Villáminterjú: Szaniszló Csaba

Blogunk új dobása a „meccs mentes” időszakokra egy interjúsorozat lesz. Ahol magyar médiaszemélyiségeket, – akik nem mellékesen Roma szurkolók – kérdezünk a csapat aktuális ügyeivel kapcsolatban.  Ezen sorozatunk első alanya a Sport TV –ről ismert Szaniszló Csaba. Köszönjük a válaszait, és a gördülékeny közös munkát.

Szaniszló Csaba
Szaniszló Csaba

romanista.hu: Mi a véleménye az AS Roma körül lezajlott tulajdonosváltásról? Mit gondol, jót tesz az olasz labdarúgásnak, azon belül a Farkasoknak, hogy egyre több nem-olasz befektetőcsoport vállal szerepet, tölt be tulajdonosi státuszt Itáliában? Mit gondol az AS Roma Sensi család elvonulását követő időszakáról? Milyen a megítélése az amerikai vezetők munkájáról?

Szaniszló Csaba: Ha csak a Roma szempontjából nézem a kérdést, akkor kimondható: az AS Roma azzal került az Inter, a Milan elé, hogy korábban vállaltak fel egy külföldi tulajdonost, mint a vetélytársak. Látható, hogy sem Berlusconi, sem Moratti nem volt képes az elmúlt években gazdaságilag működőképessé tenni saját klubját, míg a Roma elindult egy nehéz, de igazából az egyetlen járható úton.

Tiszta pénzügyi viszonyok nélkül Olaszországban talán még lehet létezni, Európában azonban már nem, és nagy bravúr elsősorban Walter Sabatini, másodsorban a tulajdonosi kör részéről, hogy miközben a pénzügyi fair play-figyelmeztetés miatt nagyon szűk keretek között dolgoznak az átigazolási piacon, a klub folyamatosan odaér a 2-3. helyre. Nyilván szomorú azt látni, hogy az Udinese elleni bajnokin El Shaarawy lecserélése után a Roma csupa külföldivel játszott. Vagy például azt,  hogy az elmúlt években Florenzi kivételével nem volt olyan fiatal, aki az egyébként egyáltalán nem rossz Primavera-csapatból meg tudna ragadni a felnőttek között, de ez nem csak a Roma problémája: az olasz utánpótlás-válogatottak a ’90-es évek tündöklése után a 2000-es évek második felétől sokkal kisebb szerepet játszanak Európa élvonalában, így olasz játékosokra építve ma már nem könnyű sikereket elérni, főleg nem azonnal.

Visszatérve a Romára, az elnök James Pallottának igaza van: ma már kizárólag azok a klubok képesek versenyre kelni a legjobbakkal a BL-ben, amelyek „a lehető legtöbb szurkoló második kedvenc klubjává válnak” – vagyis élhet bárki Budapesten, és lehet a kedvence a Fradi vagy az Újpest, a cél az, hogy ezután a Roma jöjjön, az legyen a kedvenc külföldi klub. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, kell egy sikeres csapat, egy modern stadion a reptérhez közel, és a világon mindenhol könnyen elérhető mezek és egyéb klubrelikviák – mindhárom fronton nagyot lépett előre a klub az amerikaiak érkezése óta.

Egyetlen fronton lehet egyértelműen kiejelenteni, hogy az amerikaiak rosszul döntöttek: az edzők kiválasztásánál. Luis Enrique teljes zsákutca volt, Zeman egy romantikus, de rossz döntés, Rudi Garcia első szezon utáni összeomlását a mai napig nem értem, és nem csak az elmúlt fél szezon eredményessége miatt mondom, hogy Luciano Spalletti visszahozatala az első igazán jó húzásuk e téren. Spalletti egy karakteres, jó edző, aki előző római korszaka óta is rengeteget fejlődött edzőként, meggyőződésem például, hogy a korábbi Spalletti például nem tudta volna 1-1-el kihúzni Portóban, 50 percig emberhátrányban játszva.

romansita.hu: Hogyan ítéli meg az AS Roma esélyeit rövid és középtávon, hazájában illetve nemzetközi porondon?

Szaniszló Csaba: Pallotta azt mondja, cél a bajnoki cím, én azt mondom, ennek a csapatnak betonbiztos másodiknak kell lennie Olaszországban. A Juventus pokoli erős lett, ráadásul két közvetlen riválisa legjobb játékosát szerezte meg, a Napoli egyértelműen gyengült, a Milan és az Inter pedig továbbra sincs versenyképes szinten.

Két kiváló kapus előtt a tavalyinál erősebb védelem, elöl pedig egy összeszokottabb, sokoldalú támadósor. Nem véletlenül hagytam ki a középpályát, egyelőre Pjanic távozása miatt ez a csapatrész még létszámban és játékerőben is kérdőjel számomra, de Borja Valero esetleges érkezése ki tudná egyenesíteni ezt a kérdőjelet.

romansita.hu: Mikorra datálható az AS Roma iránt táplált vonzalma?

Szaniszló Csaba: A 2000-es Eb-n láttam Tottit, és attól kezdve nem volt kérdés, hogy én ezt az embert hétről hétre látni akarom. Szerencsére épp ekkor indult a Sport1, így erre volt is esélyem, és ezután rögtön jött a bajnoki cím is. Akkor még azt hittem, sűrűbben ünnepelhetek majd, de érdekes módon magát a klubot az első Spalletti-korszak alatt szerettem meg igazán.

Az amerikai sportok mellett a Roma is nagy kedvenc
Az amerikai sportok mellett a Roma is nagy kedvenc

Ekkor rendszeresen közvetítettem is a mérkőzéseiket, megtanultam olaszul, hogy minden hírhez első kézből, eredeti nyelven juthassak hozzá, és az a filozófia állt hozzám a legközelebb. Persze, ahogy Ti is, úgy én is belehaltam a kétgólos előnyökről elbukott meccsekbe és a második helyekbe, de máig az a játékstílus jelenti számomra A FUTBALLt. Támadó, sokat kockáztató, de nem labdabirtkolásra építő, passzolgatós, pepecselős stílus, hanem elég konkrét, őszinte foci, tíz olyan mezőnyjátékossal, akik mind képesek ésszel futballozni, és le is tudják venni a labdát. Szerencsére a mostani csapat játéka is nagyon hasonlít az akkorira.

romanista.hu: Hogyan nézne ki egy ideális, vagy nevezzük inkább álomszerű AS Roma az Ön elképzelései szerint? Játékosokra, hadrendre, edzőre és felfogásra gondolok elsősorban.

Szaniszló Csaba: Football Managerben 4-2-3-1-et vagy 4-3-3-at játszattam mindig a Romával, és próbáltam annyira másolni Spalletti sémáit, amennyire csak lehet – nem is ment rosszul. Az edző és a hadrend tehát adott, ahogy a felfogás is.

Ami a játékosokat illeti, nagy álmom volt nyáron, hogy Ibrahimovic végül a Romát válassza, sajnos nem így történt. Dzekóban én már nagyon nehezen hiszek, de szurkolok, hogy sikerüljön elég önbizalmat csöpögtetni belé egy jó szezonhoz.

A többiekkel elégedett vagyok, esetleg Totti életkorából egy 10-est le lehetne csípni…

(Az interjú a két BL playoff mérkőzés között készült.)