a Rómának állt a zászló, a Cagliari nincs jó formában, ráadásul hiányzott jó pár játékosuk is. De a tapasztalt Roma szurkolók már ismerik Cagliarit és a Cagliarit, nagyon jól tudják, hogy ezek azok a meccsek, amik rendszeresen problémákat szoktak okozni.

És tényleg, alig kezdődött el a meccs, Bellanova, kiszorított szögből,  megeresztett egy gyilkos erejű lövést, ami szerencsénkre a keresztlécen csattant. Nem Rui Patrición múlott, hogy nem lett gól. Az első félidőben nem sok minden történt, a fegyelmezetten bezárkózott Cagliari nem sok lehetőséget adott a romanistáknak, akik túl visszafogottan és lassan játszottak. Talán Zaniolo volt a legaktívabb, illetve Karsdorpnak volt még egy pár megindulása a szélen. Egyetlen gólhelyzet volt az első félidőben, amikor a Cragno kapusról kipattanó lövés Abraham mellére pattant, de az angol nem tudta a kapuba irányítani a labdát.

Boldog szülinapot El Shaarawynak!

A második félidőre Mourinho és Joao Sacramento leszedték az ismét nézhetetlenül rosszul játszó Mkhitaryant és bezavarták a szülinapos El Shaarawy-t, aki pont tegnap ünnepelte a 29-ik születésnapját. De a Roma ettől nem lett jobb, sőt, a Cagliari megszerezte a vezetést. A kitűnő formában játszó Marin (korábban ő adta a passzt Bellanova kapufája előtt is) középre ívelt, a felugró Viña túl alacsonyra nőtt, így a labda centikkel a feje fölött szállt tovább, megpattant a meglepett Bellanován és odakeveredett pontosan Pavoletti elé, aki a kapuba vágta a labdát. Május óta nem rúgott gólt. Cagliari tényleg nem szokott szerencsét hozni a Rómának és ez a gól lehetne ehhez a „mellékelt ábra”.

A Roma megpróbált reagálni, például a szülinapos El Shaarawynak volt egy látványos ollózása, de sajnos nem talált kaput. Ekkor Mourinho bevetette a „titkos fegyvert” és a bűnösen alacsony Viña helyére bedobta a tini Felixet (aka Afena-Gyan). Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem Shomurodovot? Egy okos elemző erre a kérdésre azt mondta, hogy mert más a két játékos, Felix legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy nagyon gyors és futott is végig, mint a mérgezett egér. Még egy próbálkozása is volt a derék Felixnek, amikor elé keveredett a labda egy szöglet után. De az igazi ziccer megint a Cagliari előtt adódott, amikor Pavoletti bűnösen egyedül maradt a Roma tizenhatosában, de szerencsére nem sikerült jól ráfordulnia és kellő erővel kapuba küldenie a labdát.

Ezek után a Roma tényleg elkezdett erősebben nyomni és átvette a játék irányítását. Sorra jöttek a romanista helyzetek, Zaniolo kevéssel fejelt a kapu mellé, Pellegrini pedig telibe csapta a keresztlécet, amikor nem sikerült ballal, közelről a kapuba irányítani Karsdorp keresztlabdáját. Mancini pedig a Cagliari tizenhatosából nem találta el a kaput. Ja és közben Pavoletti majdnem duplázott, de Rui Patricio nagyot védett. Amikor már kezdett fogyni az idő, a Rómának valahogy csak sikerült kiegyenlíteni, konkrétan Pellegrini szögletéből, Ibanez a kapufa belső oldalára fejelt, ahova Cragno kapus már nem érhetett el és a labda végre jó irányba, befelé pattant, a Cagliari hálójába.

De még nem volt vége, negyedórával a vége előtt a Roma egy szabadrúgáshoz jutott, kb. 20 méterre a Cagliari kapujától. Mind ugyanarra gondoltunk: most jön Pellegrini, aki vagy átrúgja a labdát a szomszéd stadionba, vagy telibe trafál egy boldogtalan Cagliari játékost a sorfalban, talán jobban járnánk, ha beívelné, vagy esetleg a lepattanó labdából még lehet valami… Erre Pellegrini fogta magát és 20 méterről, gyönyörűen átemelve a labdát a sorfal felett, pontosan bevágta a kapu legfelső sarkába! „Szegény” Cragno csak annyit tudott tenni, hogy egy tigrisbukfenccel begurult a kapuja sarkába, miközben megpróbálta messziről szemmel verni a labdát. Egy szépségdíjas szabadrúgás gólt láthattunk!

A végén még a Cagliari megpróbált visszatámadni, de a Roma jól védekezett és a lefújásig már nem változott az eredmény. Most nehogy elszálljunk magunktól! A tökutolsó Cagliarit vertük el és ráadásul hiányzott egy csomó játékosuk is. De ez akkor is nagyon fontos győzelem volt! Miközben a riválisok sorra nyertek a többi pályán, a Roma megőrizte a negyedik helyét. Vagyis egyelőre nem szakadtunk le, még mindig ott vagyunk az elsők között!

Azért is volt fontos győzelem mert a következő meccsünk a megtáltosodott Milan ellen lesz, márpedig azok nem ismernek tréfát. Mennek mint a gyorsvonat és miután a hétvégén megtettük nekik azt a szívességet, hogy egy döntetlennel megállítottuk a Napolit, most magányosan vezetik a tabellát, legalábbis a Napoli ma esti meccséig. Vasárnap este jönnek Rómába és nem egy pontért jönnek, pláne nem egy zakóért.

