BL: Porto – Roma visszavágó

Az AS Roma körül újra és újra felbüfögő pletykaáradat más csapatokra jellemző-e, nem tudom?! De, ami a bukott derbi óta körülveszi a farkasokat, az szinte példa nélküli. Az újságírók szerint lemondott EDF kedden (!), az utolsó „szalmaszál” előtt. Azaz 24 órával a létfontosságú Bajnokok Ligája visszavágó előtt. Volt játékosok járnak vissza Trigóriába, nyilatkoznak össze-vissza távozásuk körülményeiről. A szurkolók totálisan ki vannak akadva az eredmények, de sokkal inkább a mutatott játék miatt. Leendő edző meghívása a BL mérkőzésre… nem folytatom.

Ebben az „emelkedett” hangulatban várja most, EDF és csapata azt a nemzetközi mérkőzést, ahol még bőven van sansz a továbbjutásra. Előnnyel érkezett csapatunk Portugáliába, az ellenfél nem verhetetlen, de a körítés olyan negatív hangulatot teremt, amiből nehezen térek magamhoz.

Igenis felháborítónak tartom, hogy az újságírók egyes csoportjai, kívülről bomlasztanak. És ez itt már nem pusztán lehetséges edzők neveinek feszegetése, egy új Roma tervének felvázolása, ez egyszerű hentesmunka. Hogy érezheti most magát EDF? Mégis, mit kell gondoljon a körülötte zajló eseményekről? Tudja magát függetleníteni mindezektől csapat vagy edző? Nehezen hiszem.

Így vágunk hát bele a Porto elleni nyolcaddöntő visszavágójába, aminek súlyát lehet kicsinyíteni, jöhet nekem bárki azzal, hogy a „negyedik hely kárára felesleges továbbjutni”, „plusz két mérkőzés, ami már biztosan nyerhetetlen”. Ezekkel a hangokkal én nem értek egyet, egyszerű, rövidlátó romanistaként azt gondolom, igenis fontos a nemzetközi szereplés, pláne ez a fajtája. Itt van kirakatban a csapat, itt lehet elérni azokat az eredményeket, amivel felhívhatja magára a figyelmet a kevésbé sztárolt, kisebb költségvetésű társaság. Persze negatív értelemben is fennáll mindez, de ettől ez még igaz.

Ma este kilenckor két újabb csapat csatlakozik majd az Ajax (!) és a Tottenham mellé, miért ne lehetne az egyik az AS Roma? Meg kell ennek érdekében tenni mindent. EDF nagyon kimért, már-már aranyos volt a tegnapi sajtótájékoztatón ahova Perotti kísérte el. Azt mondta, senki helye sem biztos a ma esti kezdőben, minden játékosának a szemébe fog nézni, és azok a fiúk futnak majd ki a gyepre, akikben látja a tüzet. Elmerülhetnénk ennek a gondolatnak a mélységébe, gondolván itt arra, hogy akkor az öltőzőben sincsen már mindenki a mester oldalán? De ezt most talán hagyjuk.

Perotti annyit tett hozzá, hogy egy lőtt gólra mindenképpen szükség lesz, amivel totálisan egyet kell értsek. Hiszen a 2-1-s győzelem az egyik legrosszabb eredmény, mivel egy unalmas egygólos hazai győzelemmel már ki is pottyantál. Ezért igyekezni kell majd a kontrák pontos befejezésére. Nem tudom a tervezett 4-2-3-1-s hadrend hogyan képes majd ehhez alkalmazkodni, viszont a stabil védekezést mindenképpen megteremtheti hátul, ami a lehető legfontosabb tényező lesz ma este. Amíg nincs portugál gól, addig az AS Roma kerül a legjobb nyolcba.

Ismerve a benevezett keretet, két dolog biztos. Pastore és Ünder nincs bevethető állapotban. Utóbbi rehabilitációja jól halad, a bajnokság utolsó negyedében már bevethető lesz, tovább bővítve a támadó formáció variációs lehetőségeit. Ellenben Pastore újabb „sérülés” rejtély. Sokat feszegette mostanában az olasz sportsajtó, hogy N’Zonzi volt a legrosszabb igazolása Monchinak, szerintem meg Pastore, akitől egy sarokkal szerzett gólon kívül másra nem emlékeszem. Tudom a taktikai rendszerek áldozata ő, de könyörgöm, hét hónap alatt csak be lehetett volna illeszteni a csapatba egy ilyen képességű játékost, ha nincsenek egyéb tényezők, amiket nem ismerhetünk?!

A kapuban a kirobbanthatatlan Olsen kezd. A védelem véleményem szerint a legtöbbet használt, Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov négyes lehet. Két szűrőben DDR és N’Zonzi a favoritom. A támadó alakzatban pedig El Shaarawy, Zaniolo, Perotti, Dzeko négyest vizionálok. Persze Pellegrini szintén bevethető, szóval Zaniolo helyén akár ő is jöhet. Illetve Cristante szintén kiszoríthatja a francia világbajnokot. Meglátjuk. Hazai oldalon portugál lapok jóslataira támaszkodva a következő tizenegyet tippelem: Casillas; Militão, Pepe, Felipe, Alex Telles; Danilo, Herrera, Óliver; Corona, Brahimi, Marega. Ez egy 4-3-3. Játékvezető sporttárs nem mellékesen a török Cakir lesz, aki idén már fújt nemzetközi tétmérkőzést az AS Roma csapatának, a moszkvai 2-1 győzelem alkalmával. Legyen ez valamiféle jó előjel. Ha sportfogadási tanácsot kérnétek, azt mondanám, hogy 2,5 több lesz a gól plusz tegyétek hozzá, hogy mindkét csapat betalál.

Rövid összegzést még engedjetek meg. Én azt kívánom a csapatnak, hogy jusson tovább a legjobb nyolc közé, illetve szerezze meg a negyedik helyet, és leghamarabb nyáron kezdjenek el azon agyalni a vezetők, hogy EDF kevés-e a jövőre nézve. Persze ez ettől sokkal bonyolultabb, de egy kiesés után Sousa garancia a negyedik hely megszerzésére? Nem hiszem. Így meglehetősen értelmetlen lépés lenne. Szerény véleményem szerint. Estére pedig Forza Roma!