Kedvcsináló Roma-Cagliari

Vasárnap délután érkezik az Olimpicóba a Cagliari és elég nehéz meccsnek nézünk elébe.

Miközben a Roma hét közben Ausztriában ikszelt, a publicisztikai indíttatású, környezetvédelmi fásítás áldozatául esett Wolfsbergerrel, addig a Cagliari a fogait élesítette és a játékosaiknak azon járt az eszük, hogyan fognak vasárnap keresztbe tenni a Rómának. Maran mester csapata az idei bajnokságban rosszul kezdett, elvesztették a két első otthoni meccsüket, utána viszont nagyon jól elkapták a fonalat és azóta 4 meccse veretlenek.

Az utolsó meccsük csak egy döntetlen lett a Verona ellen, de ezt nyugodtan felejtsük is el. Inkább arra kéne figyelni, hogy a Cagliari kicsinálta az „alkalmi romanista” Ancelotti mester Napoliját Nápolyban! Az sem mellékes, hogy a Cagliari a táblázat hetedik helyén tanyázik, 3 győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel. Ez azt jelenti, hogy alig egy ponttal vannak lemaradva az ötödik helyezett Rómától!

Castro a 87-ik percben intézte el a Napolit.

A Cagliariban bőven vannak Roma kötődésű játékosok, ott van Nainggolan, Luca Pellegrini és Olsen is. Nainggolan érzelmi döntést hozott, amikor visszatért Szardíniába, miután az előző szezonban az Interben nem alakultak túl fényesen a dolgai és az Inter meg akart tőle szabadulni, főleg miután a belga első számú hívét, a „kopasz” Spallettit is eltávolították. De nemcsak arról van szó, hogy a Ninja visszavágyott korábbi sikerei helyszínére, a legfontosabb ok, amiért a Cagliarit választotta, a felesége betegsége volt, aki szardíniai és így a kezelések során legalább a családja közelében lehet. Jobbulást kívánunk neki!!!

Luca Pellegrini kölcsönben van Cagliariban, a Roma a Spinazzola üzlet részeként eladta őt a Juvénak, a zebrák pedig azonnal kölcsönadták Szardíniába. Valójában ez egy visszatérés volt Luca Pellegrini számára is, vagy inkább egy folytatás, mivel már kölcsönadták Cagliariba idén januártól júniusig, csak akkor még a Roma tulajdonában volt. Olsent meg ugyebár közvetlenül a Roma adta kölcsön, miután tavaly nem volt túl sikeres a fővárosban.

Visszatérnek a régi ismerősök…

A Cagliari az idén nem fél az idegenbeli meccsektől, a három győzelméből kettőt idegenben harcolt ki, a Napoli és a Parma ellen. A védelmük is jobban muzsikál idegenben, két meccsen csak egyetlen gólt kaptak eddig. Egyébként nem mellékes, hogy a góljaik 45%-át az utolsó 15 percben szerzik, míg a legtöbb gólt a 45-ik és a 75-ik perc között kapták. Az idei Cagliari nem egy „csikócsapat”, az átlagéletkor 28 év.

Maran mester szerint a Roma nagyon jó csapat, főleg a támadó szekciója.

Maran mester a leggyakrabban 4-3-1-2-ben játszatja a csapatát, szinte mindig ezt használják. Csak a miheztartás végett, elméletileg Olsen, Luca Pellegrini és Nainggolan is kezdeni fognak. Ami nem egyértelmű, hogy a Ninja pontosan hol fog játszani, a középpályán (akkor Castro a kezdőben a két ék mögött), vagy az ékek mögött (akkor Cigarini kezd a középpályán). Mindenesetre itt egy tipp a kezdőjükre:

Cagliari (4-3-1-2): Olsen; Cacciatore, Ceppitelli, Pisacane, Pellegrini Lu; Nandez, Nainggolan, Rog; Castro; Joao Pedro, Simeone.