A volt madarász Pioli mester jól összerakta a Milant. Miközben mindenki a veretlen listavezető Napoli ünneplésével volt elfoglalva, ezek csendben (nem is annyira csendben) tették a dolgukat és egy káprázatos szezonkezdést produkáltak. Semmi különbség nincs a Milan és a Napoli eredményei közt, csak a milánóiak korábban veszítettek két pontot, mint a nápolyiak és így egy kicsit kevésbé figyeltek rájuk, már amennyire ez egyáltalában lehetséges. Tíz forduló után, kilenc győzelem (köztük olyan skalpokkal mint az Atalanta, vagy a pizsamás unokatesóink) és egy döntetlen ( az is csak a Juventus ellen Torinóban). Mostanra pedig, ha csak egyelőre ideiglenesen is, de átvették az első helyet a tabellán. Veretlenek!

Nem nagyon kell őket bemutatni, már nagyjából tudjuk mire számíthatunk. Pioli mester minden bizonnyal változtatni fog a Torinót legyőző csapaton, már csak azért is, mert hét közben a Portóval játszanak, arra is kell figyelni. Az elemzők arra számítanak, hogy Theo fog kezdeni Kalul helyén és Diaz lesz a „trequartista”, miután a spanyol negatív covid tesztet produkált, így majd ott lehet a Roma ellen.

Elől a szokásos probléma: Giroud, vagy Ibra? A francia döntötte el a Torino elleni meccset, neki kéne kezdenie, a svéd majd valószínűleg beállhat a kispadról. Krunic is egy kellemes problémát jelent Pioli számára, ő adta a gólpasszt Giroud-nak, nyilván ő is játszani szeretne.

Amúgy nagyjából a szokásos Milanra lehet számítani, Tatarusanu a kapuban (nagyot játszott a Torino ellen), Calabria a jobb szélen, Kjaer és Tomori a védelem közepén. Ballo-Touré kihagyta az utolsó meccset, összeszedett egy rúgást a bokájára, de a Roma ellen már ott lesz, várhatóan a kispadon. Valószínűleg Rebic is fel fog épülni a meccsre, ő állítólag Pioli „bizalmi emberei” közé tartozik. Valószínűleg játszani fognak Leao és Saelemaekers, illetve középen Tonali és Kessie. Akik minden bizonnyal ki fognak maradni sérülés miatt: Maignan, Plizzari, Florenzi (nem is baj), Messias és Castillejo. Itt egy tipp a kezdőjükre:

MILAN (4-2-3-1): Tarusanu; Calabria, Tomori, Kjaer, Theo Hernandez; Kessie, Tonali; Saelemaekers, Diaz, Leao; Giroud.

A Roma kezdőjét már úgyis tudjuk: ugyanaz lesz mint tegnap. Apropó kezdők, térjünk vissza egy percre még a Cagliari elleni meccsre. A vége felé picit „felfokozódott” a hangulat, Pezzuto bíró úr pedig negyedóra alatt kiosztott 5 sárgalapot! Külön ki kell emelni Calafiorit, akit becseréltek és gyakorlatilag mielőtt labdába ért volna, már elkövetett két szabálytalanságot és ennek megfelelően kapott is egy sárga lapot. De elsősorban nem Calafioriról akartam beszélni, hanem Cristanteról, aki nem játszott túl jól, még párszor hibázott is, mielőtt a végén, a Cagliari elleni „ostrom” alatt, ő is összeszedte magát. De nem ez a lényeg, a lényeg, hogy nem kapott sárgát! Fokozottan veszélyes helyzet volt, már csak egy lap választja el az eltiltástól, a hétvégén pedig a Milan ellen játszunk. Mind tudjuk, hogy ez mit jelent. Cristante valahogy mégis lehozta a meccset úgy, hogy egy lapot sem tudtak neki adni! Ez is egy kisebb eredmény, talán nem is olyan kicsi.

Paradox módon, a Milan kápráztató szezonkezdése ellenére, a fogadóirodák oddsai szerint a Roma a meccs esélyese. Érdekes, meglepő, mondhatnánk zavarba ejtő. Pedig az olasz média a Milan dicsőítésétől hangos. Természetesen remélem, hogy a fogadóirodáknak „lesz igazuk”, de a Milan ellen játszunk és mind tudjuk, hogy ez mivel jár. Én személy szerint egy nehezebb menetre számítok, mint például a Napoli ellen. Ettől függetlenül szépen el kéne verni őket! Ha megállítottuk a Napolit, akkor minimum meg tudjuk állítani ezt a Milant is.

Apropó meglepetések, állítólag a SportTV élőben fogja közvetíteni a meccsünket! Pedig biztos lenne valami jó kis darts, vagy kézilabda, amit közvetíthetnének a meccsünk helyett. Természetesen csak viccelek, tudjuk nagyon jól, hogy elsősorban a Milan miatt adják élőben a meccsünket. Ez a jó oldala az ilyen rangadóknak, amikor a „juvemilaninter” ellen játszunk, akkor még a SportTV-ben is élőben adják a meccset (élő közvetítés 20:30-tól, Sport2).

Itt be is fejezem, vasárnap este háromnegyed kilenckor Roma-Milan, addig is forza Roma mindenkinek!