A balsors és a bírók ellen

A Roma 1-1-es döntetlent játszott a Cagliari ellen. Joao Pedro büntetőjével szerzett vezetést a Cagliari, a Roma Ceppitelli  öngóljával egyenlített.

A sok sérülés miatt, a Rómában gyakorlatilag az játszott, aki tudott. Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-2-3-1): Pau López; Spinazzola (80’Santon), Mancini, Smalling, Kolarov; Cristante, Diawara (30’Antonucci, 74’Kalinic); Kluivert, Veretout, Zaniolo; Dzeko.

CAGLIARI (4-3-1-2): Olsen; Cacciatore, Pisacane, Ceppitelli, Lu.Pellegrini (81’Mattiello); Nandez, Cigarini, Rog; Nainggolan (74’Ionita); Joao Pedro, Simeone (59’Castro).

A sok hiányzó ellenére, a mérkőzésen végig a Roma irányított, a Cagliari nagyon ritkán volt veszélyes, Smalling és Mancini jól zártak, Pau Lópeznek nagyon kevés dolga volt. Nyomasztó római mezőnyfölény volt végig. A Cagliari legjobbja egyértelműen Olsen volt, aki több szép védést is bemutatott, például Zaniolo próbálkozásánál, vagy Diawara távoli lövésénél. Volt valakinek kétsége, hogy ez lesz? Ennyit a babonáról.

Aztán Massa bíró úr lassan átvette a főszerepet, kis ezer apró epizód és ítélet, amik mind jelezték, hogy a derék játékvezető úr nem fog „szívességeket tenni” a Rómának. A 25 perc környékén Diawara bemutatott egy szépségdíjas szerelést a Roma tizenhatosának a vonalában, egyértelműen a labdát találta el, de nem a derék Massa bíró úr szerint, aki adott egy „ingyen” szabadrúgást a Cagliarinak.

Az csak természetes, hogy az „ajándékba kapott” szabadrúgás fejleményeként, a labda Mancini karjához ért a Roma tizenhatosában. Nem is akarok belemenni, hogy mihez ért először a labda, Mancini karjához, vagy a mellkasához. Az sem érdekel, hogy mennyire volt szándékos kéz, mert hiába változtatták meg a szabályt, ha a Rómáról van szó, úgy tűnik, hogy továbbra is számít a szándékosság, már ha abból indulunk ki, hogy nekünk erre hivatkozva nem szoktak büntetőt adni. A lényeg, hogy óramű pontossággal érkezett a VAR hívása és természetesen tizenegyest adtak a Cagliarinak. Joao Pedro pedig természetesen kiválóan értékesítette a büntetőt, gól és vezetett a Cagliari.

Alig négy perccel később a balszerencse megint megnyilvánult, ezúttal nem közvetlenül (vagy csak részben) a jeles Massa bíró úron keresztül, hanem a már megszokottnak mondható sérülések révén. Ezúttal Diawara dőlt ki, a guineai egy durva szabálytalanság után felállt és folytatta a játékot, de a térdét tapogatta. Pár perccel később viszont megállt, a földre rogyott és fájdalmas arccal fogta a térdét. Porcsérülés, a medialis meniscus, vagy mi a csoda sérült a térdében, holnap műtik. Egy darabig őt se fogjuk látni.

Olyan kiválóan vagyunk eleresztve játékosokkal, hogy csak egyetlen játékos beállása jöhetett szóba és be is állt a fiatal Antonucci, aki már több meccset játszott az idén mint Perotti, vagy Ünder és ezzel mindent elmondtunk. Ennek ellenére továbbra is a Roma irányított és a 31-ik percben ki is egyenlített. Kluivert elszaladt a jobb szélen és betett egy erős, lapos labdát középre. Ceppitelli egy kétségbeesett becsúszással próbálta megelőzni az érkező Dzekót és a saját kapujába rúgta a labdát.

Természetesen a Roma nem elégedett meg a döntetlennel és tovább kereste a gólt, közel is jártak hozzá Antonuccival és Dzekóval, de sajnos nem sikerült gólt szerezni és a félidőben maradt a döntetlen.

