Derby della Capitale

Derbi felvezetőt írni jó, pedig nehéz frappáns felütéssel kezdeni egy ilyen fontos esemény bevezetését. Az egyik olasz újságnak ez olyan jól sikerült, hogy kénytelen vagyok én is ezzel kezdeni; Zaniolo nevének betűit átcsoportosítva megkapjuk a L A Z I O  N O kifejezést! Ehhez a „pihentagyúsághoz” mit szóltok? Én nem nagyon tudok mit hozzátenni! Zaniolo nem mellékesen a hónap játékosa lett februárban.

Szombaton városi derbi!

Szombaton – hosszas huzavona után – az esti órákban kerül (pontos kezdési idő: 20.30) megrendezésre az olasz főváros derbije. Minden romanista életében az egyik legfontosabb mérkőzés az idényben. Jelen esetben a Lazio lesz a pályaválasztó, de ez kevésbé fontos. Az eladott jegyek száma, a várható hangulat, az már annál inkább! Közhely generátorunkat szintén bekapcsolva felejtettük, és ide írjuk gyorsan: ezen a meccsen az aktuális forma, a kisebb sérülések, vagy egyéb átlagos tényezők nem számítanak. Csak és kizárólag a szív, az elszántság, az extra motiváltság lehet a minimum.

Pár tény a hangulatfokozásra szánt beharangozó elején. A Lazio rossz sorozatban van, a Sevilla ellen úgy hullottak ki az Európa Ligából, mint a pinty (összesítve 3-0). Bajnokit február elején nyertek utoljára (Empoli 1-0), és kedden még egy éles Olasz Kupa csörtéjük is volt a Milan ellenében (0-0). Persze pont ezek nem számítanak, de kis Inzaghi jelen pillanatban kisebb hullámvölgyből várja az AS Roma elleni bajnokit. Ehhez hozzájönnek még a sérüléssel bajlódó játékosok, akikből akad bőven a strandkorlát gyengélkedőjén. Voltak ugyan visszatérők már a kupameccsen, de foghíjas lesz még így is a gárda. Sebaj.

Lazio játékosok igazoltatás közben

Hazai oldalon szintén akadt feladata az orvosi stábnak. Manolas Frosinone ellen összeszedett sérülése kisebb az előre jósoltnál. Egyes források szerint bevethető lesz szombaton, más kérdés, hogy a szombat-szerda ritmusban lejátszandó két igen komoly tétmérkőzés melyikén kellene jobban a magabiztossága a görögnek? Mert mindkét találkozón aligha bírja majd a 90 percet. Ez az egyik nagy dilemmája most EDFnek. A többi poszt véleményem szerint elég stabilnak mondható az elmúlt hetekben látott katasztrofális szereplés ellenére. Persze ez a szörnyűség relatív, a pontok bekerültek a zsákba, inkább a játék képe az, amit nehéz megmagyarázni.

Ami biztos, most két olyan találkozó előtt áll a csapat, ahol javulni kell ezen a téren. Ha a kiesőjelöltek ellen mutatott produkció ismétlődik majd, akkor nagyon szomorúak leszünk szerda estére. De ne szaladjunk ennyire előre, sőt adjuk meg a bizalmat kedvenceinknek és szurkoljuk ki a jó eredményeket.

Manolas a csütörtöki edzésen, köszöni jól van!

A csapat körül rengeteg hír és állhír kering. Nehéz lenne összeszedni a leglényegesebbeket, mi mégis teszünk egy próbát. Pallotta elnök szerint stadion nélkül nem kerülhetünk a top10-be, amivel nagyon is egyet értünk, szóval bízzunk a sikeresen megindult standion projektben. Itt van aztán a Monchi-Arsenal románc. Őszintén szólva, túl sok koncepciót nem látok abban, hogy egy sportigazgató egyetlen idény után távozik egy klubtól, de Emery és Monchi jó munkakapcsolata és a feltételezett ellenértékek ismeretében nem zárhatunk ki semmit. Nyilván ennek semmi köze a derbihez, de a héten bőven foglalkozott mindezzel a sajtó. Aztán ott van Lotito elnök és a pap esete, akinek az lett volna a feladata, hogy áldja meg a játékosokat, mivel jelentős sérüléshullám telepedett a csapatára. Uh!

