A mercato mérlege

Megint véget ért egy átigazolási időszak (hál’isten) jöhet az érdemi rész: a meccsek. Erre nem egy szép kis válogatott szünettel kezdünk? Sebaj, még egyszer utoljára kibírjuk, és foglalkozunk azzal, hogy mi történt a piacon, hol, és hogyan sikerült változtatni a kereten.

45-01

Vajon erősebb a keret mint a tavalyi? Erre igazából még a szezon végén se fogunk tudni válaszolni, reméljük, hogy elég ahhoz, hogy végre arany is kerüljön a farkasok kezei közé.

Minden csapat alapja a jó védelem, tartja a szakzsargon, szóval mi nyilván fordítva csináljuk az egészet, és a tavalyi év második felében nagyszerűen muzsikáló támadósorra építettünk a nyáron, mivel a védelem nagy részét le kellett cserélni. Megint. Elöl alig történt változás: Iturbe újra a csapattal van, és próbálkozik, ahogy eddig is tette. Hátha most… de ebben nem hinném, hogy komolyan bízik bárki, a legutóbbi barátságos meccsig én el is felejtettem, hogy velünk van még. Ricci végül kölcsönbe került, az erre tökéletes helynek ígérkező Sassuolo-ban gyűjthet tapasztalatot majd, akár Európában is. Még Dzeko-nál szeretném megemlíteni, hogy elvileg mostanra már hozzá kellett szoknia az olasz légkörhöz, és igazán megmutathatná végre, hogy mit tud igazából. Ő lehet a legjelentősebb váratlan különbség elöl a tavalyi évhez képest.

Mondom elöl.

Amolyan Roma-san, visszafele haladva, jön a középpálya, ami megintcsak nagyon erős, csillog-villog, de ha valaki megkérdezi, hogy ki fog játszani, ha nem az a pár sztár, akkor nagy bajban leszünk. Igen, Strootman visszatérése óriási öröm, már gólt is szerzett a „megjavított mosógépünk”. Másik visszatérő ezen a poszton Paredes, aki felé igen nagy elvárások vannak, gyakorlatilag Pjanic-ot kéne pótolnia, aki ugye (*halk öklendezés*) inkább hagyjuk. Azonban bármilyen jó szezonja volt tavaly, még mindig fiatal, BL tapasztalat nélkül, szóval elég kockázatos, hogy egyedül maradt kreatív középpályásként a keretben. Vagy nem? Az idei legnagyobb igazolásunk (árban) is ide érkezett: Gerson, a 19 éves brazil csodatini. Mindjárt nyugodtabbak vagyunk, mi? Miazhogy lófaszt? Természetesen bízom Sabatini (na meg az összes európai top klub) képességeiben, és nagy reményeket fűzök hozzá, de ebben a fél évben gyakorlatilag semmit nem várok tőle. Esetleg egy olasz nyelvvizsgát, az nem árt.

45-03

A védelmünk is összeállt, nagyjából erre emlékeztet.

A legnagyobb változások természetesen a védelemben voltak. Kapus poszton kezdődött a zavar: érkezett kifejezetten sok pénzért Alisson, a fiatal brazil tehetség, de végül csak összehozták Szczesny újabb kölcsönét is. Annak ellenére, hogy pénzügyileg talán nem a legolcsóbban jöttünk ki a dologból, jól jártunk, mert végre van két magas szintű kapusunk, és Alisson is kap időt, hogy hozzászokjon az olasz bajnoksághoz. Nagyobb volt a káosz azonban előttük, ami igazából a Roma balszerencséjéből eredt. A Bruno Peres-Manolas-Rüdiger-Mario Rui hátvédsor egy olyan fiatal, Serie A tapasztalattal bíró, lendületes négyes, ami eszméletlenül jól hangzott volna a nyár elején. Sajnos a teljes baloldal kapott egy ACL-t amit mint valami welcome drinket osztogathatnak Rómában. Így tehát sietve ki kellett találni valamit. Juan Jesus már korábban érkezett, szerintem nagyon jó keretbővítés, tud középen, és bal oldalon is játszani, annyira nem csapnivaló, és ha még visszanyeri kezdeti Serie A-s formáját, akkor még meglepetést is okozhat. Emerson bizonyított már… mondjuk számomra semmi jót, pedig egyedül az Udinese elleni meccset láttam eddig, és még ott is kilógott egy kicsit. Vermaelen egy jól hangzó név, de szintén hosszú sérülések után érkezik egy teljesen új bajnokságba. Mindenesetre Rüdiger pótlásának azért egyáltalán nem tűnik rossz ötletnek. Fazio érkezett még ide, szintén kiegészítő embernek, néha már kapott is lehetőséget, szerintem legnagyobb feladata, hogy nagyon ne szúrjon el semmit, ha véletlen pályára kerül.45-06

Az idei átigazolási szezon koronája

Végül zárjuk a legjavával: végre sikerült megszerezni a Torino két éve követett brazil hátvédjét, aki végre megint egy klasszis teljesítményt nyújthat majd valamelyik szélen. Nagyon hiányzott ez már évek óta a csapatnak, és az ő érkezésével szerintem még a legpesszimistábbak számára is pozitívvá vált ez az átigazolási időszak.

Ezek tehát a változások amik a leglényegesebbek voltak a tavalyi kerethez képest. Most ezzel a csapattal vágunk neki, hogy az öreg nőstényzebráktól végre átvegyük az első helyet.