A Roma a második félidőben is támadott, természetesen sokkal jobb volt a Cagliarinál, de semmi se akart összejönni. Zaniolo, Dzeko, Kluivert, Antonucci… Szinte mindenki próbálkozott, de ahogy már említettem semmi sem jött össze. Senki se gondolja, hogy a Roma valami földöntúlian látványos teljesítményt produkált, csak éppen sokkal jobb volt a Cagliarinál, lefocizta a szardíniai alakulatot.

Közben a Roma egyik támadása során, Dzeko összefejelt az egyik szardíniai védővel, azonnal jelezte, hogy baj van és látszott is az arcán, hogy valami komoly sérülés történt. De a bosnyákot kemény fából faragták, visszaállt és végigjátszotta a meccset. A meccs után elment Diawara után a klinikára, ahol megállapították, hogy arccsonttörést szenvedett, őt is holnap műtik. Kemény mint a vídia!

Már vészesen közeledett a meccs vége, amikor a 89-ik percben Dzeko továbbtett egy labdát Kalinicnak, aki kibújt a védői közül és a kirepülő Olsen mellett megszerezte a Roma győztes gólját. A tévén elénk táruló kép, a horvát gólja után, kimondottan szürreális volt, mert a kitörő Olsen parádésan elütötte a Cagliari egyik védőjét, konkrétan Pisacanét és miközben a Roma játékosai a gólt ünnepelték, Olsen és Pisacane mozdulatlanul feküdtek a földön. Mintha csak egy vert hadsereg tagjai lettek volna az elveszített csata után.

Aztán viszont izgulni kellett, mert Pisacane nem mozdult és a „golfkocsival” kellett őt leszállítani a pályáról. Ez az egész cirkusz eltartott vagy öt percig, a Roma játékosai már mentek vissza a saját térfelükre a középkezdéshez, amikor konstatálták, hogy Massa bíró úr nem adta meg a látszólag érvényes gólt. A tévén is levették a Roma második gólját az eredménykijelzőről. Massa bíró úr állítólag úgy ítélte meg, hogy Kalinic lökte Pisacanét és ezért a gól érvénytelen. Ezek után a csapatok még vagy öt percig elszerencsétlenkedtek a pályán majd lefújták a meccset és maradt a döntetlen.

Itt most mindenki készüljön fel, mert elhagyjuk a valóságot és belépünk a novellák, a kitalált történetek világába. Massa azt hazudta, hogy nem adta meg a gólt, mert Kalinic lökte Pisacanét (néhány fantáziadús tudósító az olasz médiában odáig merészkedett, hogy „egyértelmű lökésről” hadováltak). A visszajátszások alapján tény, hogy Kalinic kezei hozzáérnek Pisacanéhoz, de ha az lökés, akkor itt és most be kell fejezni a focit, mert ha minden ilyet lefújnának, akkor nem lehetne játszani! Pisacanét nem Kalinic lökte fel, hanem Olsen, a saját kapusa ütötte el, mint a gyorsvonat! Pisacane még a talpán volt Kalinic „lökése” után, Olsen csapta le, mint a közmondásos taxiórát! De tulajdonképpen még ez is mellékes lenne, a hangsúly megint a bírói eljáráson van. Massa bíró úr azt hazudta, hogy nem adta meg a gólt, ami nem igaz!

Engedjétek meg, hogy kifejtsem. A Sky szerint az egyetlen baj a meccsel az volt, ahogy Fonseca mester panaszkodott a végén. Ja igen, mert nem is mondtam még, hogy a lefújás után, a portugál mesterünk úgy ordibált a kiváló Massa bíró úrral, hogy az piros lappal kiállította. Kiállította Nuno Romanót is, Fonseca segédjét, aki nem szólt egy szót sem, csak teátrálisan megtapsolta a kiváló Massa bíró urat. Azért fontos, hogy mit mond a Sky, mert ők közvetítik a meccseket Olaszországban és így ők határozzák meg a közvéleményt is. Mondhatnánk, ők hozzák meg az első ítéletet.

