Gázolás

A Roma az Olimpicóban 4-0-ra nyert a Fiorentina ellen, Nainggolan és Fazio is gólt szerzett, Dzeko pedig duplázott.

golorom2

Miközben kulcsfontosságú tárgyalások folytak ma a Roma és a városi tanács között az új stadionról, miközben a média a „második helyezett” Szuper-Napoli ünneplésével volt elfoglalva, a Roma a Fiorentinát fogadta a Stadio Olimpicóban és lefogadom, hogy senki sem gondolta volna, hogy ez a meccs ekkora különbséggel fog végződni. Ez volt sorozatban a Roma 14-ik otthoni győzelme, megdőlt a csúcs, amit a Roma a harmincas években állított fel a legendás Campo Testacción.

De haladjunk sorrendben, így álltak fel a csapatok:

ROMA (3-4-2-1): 1 Szczesny; 44 Manolas, 20 Fazio, 2 Rudiger; 13 Peres, 16 De Rossi (85′ Paredes), 6 Strootman, 33 Emerson; 92 El Shaarawy (81′ Totti), 4 Nainggolan (89′ Grenier); 9 Dzeko

FIORENTINA (3-4-2-1): 12 Tatarusanu; 6 Sanchez, 2 Gonzalo, 13 Astori; 25 Chiesa (78′ Cristoforo), 8 Vecino, 5 Badelj, 15 Olivera (63′ Ilicic); 20 Borja Valero, 10 Bernardeschi (75′ Tello); 30 Babacar

kezdo

A kezdőcsapat.

Elől Perotti izomsérülés miatt nem lehetett ott, úgyhogy El Shaarawy és Nainggolan kezdtek Dzeko mögött, a széleken a két brazil, Peres és Emerson játszott, a középpályán meg a Strootman-De Rossi páros játszott a védelem előtt. Sousa mester meg, Kalinic hiányában, Babacart tette a Fiorentina csatársorának a közepére, de ez nem a fiatal szenegáli napja volt, de a két szárny, Chiesa jr. és Bernardeschi sem vizsgáztak jobban.

ddr

De Rossi a meccs után: „Spallettit nem szabad elengedni, ő az alapkő, amire a Rómának építkeznie kell.”

A meccs elég magas ritmusban indult, mégis 14 percet kellett várni az első nagy helyzetre, ami érdekes módon a vendégek előtt adódott.  Gonzalo Rodriguez indításánál Chiesa megverte a lescsapdát és egy az egyben vezethette Szczesny kapujára a labdát, át is emelte a kifutó lengyel kapust, de Fazio időben visszaért, hogy kifejelje az üres kapu felé tartó labdát. A Roma válasza nem váratott magára, 3 perccel később Strootman adott egy szép passzt El Shaarawynak, de Tatarusanu jól jött ki. Közben a holland középpályásunk összeszedett egy „roppant szigorú” sárgalapot, egy Chiesa ellen elkövetett szabálytalanságért.

emerson

Ki gondolta, amikor leigazoltuk, hogy Emerson ennyire jó lesz?

De a Roma egyre jobban játszott, a 20. percben Bruno Peres távoli lövése centikkel ment mellé. A Fiorentina behúzódott a saját tizenhatosába és a 29. percben Nainggolan szép labdát adott Bruno Peresnek, aki képes volt közelről a kapu fölé emelni a labdát. A brazil szélső megpróbálta jóvátenni a hibáját és egy nagyon szép beívelést küldött El Shaarawy felé, de Sancheznek valahogy sikerült megelőznie a „fáraót”.

radja szabadrugas

Talán megint Nainggolan volt a legjobb.

Viszont Sanchez elég látványosan összeomlott percekkel később, először összeszedett egy sárgát, majd a 39. percben elrontotta a lesre állítást De Rossi passzánál és játékban tartotta Dzekót, aki így megszerezte a Roma vezető gólját. Már nem is született több gól a félidőben, egyedül egy sárga lapot lehetett még feljegyezni Borja Valeronak.

dzeko golorom

Dzeko megtörte a jeget és a Fiorentinát is.

A második félidőben is folytatódott a Roma fölénye, látszott, hogy a házigazdák minél hamarabb le szeretnék zárni a meccset. A Fiorentina nehezen viselte a Roma nyomását és Gonzalo Rodriguez hibája után Emerson adott egy szép beadást Nainggolannak, de Vecinonak valahogy sikerült időben beavatkoznia.

famo sto stadio

„Famo sto stadio” avagy „csináljuk meg a stadiont”, a meccsre is kijutott a Roma kezdeményezése, így próbálnak nyomást gyakorolni a városi tanácsra (közben mérsékelten és óvatosan optimista hírek szivárognak a mai találkozóról…).

