Sima nyitány

Elkezdődött a Serie A 2016-17-es szezonja, ráadásul pont kedvenc csapatunk játszotta a nyitómeccset, ami a kezdeti nehézségek után meglehetősen kellemesre sikeredett.

44-01

Már a kezdőcsapat nekem abszolút kellemes meglepetés volt. A hétközi meccs után 5 változtatás történt, úgy néz ki a korábbiakkal ellentétben idén talán érdembeli rotálásra is számíthatunk. Szczesny kezdett a kapuban, a két szélen a támadószellemű brazilok: Emerson, és a pár napja érkezett Peres. A középpályán De Rossi kapott pihenőt, Parades vette át a helyét, ezzel szintén az előre játékot is támogatva. Rajtuk kívül El Shaarawy került még be a kezdőbe, Perotti helyére.

A mérkőzés viszonylag jó iramban indult, voltak helyzetek itt is, ott is, de aztán valahogy a 45. percre folyamatosan méla unalomba fulladt, egyedül az tartott ébren, hogy néha egészen kevés védőnk volt hátul egy-egy Udinese helyzetnél, de nem volt probléma igazából, mivel a vendégek sem jártak annyira sűrűn a mi térfelünkön. Szczesny-nek az egész meccsen kétszer kellett közbeavatkoznia.

44-02

Vermaelen a Serie A-ban kifejezetten jól kezdett.

Nagyjából a tavalyi szezonhoz tudom hasonlítani a meccset, mert az első felében mutatott szenvedés után, jött Spalletti a félidőben, és úgy jöttek ki a második játékrészre, hogy csak az idő kérdése volt, hogy mikor szerezzük meg a vezetést. Ehhez az kellett, hogy a tar mester nagyon jó érzékkel leszedje az első félidőben amúgy jól játszó Fáraót, és beküldje Perottit, aki 33 perc alatt duplázott, és egy gólpasszt is kiosztott. Folyamatosan jöttek a helyzetek, omladozott az addig jól működő Friuli fal. Először Dzeko kapott szép labdát, és elsodorták egy nagyszerű visszahúzós csel után, kiharcolva ezzel egy 11-est amit az argentin vérfagyasztó higgadtsággal érvényesített, majd utána Salah-t ugratta ki aki gyorsaságát, és Badu bénázását kihasználva megint büntetőhöz juttatta a csapatot. Ezt természetesen Perotti megint belőtte, így, főleg a játék képét tekintve, nyugodtak lehettünk, eldőlni látszott a meccs.

44-03

Legalább annyira jó igazolás, mint amennyire borzalmas az a tetoválás.

Ezek után nem kellett sokat várni, az újabb gólig: egy szöglet előtt zúgott a Dzeko-Dzeko, majd a következő percben már gólt is rúgott. Nainggolan a rá jellemző harcossággal, becsúszva átkotorta a labdát a másik oldalra, ahol a bosnyák csak bepöccintette a kapuba (mivel a belga érdeme volt igazán a gól utána a közönség az „ollélé ollálá Nainggolan”-ra váltott). Még éppen annak örültem, hogy végre lehet hallani az Olimpico-ban a szurkolókat, mikor már megint Perotti jött egy zseniális megmozdulással: a bal oldalról Salah fejére varázsolta a labdát, akinek végül csak sikerült a kapuba pofozni. Ezzel már tényleg végleg eldőlt a meccs, szép győzelemmel nyitottuk a szezont, amivel valószínűleg vezetni is fogjuk majd a tabellát a forduló után.

44-04

Dzeko-nak nagyon kellett ez a gól.

Összegészében nagyon biztató meccs volt, elől megmaradt a lendület, hátul teljesen biztosan állt a védelem egész jó játékosok ellen, (bár De Paul-nak sem összjáték volt a jele az oviban) ráadásul most kapott sárga nélkül. Egyetlen aggasztó dolog, hogy Manolas-t le kellett cserélni meccs közben, valamint a végén Parades is lejött. Szerencsére úgy néz ki, hogy mindkettő inkább óvatosság volt, nincs komolyabb problémájuk, és ahogy Florenzi is, ott lehetnek majd kedden.

Sok jó teljesítményt láttunk ma. A Manolas-Vermaelen belső védőpároshoz én Castan-Benatia szintű reményeket fűzök, két top játékosról beszélünk, akik ha összeszoknak, a BL-ben is bárkit megállítanak. Emerson kicsit bizonytalan volt néha, a bal oldal még mindig elég üres, de előre játékban teljesen jó, és védekezésben sem teljes katasztrófa, van benne is potenciál. Peres már első meccsén nagyon jól játszott, majdnem 90%-os passzpontosságot produkált, és lendületet biztosított a jobb szélen.

44-05

Hihetetlen, hogy végre van egy jó szélsőnk.

A középpályán nekem nagyon tetszett Parades játéka, biztosan tartja a labdát, volt, hogy szépen szerelt, és volt Pjanicfeledtető passza is. Nainggolan hozta a szokásos szintet, ahogy a támadósorunk is. Dzeko megint a pályán lévők közül a legtöbb párbajt nyerte meg, Salah meg a futóversenyeket. Ezeknél azonban sokkal jobban tetszett nekem Strootman játéka, aki úgy néz ki tényleg visszatért. Mindenhova odaér, és mindössze 1 rossz passza volt egész meccsen.44-06

Sőt, a csapatkapitányi karszalag is jól mutatott a felújított mosógépünkön.

Csupa jó hír, és jel tehát, pontosan ilyen meccsel kell készülni egy olyan fontos visszavágóra, mint a keddi lesz.