A Sky azt hazudta, hogy Massa bíró úr eleve nem adta meg a gólt, mert a felvételeken sehol sem látszik, ahogy a középkezdést mutatja. De akik ezt mondják, megfeledkeznek arról, hogy Massa a szabálytalanságot se jelezte! Azt vajon miért nem keresik a felvételeken? Egyébként ez a Sky megszokott hozzáállása ha a Rómáról van szó, például, csak hogy a Cagliarinál maradjunk, anno Destrót is gyakorlatilag ők tiltották el.

Közben meg Fonseca és mások elmondása szerint, a játékvezető, közvetlenül az eset után, azt mondta a panaszkodó Cagliari játékosoknak, hogy nem történt szabálytalanság és hogy a gól érvényes. Erre enged következtetni az is, ahogy a felvételeken látszik Kluivert, aki közvetlenül a gól után kérdően néz a bíróra és csak akkor megy ünnepelni a gólt, amikor az jelzi neki, hogy érvényes.

A gól után, miután már pár perce a Cagliari „elesettjeit” ápolgatták és Massa egyre mélyebb hallgatásba burkolózott, Mancini megkérdezte a negyedik bírót, hogy „akkor most mi van? A gólunk ugye érvényes?” A negyedik ember válasza az volt, hogy „egy pillanat, még beszélnek”. Vagyis Massa konzultált a VAR-ral! Nem az a baj, hogy konzultált a VAR-ral, ez lenne a természetes, a baj az, hogy letagadta, azt hazudta, hogy meghozta az ítéletet a VAR nélkül és hogy a VAR ezt megerősítette! Illetve onnantól kezdve, hogy bevonta a VAR-t, vajon miért nem nézte meg a felvételeket? Nem az lett volna a szabályos eljárás? A Rómára nem vonatkoznak a szabályok?

Tehát nem arról van szó, amit egyesek hazudnak, hogy Massa bíró úr nem adta meg a gólt. Massa játékvezető úr megadta a gólt, csak éppen utána meggondolta magát. Szerintem mert látta, hogy „szegény” Pisacane elájult. Ja mielőtt valaki komolyan elkezdene izgulni, Maran mester megnyugtatott mindenkit, hogy Pisacane az öltözőben magához tért és percekkel a lefújás után már jól volt, de természetesen még ki fogják vizsgálni, ahogy a fejsérülésekkel szokás. Én attól tartok, hogy Pisacane alaposan rájátszott az esetre. Szerintem úgy volt vele, hogy a 90-ik percben kaptak gólt, nem volt veszíteni valója, hátha történik valami jó ha fekve marad. De majd meglátjuk, hogy milyen hírek fognak érkezni az állapotáról.

A méltán hírhedt Garcia-Aranda ideje óta nem láttam ilyen fokú bírói amatőrizmust Roma meccsen! A fiatalabb olvasók kedvéért, Garcia-Aranda volt az a bírónak álcázott spanyol briganti, aki 2001-ben kiejtette a Rómát a Liverpool ellen az UEFA kupából, amikor többek között először megadott, majd visszavont egy büntetőt az Anfielden. A lényeg, hogy a mai teljesítményével Massa bíró úr méltán feliratkozott arra a listára, amin olyan arcok vannak mint Bergamo, Rocchi, vagy Garcia-Aranda. A meccs előtt Nainggolantól, Luca Pellegrinitől és Olsentől tartottam, hát kiderült, hogy Massa bíró úrtól kellett volna félni, tőle viszont annál inkább. Azt mondtam, hogy Olsen volt a legjobb a Cagliariban? Elnézést, butaságot írtam, a legjobb, az MVP természetesen Massa bíró úr volt.

Ez a mai döntetlen elkeserítő volt! Ha ez nem töri meg a csapatot, akkor semmi. Megint lesérült két alapjátékos, akik ki tudja mikor játszhatnak legközelebb. Hiába játszottak sokkal jobban, mégsem sikerült nyerniük. Ráadásul ilyen abszurd körülmények között vesztettek két pontot. Ez nagyságrendekkel rosszabb volt, mint a megérdemelt vereség az Atalanta ellen. Oda jutottam, hogy örülök a szünetnek a bajnokságban, mert legalább egy darabig nem fogok idegeskedni, a sokadik „véleményes” bírói döntés miatt.