Szomszédolás

Mielőtt a Bajnokok Ligájában eldőlne a Roma sorsa, Di Francescóék turnéznak egy belterjeset. Egy hét múlva a jön a derbi, ma este pedig a szomszédos Frosinone otthonába látogatnak egy kötelezőnek ígérkező győzelem reményében. Habár eddig meglehetősen egyoldalú az egymás elleni mérleg, ezzel óvatosan kell bánni. Tudjuk, hogy a Roma az a csapat, amelyik rosszabb napokon bárki ellen képes befürödni, míg a hazaiak a jövő évi Serie A-s reményük életben tartásáért küzdenek. Hétfőn segítettünk nekik ebben a Bologna felett aratott bravúros diadallal, így nem tartozunk nekik semmivel.

Képtalálat a következőre: „frosinone”

A Roma weboldala közölt néhány érdekes és bizalomgerjesztő statisztikát a találkozó előtt. Ez lesz a két csapat negyedik összecsapása az elsőosztályban, eddig három Roma győzelem, 9-1-es gólarány a mérleg. Az utolsó 14 újonccal vívott csatából kivétel nélkül a Roma került ki győztesen, ráadásul a legutolsó hét fordulóban a Juventus-szal karöltve vezetjük a képzeletbeli tabellát. Az előjelek tehát biztatóak, de mi azért ettől jobban ismerjük a Romát.

Fentebb írtam, hogy a Frosinone az életéért küzd, de az az igazság, hogy bár a december közepén történt edzőváltásuk óta eltelt 8 fordulóban sikerült ugyanannyi pontot összegyűjteniük, mint az azt megelőző 16-ban, az esélyeik a bentmaradásra nem sokkal nagyobbak a nullánál. Egy Roma elleni bravúrral viszont sokat nőne, és emlékszünk, hogy az őszi szezonban szinte minden olyan csapat ellen leégés lett a vége, amelyiket papíron simán kellett volna verni.

Egy romanista összecsapás, még Garcia idejéből.

A Roma mostanában eredmény szempontjából viszonylag korrektül áll, ám a teljesítmény sokszor döcögős. Nem igazán lehet tudni sem azt, hogy mikor melyik arcát veszi elő a csapat, sem azt, hogy mi lenne a megfelelő felállás ennek a keretnek. Az egy darabig működő 4-2-3-1 után visszatértünk a 4-3-3-hoz, Zaniolóval ezúttal szélsőként, míg ma a hírek szerint 3-5-2-vel készül Di Francesco, elmondása szerint, hogy lemásolja a Frosinone rendszerét, de alighanem inkább szól ez egyrészt a rotációnak, másrészt a botrányos védekezésnek.

De Rossi és Perotti is a kezdőben kap szerepet, utóbbi eddig összesen 190 percet tudott játszani, de az ő játékstílusa sokat dobhat a Roma gyakran statikus támadójátékán. Aki viszont pihenőt kaphat, az Zaniolo, jelenleg egy sárgára van az eltiltástól, és a Lazio ellen nagy szükség lehet rá. Neki egyébként tényleg elég kemény stílusa van, szokatlanul belemenős egy ennyire rutintalan, fiatal játékoshoz képest.

Nem mehetünk el szó nélkül a hét legérdekesebb pletykája mellett sem, állítólag Pallottáék találkoztak Sarrival, aki az elsőszámú jelölt lenne Di Francesco valószínűsíthető távozása esetén, valamint Monchi jövője sincs kőbe vésve. Érdekesnek tartom, hogy ha Pallotta tényleg ekkora irányváltással számol, akkor miért nem próbálkozik meg egy nagyobb kaliberű edzőnél, akivel esetleg meg lehetne szorítani a Juventus-t. A Sarri ball tényleg nagyon jól néz ki, de vele újra a második hely és a BL csoportkiesés lenne a legvalószínűbb forgatókönyv.

Mindenesetre előbb még be kéne valahogy furakodni az első négy közé, ehhez pedig jelenleg a Frosinonén át vezet az út. Este 20:30-tól követhetjük a Digi 1-en az összecsapást, utána pedig készülhetünk a derbire.