Komoly meccs lesz szombaton

A keddi Napoli-Atalanta kupamérkőzés óta azon gondolkodom, hogyan kezdhetném a hétvégi beharangozót. Több ordas közhely közül kellett választanom. Az egyik az volt, hogy az Atalanta igen jó passzban utazhat a szombati találkozóra, míg a kedvenceink háza táján kisebb válság bontakozik ki. A másik még egyszerűbb, a bajnokság felénél fogyatkozik az AS Roma lendülete és igen komoly erőpróba elé néz szombaton. És ez akkor is igaz, ha EDF csapata egy meccsel még adós, és pontosan nem játszotta le a szezon eddigi 19 mérkőzését.

Ezt követően jöhetne az a rész, amikor elkezdem agyon dicsérni soron következő ellenfelünket. Hiszen az Atalanta erején felül teljesített már a tavalyi kiírásban is, viszont amit idén művelnek, arra már szavakat se nagyon lehet találni. Nápolyban továbbjutottak az Olasz Kupában, az EL csoportjukat megnyerték, oda-vissza verve az Evertont, vagy épp legyőzve a Lyont. Ráadásképp tele van csapatuk fiatal olasz tehetségekkel, akik mind-mind szeretnék bebizonyítani, ők a jövő olasz futballja.

Gasperini munkája igencsak beérett. Bár a bajnokságban jelen állás szerint mindössze  9. a csapat, nem egy nagy skalpot begyűjtöttek már ősszel is. Verték a Milant idegenben, döntetlent értek el a Lazio vagy a Torino ellenében. Ugyancsak pontot szereztek a Fiorentina vagy épp a Juventus ellen. Mindemellett az EL mérkőzéseikről már beszéltem, szóval nem roppantak meg túlságosan a nemzetközi terhelés miatt sem.

Fontos lenne szombatra is egy ilyen Kolarov gól!

A keretben számolatlan fiatal olasz tehetség nevelkedik. Petagna (22), Orsolini (20), Cristante (22), Caldara (23) hogy csak a legjobbakat emeljem ki. Mellettük pár rutinosabb róka (Berisha, Masiello, Gomez, Ilicic) kap rendszeresen lehetőséget az olasz trénertől, kiváló elegyét alkotva a megfelelő egyensúlynak. Szóval egy irigylésre méltó munka közepén járnak Bergamóban, aminek további sikerek jósolhatóak.

Ezzel szemben a fővárosban mostanában újra felütötte fejét a probléma halmaz. Legaktuálisabb a „Nainggolan-féle” szilveszteri ügy. Egyes források szerint 100.000 euro büntetés és egy mérkőzés pihenő vár a belgára. Aztán ott vannak az eredmények. Sikerült egy harmatos Torino ellenében kiesni a kupából, majd az év utolsó mérkőzésen döntetlen játszani a Sassuoloval. Van még a veronai döntetlen illetve a Juventus elleni vereség így decemberre. Hát valóban nem túl fényes év végét produkált a gárda!

Vélhetően büntibe lesz a belga

Innen kellene most egy picit felrázni magát mindenkinek. Úgy, hogy az Atalanta meccs után jön rögtön a milánói kirándulás, egy hétvége szünet, majd négy nap alatt a két Sampdoria mérkőzés. Nehéz lesz januárban mind a 12 pontot realizálni, de nem lehet eléggé hangsúlyozni milyen fontos lenne. Számszakilag még az Inter előtt vagyunk, persze csak akkor, ha hozzuk a mérkőzéseket. Nem kellene ebből engedni, és tovább süllyedni a tabellán.

Térjünk vissza a szombat kora esti meccsre. Ninja és DDR sárga lap veszélyben kellene pályára lépjen, kettőjük közül elképzelhető, hogy a belga pihen majd. Elképzeléseim szerint, őt Pellegrini helyettesítheti. Ami nem lehet gond, hiszen a fiatal olasz igen jól alkalmazkodik jelenlegi szerepéhez.

Egy kis taktika

Viszont fontos lehet kiemelni, hogy Gasperini nem a ma divatos 4-3-3-s hadrendet alkalmazza csapatánál, sokkal inkább a 3-4-1-2-s felfogás híve. Azaz támadásban a két szélsője, Hateboer és Spinazzola felzárkózik, jelentős létszámfölényt kialakítva. Emiatt DDR-re és a középpályára nevezett másik két játékosra jelentős teher kerül. Ez lehet ennek a mérkőzésnek a kulcsa, ha ezt megoldja Di Francesco és át tudja helyezni a súlypontokat labdavesztés esetén, akkor rendben lehet, viszont ezen nyerheti meg Gasperini ugyancsak a mérkőzést.

Nyilván fáradtabbak a bergamói lábak, közel sem biztos, hogy ez a kezdő kerül majd nevezésre szombaton, de a két hadrend között van egy jelentős különbség, ami meglátásom szerint a három védős alakulatot segíti. Ezt át lehet hidalni a játékosok egyéni képességeivel, ami viszont a Roma javára dönti a mérleg nyelvét. Meglátjuk. A játékvezető Guida lesz, a videó bírót Rocchi kezeli majd. A találkozó pedig szombaton, 18 órától a szokott helyen megtekinthető. Hajrá!

Végére pedig a sporttárs