Cristante kifizetésre került az Atalantanak, így teljes értékű rómaiként léphet pályára szombaton a nagy munkabírású középpályás. Mellett Pellegrini és DDR játékára számítok, így egy teljesen olasz középső hármas kezdhet a derbin. Támadó hármas szintén könnyen kikövetkeztethető, hiszen El Shaarawy van most a legjobb formába, Dzekonak nincsen alternatívája, míg a cseh gyerek sérült, jobbról pedig Zaniolo kezdhet. A védelem összetétele kérdőjelekkel tarkított. Florenzi vélhetően újra szélső védő lesz, Kolarov szintén kezdhet a másik oldalon, középen pedig a Fazio, Marcano, JJ, Manolas (?) négyes legjobb kombinációját kellene megfejteni. Ha Manolas játékra kész, akkor had menjen és legyen Fazio a párja, mivel a legtöbb időt így voltak a pályán. Viszont ha a görög nem tud/akar játszani még, én egy Fazio – JJ párosra szavaznék. Persze a spanyol légiós is mutatott életjeleket az elmúlt játéknapokon, de ez mégiscsak egy derbi kérem szépen!

A szurkolók számára is a legfontosabb dolog

Nem mehetünk el szó nélkül a Szczesny poénja mellett sem, de csúnyát nem szeretnék, szépet meg nem tudunk ezzel kapcsolatban mondani. Szóval szögezzük le, okosabb lett volna, ha csöndben marad a lengyel labdarúgókapus. Legalább ennyire hangulatjavító hír volt a keddi kupameccsen, miszerint „a jó” Milinkovic-Savic megszerzéséért a Milan nem kevesebb, mint 130 (!) millió eurós ajánlatot készül tenni. Ezt a szpíker nem támasztotta alá pontos forrással, de talán még a lengyel kapus poénjánál is nagyobb ökörség lenne mindez. És akkor még a pénzügyi fairplayről egy szót sem írtam. (mondom én, hogy hangulatfokozás folyik itt kérem szépen!)

Legjobban Immobile befejezései és a saját védelmünk közötti differenciáktól félek. Ha eldőlhet a meccs valahol a Roma kárára, akkor ez a legkönnyebben itt jöhet össze. Persze 90 perc alatt nagyon sok minden meg fog történni, én valahogy mégis optimista vagyok a meccsel kapcsolatban. Nem mellékesen egy jól lejátszott városi rangadónál mivel lehetne jobban hangolódni a BL visszavágóra?

A kanyar

A hazaiak kedden Strakosha – Gabarron, Acerbi, Bastos – Romulo, Parolo, Lucas, Milinkovic, Lulic – Correa, Immobile tizeneggyel kezdtek. Ami a leginkább feltűnt, hogy Acerbi milyen kiválóan megoldotta az aktuális „csodagyerek”, Piatek játékát. Sok levegő nem jutott a lengyel gól gyárosnak. Ehhez persze az is kellett, hogy Gattuso teljesen feladta a széleket és Borini illetve Suso meglepően sok védőfeladatot végzett. A kezdőben biztosan lesznek változások, de ebbe a jósolgatásba most nem megyünk bele.

Római oldalon Fazio, Zaniolo, Manolas, Florezni és Dzeko sárgaveszélyben játszik, ez szintén senkit nem kell, hogy érdekeljen a derbi előtt. Ünder és Schick játéka kizárt, a többiek bevethetők. Remélem EDF kitalált valamit, amivel meg tudja lepni Inzaghit, és egy könnyed szombat esti találkozót farag a BL helyért folytatott, extra presztízs csatából. Innen mást nem kívánhatunk, mint sok szerencsét a csapatnak és jó szurkolást a szurkolóknak!