Keserves győzelem a Frosinone ellen

 

A Roma 3-2-re nyert a Frosinone otthonában. A házigazdák szereztek vezetést, de a Roma, Dzeko és Pellegrini góljaival, már az első félidőben megfordította az eredményt. A második félidőben, Manolas sérülése után, a Frosinone kiegyenlített, de Dzeko a 95. percben megszerezte a győztes gólt.

Így álltak fel a csapatok:

FROSINONE (3-5-2) : Sportiello; Goldaniga, Salamon, Capuano; Zampano, Chibsah, Viviani, Cassata, Beghetto (60’Molinaro); Ciano, Ciofani (67’Pinamonti).

ROMA (4-2-3-1): Olsen; Santon, Manolas (77’Fazio), Marcano, Kolarov; Nzonzi (65’Cristante), De Rossi; El Shaarawy, Pellegrini, Perotti (65’Zaniolo); Dzeko.

Árvák Manolas nélkül.

Nehéz racionálisan megmagyarázni ezt a Rómát, Di Francesco másfél év után se tudott kialakítani egy jól játszó csapatot, de legyünk türelmesek és mondjunk fél évet, hiszen nyáron eladtak 3 játékost a kezdőjéből, bár az egyik a kapus volt, akinek csak viszonylagos jelentősége lenne a játék taktikai kialakításában. Többnyire a szép dolgok, amiket látunk a Rómától, a játékosok egyéni villanásai szoktak lenni. A taktika általában ezer sebből vérzik, tegnap is ezt láthattuk a kieső jelölt Frosinone ellen.

Egyből rosszul indult a meccs, a Roma ugyanott folytatta, ahol a Bologna ellen abbahagyta: figyelmetlenség, pontatlanság, kevés „keménység” a párbajoknál. A Frosinone pedig látta, hogy van keresnivalója, felbátorodott és alig 5 perc után meg is szerezte a vezetést. Nzonzi az elmozgó De Rossi hűlt helyére passzolta a labdát, a lehető legtökéletesebb helyre Cianónak, aki nem is kérette magát és megeresztett egy erős, jól helyezett lövést a Roma kapujára. Olsen egy vetődéssel odaért, de olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy az felpörgött és bepattant a kapu másik végébe. Vezetett a Frosinone!

Nzonzi rossz helyre, De Rossi balra el, Olsen baki.

A gól után ismét megcsodálhattuk ennek a Rómának a taktikai korlátait, De Rossi és Nzonzi végig szenvedtek a középpályán, a Frosinone folyamatosan nyomás alatt tartotta a vendégeket, akik sosem tudták rendesen felhozni a labdát. A házigazdák kétszer is megduplázhatták volna az előnyüket, először Ciano közelről nem találta el a kaput, nagyon kedvező pozícióból, majd Marcanónak sikerült fejjel megelőznie megint csak Cianót, az utolsó másodpercben. A Roma reakciója El Shaarawytól érkezett, aki Perotti beívelt labdáját fejjel küldte kapura, de Sportiello nagyon szépen védett.

Indulatok a pályán.

Aztán Dzeko összeveszett a Frosinone szurkolóival (kicsit a csapattársaival is), miután szerintük a bosnyák rosszul adott vissza egy labdát és a lelátókról elhangzott néhány rasszista megnyilvánulás is a bosnyák irányába. Rossz ötlet, nagyon rossz ötlet! Ha én vagyok a kieső jelölt Frosinone és ráadásul még vezetek is, akkor nem fogom Dzekót feldühíteni! Erre semmi jót nem ígér az álmos könyv!

Félóránál járt a meccs, amikor a bosnyák először kihasználta Goldaniga bealvását a Frosinone tizenhatosában és a kapufa segítségével, jobbal a hálóba küldte a labdát: 1-1. A Frosinone még fel sem dolgozhatta a bekapott gólt, alig egy perccel később, egy kontránál,  Dzeko először elvitte magával a Frosinone védőit, majd mesterien kiugratta El Shaarawyt, akinek a lövésébe Sportiello még bele tudott érni, de a túloldalon érkező Pellegrini becsúszva a kapuba küldte a labdát, a Roma alig 1 perc alatt megfordította a meccset és vezetett 2-1-re.

Pellegrini gólja.

Ekkor azt gondolhattuk volna, hogy most aztán majd elszabadul a Roma és kegyetlenül elgyepálja a Frosinonét, akik megcibálták a farkas bajszát. Hát szó se volt semmi ilyesmiről! A Roma mintha visszavett volna az iramból, miközben a csapatok egymást múlták alul, taktikai és technikai hibák jellemezték a játékot. A dologhoz hozzátartozik, hogy az időjárás se volt túl kegyes, félelmetes erejű szél nehezítette a játékot, a tévében pedig megcsodálhattuk a fagyoskodó szurkolókat a lelátókon.

