Megsülni a genovai napsütésben…

Vérzivataros fordulón van túl az olasz első osztály mezőnye. Pontosabban az üldözők hagytak el pontokat a Juventus javára. Vereséget szenvedett a Milan és a Lazio, döntetlent játszott a Fiorentina és a Napoli… persze a Juve hozta az idegenbeliét, és tovább növelte gyakorlatilag mindenkivel szemben az előnyét. Történt ez úgy, hogy a Roma kétszer vezetett Genovában, mégis pont nélkül hagyta el a Luigi Ferrarisról elnevezett stadiont.

Fényből az árnyékba?
Fényből az árnyékba?

Nagy kár, hiszen az előny megvolt többször is, valahogy vasárnap mégis a védelem bizonytalanságai megpecsételték sorsunk. Izgalmas mérkőzésen, 3-2-re alulmaradt kedvenc csapatunk, ezt kell most megemészteni, hiszen az őrült tempó nem lassul, szerdán már kupamérkőzés, majd jövő hét kedden (!) rangadó a Fiorentina ellenében.

Most viszont kanyarodjunk vissza a vasárnap délutáni mérkőzéshez. A hazai Sampdoria hat mérkőzéses nyeretlenségi sorozattal, kellemes napsütésben várta a fővárosi csapat rendkívül látványos, de néhol pontatlan támadó játékát. Legalábbis ezt reméltük a kezdőrúgás előtt. Aztán valamivel másabb képet festett nekünk a mérkőzés.

Amikor Mazzoleni sporttárs jelet adott a mérkőzés kezdéséhez ezek a tizenegyek voltak a pályán:

Sampdoria: (4-3-1-2)  Puggioni – Regini, Skriniar, Silvestre, Bereszynski – Barreto, Torreira,Praet – Fernandes – Muriel, Quagliarella.

AS Roma: (3-4-2-1) Szczesny – Rudiger, Fazio, Vermaelen – Peres, Strootman, DDR, Emerson – Nainggolan, Perotti – Dzeko.

Máris látszik, hogy Spalletti mester tovább erőlteti a három védős, Salah hiányában talán kényszermegoldását. Ettől még ez a dolog sok esetben bizonytalan, pláne Vermaelennel a fedélzeten. Apropó, hogy-hogy nem Manolas kezdett? Értékesítésre kerül a hét elején, csak így el van takarva a sajtó elől? Vagy egyszerűen a Spallettivel megromlott kapcsolata az oka ennek? Nem gondolnám, hogy a Cesena elleni kupameccsre pihentette a tar mester görög belső védőnket…

15 bajnoki gólnál jár
15 bajnoki gólnál jár

Alapvetően a mérkőzés jól kezdődött. Harcos Roma vadul belecsapott a lecsóba, és éles rohamokat vezetett a Vivianot nélkülöző Samp védelem ellen. Gyorsan eredményre is vezetett mindez, egy távoli lövést eresztett meg Emerson, amit a hálóőr csak nagy nehézségek árán tudott oldalra kiütni, ahol Peres érkezett, és öt méterről okosan a kapuba helyezte a labdát. 0-1.

Talán a gól jött hamar, vagy a fejekben van zavar, nem tudom. Az biztos, hogy a mérkőzés képe teljesen megváltozott az ötödik percben. A Samp fokozatosan átszervezte a játékát, és egyre veszélyesebb támadásokat vezetett. Vermaelen oldalán Muriel ugrott ki, majd megverve védőjét, középre passzolt labdáját Praet értékesítette. 1-1. Mindez a 21. perc eseménye, és azt kell ide írjam, bőven benne volt a játékban az egyenlítés.

Nálam Emerson volt a Roma legjobbja
Nálam Emerson volt a Roma legjobbja

Felébresztette a vendégeket a kialakult eredmény. Még az első félidőben feljegyezhettünk egy bátor Ninja kísérletet, sajnos a kapu felett szállt el a játékszer. Majd a szünet előtt egy éles szögből elvégzett szabadrúgás után kialakult fejes/kapustámadás volt említésre méltó. DDR tekerte középre a labdát, középen Rudiger próbált fejelni, de a tartalék portás újra a helyén volt. Ráadásképp a sípmester kifelé ítélt…

A második negyvenöt perc első érdekesebb momentuma Vermaelen újabb vergődése volt, továbbra sem bírta tartani Murielt, aki ellen szabálytalanságot volt kénytelen elkövetni a védő, mely eredménye egy sárga lap. Komolyan nem értem, hogy Muriellel szemben, miért a sérüléséből visszatérő, formán kívüli Vermaelen kezdett, mikor más alternatívát is rendelkezésére állt Spallettinek?!

Egy óra játék után újra a fővárosi csapat vette át a kezdeményezést. Ennek gyorsan meglett az eredménye, hiszen Dzeko Emerson centerezését tudta értékesíteni. Kifejezetten tetszetősen a rövidbe rúgva a bőrt. 1-2.Persze ez a történet itt még nem ért véget, sőt a csattanók még hátra vannak. Öt perc sem telt el a bosnyák 15. bajnoki gólját követően, mikor egy újabb suhanc, nevezetesen Schick egalizál. DDR egy szabadrúgást követően söprögető pozícióban maradt a gyors vissza passzt miatt, és valljuk be, lassan reagálja le a helyzetet, túlságosan nem megnehezítve a cseh srác dolgát. 2-2.

Puggioni kiváló munkát végzett
Puggioni kiváló munkát végzett

Majd három perccel később, egy igencsak véleményes bírói döntést követően kiváló helyről végezhetett el szabadot a hazai csapat. Rudiger érzésem szerint nem volt szabálytalan. Ettől még sárga és szabadrúgás következett, amit óriási mákkal értékesített Muriel. A sorfalon megpattanó lövése úgy változtatott irányt, hogy pontosan középen, a léc alatt, talán érintve a keresztfát vágódott a kapuba… 3-2.

Miután szívinfarktusaimat kihordtam a nappaliban, Spalletti már reagált is. Sárika és Totti egyszerre érkezett, nyílván élénkítő hatással. Részben bejött a mester számítása. Totti pár pazar passzal életet lehelt a játékba, de egyszer Dzekot állították meg lesen. Tévesen. Másodszor pedig Sárika hagyott ki egy nagy ziccert. Aztán ennyi.

A rendes játékidő után, volt még egy, pontosabban két Totti szabadrúgás, amelyikből a második próbálkozás talált kaput, de Puggioni szép mozdulattal védett. Így az állás már nem változott. Hosszú idő után szenvedett újra vereséget az AS Roma. Túl sokat a játékvezetővel nem szeretnék foglalkozni, de a mérkőzés kicsúszott a kezéből a második félidő közepére, és ebben a hevesebb izgalmi állapotban több döntése indokolatlanul sújtotta a vendég alakulatot. Pont.

Szerdán folytatjuk!