Magabiztos vereség a derbin

Két hónapon keresztül ott lógott a zongora a Roma feje fölött a bajnokságban, most a lehető legrosszabbkor leszakadt. Fontos lett volna egy jó eredményt elérni, mert ez egy derbi volt, mert kikapott az Inter, na meg, mert akkor pozitív élménnyel utazhatna a csapat Portugáliába. Sajnos azonban a Lazio a játék minden aspektusában felülmúlta a Romát, és pont olyan simán győztek, amilyen sima lett a végeredmény.

Képtalálat a következőre: „lazio-roma 3-0”

Mindkét edző kihagyta kényszerűségből egy-egy fontos emberét, a hazaiaknál Immobile nem állt készen a kezdésre, míg nálunk Manolas egyáltalán nem is tudta vállalni a játékot. A kettő közül csak az utóbbinak volt hatása az eredményre. A két fél így állt fel:

Lazio (3-5-2): Strakosha; Bastos, Acerbi, Radu; Marusic, Milinkovic-Savic, Lucas Leiva, Luis Alberto, Lulic; Correa, Caicedo.
Roma (4-3-3): Olsen;  Florenzi, Fazio, Juan Jesus, Kolarov;  Cristante, De Rossi, Pellegrini; Zaniolo, Dzeko, El Shaarawy.

Már a kezdésnél látszott, hogy itt komoly gondok lesznek. Lassan, körülményesen állt ki a Roma, a Lazio az első másodperctől kezdve agresszíven támadott, Fazióék pedig általában csak keresték a labdát. Correa már másfél perc után eleresztett egy lövést, majd az ötödik percben a 16-os vonala előtt faultolni kellett, nehogy ziccerbe kerüljön. Vele végig komoly problémái voltak a védelmünknek, amit 90 perc alatt nem sikerült orvosolni.

Nem kellett negyed órát várni az első gólra, Correa hagyta ott Faziót, majd Caicedóval két vállra fektették a komplett védelmünket, utóbbi Olsen mellett eltolva a labdát szerezte meg a vezetést. Meg kell jegyeznem, hogy itt nagyon látszott Manolas hiánya, azt gondolom, hogy vele elkerülhettük volna a gólt. Correa olyan sebességelőnyben volt Fazióval szemben, hogy a védőnk az argentin labdaátvétele után egyből kívülre került, nem tudta fedezni a kaput. Ez sosem jelent jót, innentől kezdve vagy tisztes távolságból követed az ellenfeledet, vagy faultolod. A meccs során Fazio kétszer került ilyen helyzetbe, és mindkét megoldást ki is próbálta, két gól lett az eredménye. Manolas mellett nem tudta volna ilyen könnyedén elvinni a labdát Correa, ez csak elmélet marad, de nem gondolom, hogy Manolas kívülre került volna vele szemben.

Kapcsolódó kép

A meccs folyamán a 4-3-3-mas felállás teljesen csődöt mondott. A pálya minden részén emberfölényben volt a Lazio, ráadásul a Roma csapatrészei elképesztő távolságra kerültek egymástól. Ez az első gólnál is közrejátszott, a Lazio csak két emberrel maradt fent, de ők a gyorsaságuknak és a technikai fölényüknek köszönhetően könnyedén verték a Roma szétzilált védelmét. Támadásban szintén problémát jelentett a távolság, lassan és körülményesen jutott el a labda a támadókig, amikor pedig egyszerűen csak felrúgták rájuk, túl sokat kellett várni a kisegítő csapattársakra. Az első 20-25 percben így nem is nagyon tudott életjelet mutatni a Roma, Dzeko és Zaniolo is próbálkoztak a labdák megtartásával, de két-három ember gyűrűjében, segítség nélkül ez halott labdabirtoklás volt.

A második félidőben valamivel aktívabban és veszélyesebben tudott játszani a Roma, ám továbbra is eredménytelenül. Zaniolo egy kisebb sérülést szenvedett, a helyére beállt Perotti, majd nem sokkal később Pastore váltotta De Rossit. Ez idő alatt beszorult a Lazio, Pastore egy nagyon komoly egyenlítési lehetőséget ki is hagyott, de végülis a jobb csapatnak most szerencséje volt. Pastore egyébként talán több lehetőséget is kaphatna, ha egészséges, a mozgásában most több agilitás volt, mint a többiekében. Inzaghi azonnal reagált Pastore cseréjére, érkezett Parolo Luis Alberto helyére, és ezzel lőttek is a Roma esélyeinek, innentől kezdve stabilizálódott a Lazio. Mi több, pár perccel később megszerezték a második gólt, megint megverte Faziót Correa sebességgel, neki megint kívülről kellett védekeznie, majd a 16-oson belül felrúgta az argentin csatárt.  A tizenegyesbe bele tudott érni Olsen, de ezzel el is dőlt minden. Utána még lőtt egy gólt Cataldi is, Kolarovot kiszórták a semmire, de ez már mind nem is érdekes.

Nem nagyon tudnék kiemelni senkit a Romából, egyénileg, csapatként, taktikailag, mentálisan, mindenhogy fölénk nőtt a Lazio. Amikor az addigi hibákon változtatni tudott valamelyest Di Francesco,  Inzaghi mindig időben és jól reagált. Pedig nem egy jó formában lévő csapattal volt dolgunk. Így ha az elmaradt mérkőzésüket megnyerik, pontszámban utolérnek, az egymás elleni eredmény pedig mostantól nekik kedvez. Újra felröppent Di Francesco távozása, állítólag most a Porto elleni párharcon múlik a sorsa. A helyettes neve továbbra is Sousa. Döntse el mindenki maga, szerintem ez esetben nem kéne kapkodni, jobb lenne inkább nyárig várni egy hosszú távú kinevezéssel. Mindenesetre szerdán a Porto fogadja a Romát a BL-ben, addig egy edzőtáborozással vigasztalódhat a csapat.