Ekkor még elég küzdelmes volt a meccs, jöttek is a sárga lapok, kapott egyet De Rossi (ez is „roppant szigorú” volt) és kapott egyet Gonzalo Rodriguez is. Pont az argentin védő szabálytalansága után megítélt szabadrúgásból született a Roma második gólja, De Rossi középre ívelte a labdát, Fazio pedig mindenkinél magasabbra ugrott és a kapuba fejelte a játékszert.

golorom

Egymás után jöttek a gólörömök.

Ettől a második góltól végleg szétesett a Fiorentina, Paulo Sousa ugyan megpróbált belenyúlni a meccsbe, becserélte Ilicic-et Olivera helyett, de hiába, a csapata tehetetlen volt. A Roma meg tombolt, a fővárosiak meg sem próbálták megvédeni az eredményt, mentek előre és támadtak, egymás után El Shaarawy, Rüdiger meg Dzeko próbálkoztak és érződött, hogy a harmadik gól csak idő kérdése.

rudiger

Rüdiger is zseniális volt.

Végül a Fiorentina újabb cseréje után (Tello jött Bernardeschi helyett), De Rossi a szélre passzolt Strootmannak, aki észrevette Nainggolan megindulását és a belga ninja megszerezte a Roma harmadik gólját. Ezek után a Fiorentina kijátszotta az utolsó cseréjét is, Cristoforo jött az eléggé elgyötört Chiesa helyére és végül Spalletti mester is megkezdte a cseréit, El Shaarawy helyére jött a Capitano és a már amúgy is lelkes Olimpico még lelkesebb lett. Azt is meg kell jegyezni, hogy közben lassan elcsendesedtek a vendégszurkolók, akik az elején még elég lelkesen (és trágárul) hallatták a hangjukat.

spalletti

Spalletti mester a partvonalról űzte előre a játékosait.

A negyedik találatot Dzeko szerezte, kihasználva a mi „néhai” Astorink bealvását, ellopta a boldogtalan védőtől a labdát és egy erős jobbos lövéssel végleg kivégezte szegény Tatarusanut. Ez volt a bosnyák 17-ik gólja a bajnokságban, nemcsak a bajnoki tabellán előztük meg a Napolit, hanem a Dzeko is megelőzte Mertenst a góllövő lista élén.

dzeko golorom2

Úgy végződött, ahogy kezdődött, Dzeko góllal.

A végén még maradt idő két cserére, először Paredes jött De Rossi helyére és a közönség hatalmas tapsviharral és ünnepléssel köszönte meg „a másik kapitányunk” játékát. Majd Grenier is beállt Nainggolan helyett, épp annyi ideje maradt, hogy elrontson egy passzt és mutasson egy látványos sarkazást, amikor a bíró véget vetett a Fiorentina szenvedéseinek és hosszabbítás nélkül lefújta a meccset.

fio torodott

A végére a Fiorentina teljesen összetört.

Ez egy kiütéses győzelem volt. A Fiorentina a legeslegelején még úgy nézett ki mint egy focicsapat, a meccs végére már inkább egy pofozógépre hasonlított. Valamikor az első félidő közepétől kezdve gyakorlatilag momentumai se voltak a liláknak, csak a Roma volt. Le a kalappal! Talán ez volt a legjobb meccsünk az idén, a védelem kimagasló volt, a középpálya nem kevésbé, a csatárokat meg nem kell minősíteni, megteszi azt helyettünk a 4 gól.

radja

Mennyiért adták el Pogbát? Olyan olcsón őt nem adjuk!

A legjobb szerintem Nainggolan volt, a belga ma bemutatta a teljes repertoárját, mennyiség és minőség, gól és gólpassz. Na meg Dzeko se volt rossz, az egy dolog, hogy rúgott még két gólt (24 gól a szezonban), de küzdött, harcolt, gyors és precíz volt, rendszeresen visszalépett labdát szerezni, lenyűgöző volt. Valójában szinte mindenki tökéletes volt, Spalletti mester is lelépte az ellenfelét, az elején volt egy kis bizonytalanság a védekezésben, de nagyon hamar állandósult a Roma fölénye. Szép volt! Az ilyen meccseken a legjobb a Rómának szurkolni!