Nemzetek Ligája

A nem túl fényes szezonkezdés után most egy egész komoly, jó félhónapos szünet van a meccsekben. Ez egyrészt jó a Roma számára, mert hátha összeszedik egy kicsit magukat, megtalálják a pálya közepét, de közben kockázat is, mert válogatott meccsek vannak. Mégpedig a Nemzetek Ligája. Úgy hangzik mint egy történelmi témájú videojáték, de nem, ez az UEFA vadi új fejőstehene… vagy valami olyasmi, mindenesetre a sokadik bőr lehúzása a fociról.

Pontosan mi is ez?

Üldögéltek a nagyokosok az UEFA svájci főhadiszállásán, számolgatva a pénzüket, de egyszerűen nem tudták úgy pakolni az aranyrudakat, hogy ne irigykedjenek az NFL által elért kereskedelmi bevételekre. „Osszunk ki pár büntetést azért mert túlköltöttek a csapatok?” „növeljük még jobban az EB létszámát?” „Vegyük be az összes olajország szövetségét hogy növeljük a piacunkat?” – gondolkoztak szomorúan amikor is az egyik lángész rátalált az új aranymezőre: ezek a hülye válogatottak folyton barátságos meccseket játszanak, ami senkit se érdekel… csináljunk abból pénzt! És így is lett.

Az Európa Bajnokság Európa Ligája.

Annak ellenére, hogy az UEFA-nál max a többi focihoz köthető szervezet undorítóbb, nem lehet mondani, hogy rossz lenne az ötlet, sőt nekem kifejezetten tetszik. A lényege, hogy legyenek a barátságos mérkőzések is kompetitívek. Talán azért is tetszik annyira, mert mindig is utáltam a barátságos meccseket, vagy legalábbis azt, hogy foglalkoznak vele az emberek. Ezeket mindig edzésnek gondoltam ahol aztán simán ki lehet próbálni olyat következmény nélkül, amivel becsúszik egy kínos eredmény. Így viszont ezekből a meccsekből is egy izgalmas bajnokság keletkezik majd, ráadásul tétje is lesz!

Igen, van egy ilyen csinos trófea is, ami emlékeztet ovis karrierem legszebb homokvárára, de kezdjük az elején.

Két évente rendezik majd meg az eseményt, a nagy világversenyek előtti selejtezőkkel együtt.  Négy divízióba osztották az 55 résztvevő országot az imádott koefficiensek alapján, amiket további 3-4 fős csoportokra bontottak. Később nem számít majd a koefficiens, a csoportelsők feljutnak, az utolsók pedig kiesnek majd, ezzel is izgalmasabbá téve a bajnokságot és elérve, hogy mindenki nagyjából hasonló erősségű ellenfelekkel mérkőzzön meg. Ezután rendes oda-visszavágós formátumban küzdenek meg egymással a válogatottak, 3 hónap, 3 válogatott szünetében, amikor amúgy barátságos meccsek lennének. Ezután majd a szezon végén, júniusban vesszük újra elő, mert akkor az „A” (aka „fejőstehén”, „egyetlenérdekes”, „presztízs” „BL játékosok más elosztásban”) divízió csoportgyőztesei (4 darab) mérkőzik majd meg a fent látható kupáért (hogy ez mondjuk a szintén erőltetett és teljesen érdektelen konföderációs kupával hogy működik majd párban 4 évente, vagy a feltehetőleg 1-2 válogatott játékosai akinek mindkettőben, részt kéne vennie, hogyan éli ezt majd túl fizikálisan az évi 50 meccs mellett azt nem tudni, de lesz és kész, amelyik játékos meg nem vált még puszta brand-értékké és még mindig hús-vér ember az szégyellje magát. ).

Az EB vonal:

Azt írtam volna, hogy az EB EL-je? Ahogy ott is lehet belépőt nyerni a „nagytestvérre”, itt is: 4 helyet itt osztanak majd ki a 24 csapatos Európa Bajnokságra, nehogy véletlen mindenki úgy ahogy van nagy ívben szarjon erre a csodakoncepcióra. Ez úgy néz majd ki, hogy a csoportgyőztesek, tehát 16 csapat, újra 4-es csoportokra  osztva őket, játszik egy helyért (azt, hogy itt rangsor vagy sorsolás alapján alakulnak ki csoportok nem tudom, sehol nem írják, de egy videó alapján rangsorra tippelek, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy fixen lesz egy-egy csapat a C és D divíziókból). Két elődöntő (nem visszavágós, a jobb eredményt elérő otthonában lesz az egyetlen meccs) után egy sorsolt helyszínű döntőben mérkőzhet meg a két válogatott azért, hogy ott lehessen az EB-n (ez már 2020 márciusa, tehát a menetrend: csoportmeccsek: 2018 ősz, Az „A döntő”-izé: 2019 nyár, EB „jogért” 2020 tavasz).

Nade mi van azokkal akik megnyerik a csoportjukat a selejtezőn és úgy jutnak be? (ja persze, mert valamiért ez is megmarad…csak minek) Ilyenkor ők nem vesznek részt a további bohóckodásban (tehát mégiscsak lesznek tét nélküli barátságos meccsek, csak ritkábban) és a mögöttük végzett csapat jut majd be (tehát lehet, hogy csoportharmadikként kiesel az A csoportból, de közben mész játszani az EB helyért. Sőt ha több mint 8 A csoportos jut majd be a 12-ből, akkor mivel nincs 4 csoportgyőztes, a B-ből töltik fel a helyeket és így tovább).

Na de mi van, ha épp VB lesz?

Akkor sincs gáz, megtartják a rendszert és valószínűleg 2 helyet osztanak majd ki, szóval simán tartható a tavaszi hakni akkor is.

Összességében szerintem ez egy jó megoldás a barátságos meccsek érdekessé tételére, amiben még egy kis izgalom is lesz és persze az egésznek az alapja a bevétel növelés, dehát istenem, nyilván azért fog ez több pénzt termelni, mert érdekesebb. Lehetőséget ad majd azoknak akik lemaradtak az EB-ről, például az olaszoknak a VB előtt jó lett volna ilyen, de a magyar csapatnak is lehet jól jön majd. Leginkább a döntő az ami nem tetszik benne, teljesen feleslegesnek érzem pont ugyanazokat a válogatottakat az eddig kimaradó években is összeereszteni mint akik VB és EB 4 között is maradnak mindig. Ráadásul így a D csoportból aki ezt meg akarja nyerni annak legalább 6 év a feljutásokkal, ami nyilván csak elméletben furcsa, gyakorlatban lényegtelen. Kérdés még, hogy így, hogy nincs felkészülési meccs, vajon nem fog-e ez hiányozni a válogatottaknak, valamint mennyire veszik komolyan ezt az egészet az amúgy is túlterhelt játékosok és lesz releváns csakis ha már éppen ott vannak a végén (lásd olasz kupa, vagy úgy általában az olasz válogatott a selejtezőkkel/csoportmeccsekkel)

Mit keres ez egy Roma blogon?

Természetesen azért, mert mostantól nem barátságos meccsekre, hanem tétmeccsekre járnak majd lesérülni a legjobbjaink, leginkább ennyi. Ede most nagyon jó lenne egy lista azokról akik érdekeltek a mostani meccsekben, de mivel az UEFA nem nagyon frissíti a kereteket a hivatalos honlapon, így azt majd bemásolom utólag. Addig is releváns infó még, hogy a nagy szabadság hevében csütörtökön ellátogat a csapat Benevento-ba, játszani egy barátságos meccset, délután hattól.