Jelentem válság van!

 

Eredményválságba kerültünk! A Roma nem tud gólokat szerezni és elfelejtette hogyan kell nyerni. Tegnap a Roma 1-1-es döntetlent játszott az Olimpicóban a Sassuolo ellen. Pellegrini szerzett vezetést a Rómának az első félidőben, de a másodikban Missiroli egyenlített. Közben a második félidőben a VAR érvénytelenített két gólt is a Rómának.

Ezek azok a meccsek, amikről a legnehezebb írni, amikor egy papíron verhető ellenfél ellen veszítjük el a pontokat. Ezúttal nincsenek alibik, nincsenek kapufák, nincsenek hétközi BL fordulók, nincs semmi, a középszerű teljesítményen kívül. A csapatunk ismét a csúnyábbik arcát mutatta, egy ezúttal nem is annyira meggyőző, meddő mezőnyfölénnyel és egy pontatlan, ötlettelen, többnyire kiszámíthatóan lassú támadójátékkal.

Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-3-3): Alisson; Florenzi, Manolas (46’Juan Jesus), Fazio, Kolarov; Pellegrini (81’Cengiz), De Rossi, Nainggolan; Schick (49’El Shaarawy), Dzeko, Perotti.

SASSUOLO (4-3-3): Consigli; Lirola, Cannavaro, Acerbi, Peluso; Missiroli, Magnanelli, Duncan (72’Mazzitelli); Politano (88’Cassata), Falcinelli, Ragusa (59’Matri)

Az első félórában a Roma nem játszott túl jól, amikor támadni kellett nem tudott ritmust váltani és ezúttal a rögzített helyzetekből se volt hatékony, 5 szögletből egyszer sem tudtunk kapura lőni. Közben a Sassuolo meg tombolt, pedig Berardi megtette nekünk azt a szívességet, hogy lesérült a meccs előtt, de a csapattársai nélküle is jól boldogultak, például Politano kétszer is kapura tudott lőni az első tíz percben. Nem mellékes, hogy a Sassuolo tényleg jó formában érkezett, Iachini mester fiai zsinórban három győzelem után érkeztek Rómába és sajnos ezúttal sem okoztak csalódást.

Visszatérve a Rómára, feltűnő volt az összjáték hiánya Dzeko és Schick között. A fiatal cseh kezdett, de 50 perc után lecserélte őt Di Francesco, miután nem sok mindent tudott felmutatni. A Roma veszélyes helyzetei többnyire a baloldalon jöttek létre, ahol Kolarov és Perotti rendszeresen támadták Lirolát.

De azért Sassuolo ide vagy oda, akkor is a Roma irányította a meccset, még az hiányzott volna, hogy az Olimpicóban, a Sassuolo ellen, ne a Roma irányítson! A 31. percben meg is született a Roma vezető találata, természetesen ez is baloldalról indult. Perotti betett egy labdát a Sassuolo tizenhatosába, Schick továbbengedte Dzekónak, aki továbbtette az üresen lévő Pellegrininek, ő pedig egy pontos lövéssel megverte a tehetetlen Consiglit.

Az első félidő a Roma 1-0-ás vezetésével zárult, a szünetben le kellett cserélni Manolast, aki összeszedett egy ütést a térdére, állítólag nem komoly a sérülés, mindenesetre a második félidőre Juan Jesus állt be a görög helyére. Ahogy már említettem, az 50. percben Schick is lejött, de az ő esetében egy taktikai csere volt, El Shaarawy érkezett a helyére. Negyedórával később, pont a „Fáraó” előtt adódott egy remek helyzet, Perotti betett egy labdát, amit „Elsha” kapura is küldött, de Consiglinek ezúttal sikerült lábbal védenie. Itt kívánom megjegyezni, hogy ezzel az egy akcióval, szerintem „Elsha” többet tett le az asztalra, mint Schick az egész meccsen.