És mi hír a Rómáról? Semmi jó… A farkashegyi osztrákok ellen kiharcolt döntetlen nem sokat segített, a már eleve nem túl fényes hangulaton. Apropó Európa-liga, az megvan, hogy a „nagyokosok” az UEFA-ban megint megtalálták a Rómát? Most a harmadik mezünkbe kötöttek bele, abba a gyönyörű kék mezbe, ami kivételesen általános tetszést aratott a szurkolók körében. A mez alapmintája eredetileg a klub két régebbi szimbóluma volt, a „kisfarkas” és a stilizált „ASR” felirat. Okoskáék megmondták, hogy egy mezen nem lehet három logó, mert szerintük a klub aktuális címerével együtt ez már összesen három volt. Az eredmény az lett, hogy az „ASR” az UEFA áldozatául esett és az osztrákok ellen már csak a „kisfarkas” szerepelt a mezen. Ha babonás lennék, most azt mondanám, hogy az ASR-el fölényesen nyertünk a törökök ellen, nélküle csak döntetlent játszottunk. Jó hír, hogy az UEFA-nak ez a sokadik „hülyesége” csak az európai meccseket érinti, a Serie A-ban és a kereskedelmi forgalomban kapható mezeken továbbra is ott lesz az „ASR” a mintában.

Az új és a régi mez egymás mellett.

Az osztrákok elleni meccsnél maradva, a meccs előtt derült ki, hogy Florenzi influenzás lett, ezért nem is tudott játszani Ausztriában és ezért a Cagliari ellen is Santon fog kezdeni a jobb szélen. Ennél nagyságrendekkel komolyabb baj, hogy a pénteki edzésen Zappacosta térdszalag szakadást szenvedett! Jellemző a Roma és szegény Zappacosta „szerencséjére”, hogy amikor elcsúszott a csuklója is kificamodott. Most legalább négy hónapot ki kell majd hagynia, a szezon vége előtt nem nagyon fogjuk látni. Az idén ez volt kb. a tizedik sérülés a Rómában és tényleg meg kéne már keresni, hogy hova vannak elásva a fekete macskák Trigoriában. Perotti október vége felé fog előkerülni, Pellegrini kb. két hónap múlva, Mkhitaryan és Ünder pedig valamikor október közepe táján.

Zappacosta műtétje jól sikerült.

Elnézve Kalinic játékát, jó hír, hogy állítólag Dzeko fog kezdeni a Cagliari ellen. A védelemben Smalling játékát jósolják, a kérdés, hogy ki lesz a párja, Mancini, vagy Fazio. Mivel ugyebár úgy hullanak a játékosaink, mint a muslicák ősszel, Fonseca mester kénytelen lesz kitalálni valami újat. Állítólag nem valószínű Pastore kezdése, Fonseca mester azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy Veretout vagy Cristante lesz a „trequartista”, illetve azt is mondta, hogy Cristante hiába játszott már korábban azon a poszton, a tulajdonságai nem ideálisak a szerepkörhöz. Akkor ezek szerint Veretout? Itt egy tipp a Roma kezdőjére :

Roma (4-2-3-1): Pau López; Spinazzola, Fazio, Smalling, Kolarov; Cristante, Diawara; Zaniolo, Veretout, Kluivert; Dzeko.

A nyomás jó dolog, aki nem bírja az menjen krumplit kapálni!

Számomra, túl a szakmai kérdéseken, Fonseca mester meccs előtti sajtótájékoztatójának a fénypontja az volt, amikor egy riporter Nainggolan nyilatkozatairól kérdezte, aki szerint most a Rómában kevés „erős jellemű” játékos van és Rómában túl nagy a nyomás a csapaton. Fonseca mester szerint viszont mindenki szeretne hasonló „nyomás” alatt lenni, mert Rómában mindig érződik a szurkolók támogatása, akkor is amikor idegenben játszanak. Nyomás pedig minden csapatban van, szerinte aki nem képes elviselni a nyomást, az inkább vegyen magának egy földecskét és foglalkozzon krumpli termesztéssel. Nagyon jól mondja a mester!

A fogadóirodák oddszai szerint természetesen a Roma a toronymagas esélyes. Nem számítanak a sérülések, nem számít, hogy 72 órával a meccs előtt még Ausztriában vitézkedtünk, ezek szerint simán nyerni kéne és őszintén szólva nehéz lenne evvel vitába szállni, már ha komolyan gondoljuk, hogy a Roma bajnokság elitjébe tartozik.

Végül pedig egy nagyon szomorú hírrel kell zárnom ezt a posztot, 89 évesen elhunyt Esperia De Falchi, Antonio De Falchi édesanyja. Ha valaki nem ismerné Antonio De Falchi történetét, itt olvashat róla. A romanista szurkolók egy transzparenssel vettek tőle búcsút, „minden romanista anyukájától”. Nyugodjon békében!

„Ciao Esperia… Minden romanista anyukája! ROMA”

Ezek után már tényleg nincs mit hozzátenni, vasárnap délután háromkor Cagliari-Roma (élő közvetítés a Digisport kettőn). Forza Roma mindenkinek!