Aztán a 60. perc környékén elkezdődtek a cserék, a Frosinonéban jött Molinaro Beghetto helyére (ennek még lesz jelentősége). Di Francesco meg egyből kettőt cserélt, érkezett Zaniolo és Cristante, Perotti és Nzonzi helyére (sajnos a francia világbajnok volt talán a legrosszabb a Rómában). Majd a 67. percben Baroni mester bezavarta Pinamontit Ciofani helyett. Jellemző a meccs színvonalára, hogy a második félidő első veszélyes akcióját, a frissen beállt Pinamontitól láthattuk, aki Zampano beadásából próbálkozott volna, de Santon ügyesen blokkolta.

Pellegrini gólöröme, a hüvelykujjával a szájában, mert augusztusban apa lesz.

Aztán a 74. percben beütött a ménkű, Manolas a földön maradt, egy ütközés után Molinaróval és a dolog nagyon csúnyán fest. A görög szinte még földet se ért, már kérte is a cserét és hordágyon vitték le, láthatóan komoly fájdalmakkal. A médiában azt írják, hogy a bokája sérült meg, majd a következő napokban jönnek a műszeres vizsgálatok és pontosan kiderül, hogy mekkora a baj, de tényleg nagyon csúnyán fest a dolog. A sérült görög helyére beállt Fazio.

Ahogy már említettem, ez a Roma láthatóan nincs jól összerakva, amikor pedig kiugró egyéni teljesítményekről beszélünk, akkor kevés játékos akad ebben a keretben, aki olyan hasznos lenne mint Manolas. A görög kiválása után, a Roma védelme atomjaira bomlott. A 35. percben Pinamonti és Ciano bohócot csináltak a Roma három védőjéből (De Rossi, Marcano és Kolarov), Pinamonti először Cianónak passzolt, a három romanista védő mind elment vele, ő szépen visszatette a középen teljesen egyedül maradt Pinamontinak, aki higgadt könnyedséggel a kapuba küldte a labdát és a Frosinone kiegyenlített tíz perccel a vége előtt.

Dzeko mindent eldöntő gólja.

És ezzel távolról se volt vége, de nem ám! A Frosinone megérezte a vérszagot és mindent bevetettek, hogy megnyerjék a meccset. Nem mellékes, hogy a Frosinone ideiglenes sikere egyértelműen Baroni mester érdeme volt, aki jól cserélt és tartotta a lelket a csapatában. A 40. percben a Frosinone meg is szerezhette volna a harmadik gólját, de Olsen megint csodát tett, amikor egyedül állította meg Trottát, egy megmagyarázhatatlanul bravúros védéssel, bár kétlem, hogy ezzel meg fogják bocsátani neki a meccs elején bekapott potyagólt. Ekkor dulakodás alakult ki a szurkolók között a középső lelátón, közben a pályán a csapatok teljesen szétestek és láthatóan minden taktikai megfontolást sutba vágtak.

Dzeko mindent eldöntő gólja fordítva.

Itt térjünk vissza egy picit a poszt elejére, a foci csapatjáték, de nem mindegy, hogy kik alkotják a csapatot és amikor sutba vágják a taktikát, akkor előtérbe kerülnek az egyéni teljesítmények. Az 5 perces hosszabbítás utolsó percében, De Rossi egy remek labdával kiugratta El Shaarawyt a bal szélen, aki mellesleg hónapok óta a legjobbak között szokott lenni. A savonai betette a labdát középre, ahol meg érkezett Dzeko, aki az egyetlen létező jó megoldást választotta és a félmagasan érkező labdát a testével a kapuba sodorta. Ahogy már említettem, nem érdemes feldühíteni Dzekót, különben az történhet, ami tegnap is történt, a 95. percben még mindig dühös volt, addig futott és hajtott, amíg oda nem ért az ellenfél kapuja elé, hogy megnyerje a meccset.

Még a Barcelona elleni továbbjutás után se láttam annyira örülni Dzekót mint tegnap!

Mit lehet mondani? Örülhetünk a három pontnak, de a mutatott játék megint minden volt csak jó nem. Manolas kiesése pedig még tragikus lehet a szezon hátralévő részében. Reménykedjünk, hogy a sérülése mégse olyan súlyos mint amilyennek tegnap tűnt. Elnézve az elmúlt meccseinket, nehéz optimistán tekinteni az elkövetkező időszakra. Ha a kieső jelöltek ellen így szenvedünk, akkor mire számíthatunk az erősebb ellenfelek ellen? Persze már ez is jobb mint az őszi teljesítményünk a „kis csapatok” ellen, most ugyanúgy szenvedtünk, de legalább megnyertük a meccseket és végső soron most csak ez számít, a pontok megszerzése. A lényeg, hogy nyert a Roma és forza Roma mindenkinek!