Nem sokkal később, Dzeko szerzett egy hatalmas gólt, a bosnyák félelmetes erővel bombázta ballal a kapuba a labdát, de a VAR megállapította, hogy pár centis lesen tartózkodott a gólpassz pillanatában.

Aztán jött a fekete leves, 12 perccel a rendes játékidő vége előtt a Sassuolo kiegyenlített. Peluso beívelt balról egy magas labdát, a hátulról érkező Missiroli pedig megverte fejjel Juan Jesust és Alisson számára elérhetetlen helyre küldte a labdát: 1-1.

Ekkor jött a Roma (elkésett) reakciója, a fővárosiak végre elkezdték erőltetni a támadó játékot és Florenzivel vissza is szereztük a vezetést, de sajnos a VAR megállapította, hogy a gól érvénytelen volt les miatt. El kell ismerni, hogy ez a döntés is jogos volt! A passz pillanatában Ünder lesen tartózkodott és a fiatal török sajnos játékba avatkozott, mert akadályozta a Florenzit üldöző Missirolit a védekezésben.

Ezek után már elfogyott az idő, alig 4 perc hosszabbítás után Orsato bíró úr lefújta a meccset és a Roma elkönyvelhet egy újabb pofára esést, ezúttal otthon, megint egy papíron verhető ellenfél ellen. Az éllovas Napoli már 9 ponttal előz minket, az őket üldöző Juve meg 8 ponttal van előttünk. A bajnoki cím egyre elérhetetlenebb távolságra került, még alig vagyunk túl a bajnokság felén, de reálisan szinte már csak matematikai esélyeink maradtak.

Szeretnék kitérni röviden a VAR-ra, szerintem a VAR egy remek dolog! Most mondom, amikor nem kedvezett nekünk, szerintem ezt most kell leszögezni, nem amikor nekünk kedvez! Az igazság nem lehet véleményes, legalábbis nem kéne annak lennie. Ha Dzeko lesen volt, akkor lesen volt, ha Ünder játékba avatkozott, akkor játékba avatkozott  és részemről nem tartok igényt az érvénytelen gólokra, pláne nem a Sassuolo ellen, de úgy általában senki ellen.

Azt viszont nem értem, hogy miért csak négy percet hosszabbított Orsato bíró úr. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy három és öt perc között szoktak hosszabbítani, de amióta van a VAR, az is hozzáadódik, vagy nem? Legalább háromszor használták a VAR-t, közben ment az időhúzás is rendesen. Volt olyan, hogy egyszerre három Sassuolo játékos fetrengett a földön, úgy, hogy közben egyikhez se értek hozzá és természetesen egyiknek se volt semmi baja. Akkor mégis, hogy a fészkes fenében számolta ki ezt a 4 percet? Én nagyon nem szeretném viszontlátni Orsato bíró urat a Roma „ellen” és azt se szeretném, hogy ő kezelje „ellenünk” a VAR-t, mint az Inter elleni meccsen.

Szerintem Pellegrini és Nainggolan voltak a legjobbak. Florenzi védekező munkája néha elég gyenge volt, viszont támadásban nagyon is jó volt. Mellesleg nem tudom, hogy kinek tűnt fel, ahogy Florenzi megvédte a lecserélt Schicket a közönség haragjától, csak mert Florenzi ilyen. Akik csődöt mondtak testületileg, az szerintem a támadó alakulatunk volt, Schick, Dzeko, Perotti, Ünder… Mind megannyi csalódás. Ezúttal Di Francescót sem lehet megvédeni. Mister, innen üzenem, hogy ennek így nem lesz jó vége!

De itt be is fejezem ennek az újabb „ünnepi meglepetésnek” az elemzését, amit szeretett csapatunktól kaptunk szilveszterre. Inkább szeretném megragadni az alkalmat, hogy boldog, sikerekben gazdag új évet kívánjak mindenkinek! És természetesen mindig forza Roma!