Tíz évente Lyonban!

Csütörtök este Franciaországban folytatja csapatunk nemzetközi szereplését. Az elmúlt hetek hanyatló teljesítményének fényében, de kincstári optimizmussal felvértezve, csak arra tudok gondolni, hogy a héten 58 éves Spalletti erre a párharcra koncentrálta csapatát. Persze ez inkább hitvallás mintsem racionális érvelés, de próbáljunk meg mindannyian optimisták maradni.

Végső cél?!
Végső cél?!

Hogy van-e mire, azt nem én ítélem meg. Annyi biztos, a csapat körüli személyek, Massara sportigazgató úr, vagy épp Tomassi mind-mind pozitívan próbálják kommunikálni a helyzetet. Nincs könnyű dolguk, az elmúlt öt tétmérkőzésből hármat sikerült elveszíteni. Ebből a helyzetből várjuk tehát a francia fellépést.

Csapatunk túlterhelt, számos fontos mérkőzésen van túl, kis mértékű rotációval. Így kulcsembereink folyamatosan játékban vannak, ami véleményem szerint a most fennálló, mentális fáradságot okozhatja. (ezzel kapcsolatban egy szépen összeállított írást találtok itt.) Hogy képes –e ezen Spalletti változtatni, képes –e felrázni úgy csapatát, hogy a soron következő EL mérkőzésen jól szerepeljünk, nem tudom. De nagyon remélem!

Spalletti tíz évvel ezelőtt
Spalletti tíz évvel ezelőtt

Formálisan, formációt tekintve túl sok mozgástere nincsen a kopasznak. Rüdiger eltiltásával kijátszotta magát, de a többi 10 poszton jó magabiztossággal meg tudnánk jelölni a várható kezdőt. Véleményem szerint Alisson előtt a három védő most JJ – Fazio – Manolas lehet. A középpályát, kiemelt fontosságú mérkőzés révén DDR és Strootman alkothatja majd, a széleken Emerson és Peres. Míg a támadó hármas egy Salah – Dzeko – Ninja hármas lehet. Ha meglepetést próbálna okozni a tar mester, bevetné  a javuló formát mutató Perottit, vagy kockáztatna Rui esetleg Sárika mélyvízbe dobásával. (Perottit még el tudom képzelni, Ninja helyén, és akkor a belga középpályás lenne, gondolom Strootman kárára…)

A csapat egyébként a Napoli ellen benyelt gombócot követően 24 órás pihenőt kapott, ennek lehet pozitív hatása. Majd hétfőn és kedden teljes mellszélességgel a lyoni kirándulásra készült, szerdán pedig elutazik. Minderről az Il Tempo ad folyamatos tájékoztatást. Nem biztos, hogy értem erre mi szükség, de az olasz kollégák biztosan tudják!

Totti a fejes gólja után
Totti a fejes gólja után

Vigyázó tekintetük fordítsuk a franciák irányába! Szinte napra pontosan 10 évvel ezelőtt (2007.03.06.) járt utoljára Lyonban az AS Roma. Akkor egy BL nyolcaddöntő visszavágóján, két gólos győzelemmel lépett tovább az olasz gárda. Nem mellékesen egy Totti fejes gól (!) és az az emlékezetes Mancini találat döntötte el a párharcot. Akkor egy teljesen másik Lyon volt a vendéglátó, halomra gyűjtötte a francia bajnoki címeket, olyan játékosai voltak a teljesség igénye nélkül, mint Coupet, Maluda, Toulalan, Ben Arfa, Benzema, vagy a szabadrúgás specialista Juninho. (az a továbbjutás igen komoly teljesítmény volt, sőt után még Rómában a M.U. is elvérzett (2-1), de ezt a történetet nem folytatom)

Hagyjuk a múltat, visszaugorva a jelenbe, „@Sign Monchi+Gallardo” véleménye szerint a Lyon „nem teljesít jól”. Én ezt egy árnyalattal máshogy látom, de meghajlok a francia foci mélyebb ismerői előtt. Ami biztos, az előző EL körben a Lyon lemészárolta az Alkmaart, összesítésben 11-2-re győzedelmeskedtek. De a bajnokságban is játszottak egy gólokban gazdag mészárlást, mégpedig a Metz ellenében (5-0). Összességében az utolsó öt tétmérkőzésükön veretlenek maradtak. Nem rossz mérleg ez!

Mancini csodagólja előtt
Mancini csodagólja előtt

Ráadásképp Genesio – ha nem is a legjobb megítélésű francia edző – keretében olyan formában lévő játékosok vannak, mint Lacazette. A fiatal francia csatár a 2017-s naptári évben 12 gólig jutott. Az idén tekintetében 22-nél járt. Elnézve a római védők elmúlt heti teljesítményét, félelemmel tölt el ezen mutatók ismerete. Egyébiránt a lyoni keret tagja Mapou is, aki az angol kitekintést után az olasz fővárosban nem találta helyét, viszont Lyonban 2373 játékperccel rendelkezik idén. Az állomány jelentős része (több mint 72 %) francia, ami nagyon szép adat.

Várhatóan legerősebb kezdőjével léphet pályára csütörtök este a Lyon, ami így nézhet ki: Lopez – Rafael, Mammana, Diakhaby, Morel – Tousart, Gonalons, Tolisso – Fekir, Lacazette, Cornet. Az idei kiírásban járt már olasz csapat vendégségben a franciáknál. BL csoportmérkőzésen a Juventus játszott döntetlent (1-1) lyoni fellépése során. A házigazdák a Juventus és a Sevilla mögött, csoport harmadikként pottyantak át az EL rájátszásába.

Heti edzés, még Rómában... (bízom benne, hogy nem lett sérülés a szerelési kísérletből!)
Heti edzés, még Rómában… (bízom benne, hogy nem lett sérülés a szerelési kísérletből!)

Jöhetnének még a szokásos lózungok: „idegenben gólt kell szerezni”, „törekedni kell a szoros eredményre”, de azt is szem előtt kell tartani, hogy „a párharc 180 percig tart”, ráadásul „a visszavágó Olaszországban lesz”! Sőt, az EL góllövő listájának élén Dzeko áll, gólcsendje pedig meg kell, hogy szakadjon most már!

Remélem a Villarreal elleni, idegenbeli teljesítményt fogjuk másolni, és újabb komoly eredményt leszünk képesek elérni vendégként. A találkozó csütörtökön 21.05 kezdődik, közvetítést pedig a DigiSport 1-en láthattok.