Kezdődik a szezon!

Szerda este a Roma története során először játszik Bajnokok Ligája selejtező mérkőzést. Európa Liga selejtezőt már kétszer is játszottunk, egyszer sikerült tovább jutni – még Spallettivel – másodjára viszont elvéreztünk a Slovan Bratislavával szemben, ki ne emlékezne. Most viszont Európa legnívósabb kupasorozatába vágyik a Roma, ahová a Portón keresztül vezet az út.

Nincs túl nagy közös történelme a két csapatnak, eddig egyszer, az 1981-82-es Kupagyőztesek Európa Kupája második fordulójában találkoztak, ahol a Porto egy hazai 2-0 után idegenben 0-0-át játszott a Romával, így tovább jutottak a negyeddöntőbe. Egyébként a világ egyik legsikeresebb klubjáról beszélünk, számtalan megnyert trófeával. Huszonhétszeres portugál bajnok, tizenhatszoros kupagyőztes, emellett nyertek két-két BL és UEFA kupa serleget, a négyből hármat már ebben az évezredben. Mindenképpen kijár hát nekik a tisztelet, és ugyan végződhetett volna a sorsolás kedvezőbben is számunkra, félni semmiképp sem kell.

Tavaly tizenhárom ponttal lemaradva a második Sporting mögött, harmadik helyen végzett a portugál csapat, ezért kényszerülnek idén selejtezőre. A 2015-16-os szezont még Lopeteguivel kezdték, majd José Peseiróval fejezték be, a Roma ellen azonban már a Valencia egykori trénere, Nuno Espirito Santo készíti fel a csapatot. A játékrendszer ugyanaz a 4-3-3, amit tavalyról megszokott a csapat, de egy-két dolgon már változtatott a portugál edző. A pénteken lejátszott első hazai bajnokin – amit 1-0-ról fordítva 1-3-ra nyertek a Rio Ave vendégeként – nem volt ott a keretben a legismertebb játékosok közül kettő, Aboubakar és Brahimi. Kérdéses, hogy a Roma ellen beveti-e őket Espirito Santo, egyelőre nem tiszta a jövőjük a Portóban. Pályára lépett azonban több új szerzemény, a védelemben Felipe és Alex Telles, a kölcsönből visszatérő Otávio, és a nemrég még a második csapatban játszó, tehetséges André Silva.

 

Strootman és Nainggolan már készen állnak.

 

Ami a Romát illeti, számomra megjósolhatatlannak tűnik a kezdő. Próbálkozott Spalletti három és négyvédős rendszerrel egyaránt, és egész nyáron vesszőparipája volt, hogy mindkettőre készen kell állni. Bruno Peres érkeztéig mindkét szélen kényszermegoldás szerepel majd, a balon a Latina ellen a poszton jónak tűnő Juan Jesus, a jobboldalon pedig a felkészülés alatt jobbhátvédtől amatőr hibák tömkelegét (lescsapdák tucatja ment el rajta, ellenfél által vezetett kontránál rendre rosszul helyezkedett, olykor bal középhátvédben) elkövető Florenzi.

Tisztázatlan még jó pár személyi kérdés a csapatban. Ki az elsőszámú kapus, Alisson vagy Szczesny? A brazil végigcsinálta a felkészülési szezont, minden meccsen kimagaslóan játszott, de azt is tudjuk, hogy Spalletti külön kérésére érkezett egy újabb évre a tavaly stabil kezdő Szczesny. A védelem nagyjából biztosnak tűnik, alighanem Florenzi, Manolas, Vermaelen, és Juan Jesus terrorizálják majd Hector Herreráékat. Amit nagyon bánok, az Jesus balszélen való elkótyavetyélése, képzeljétek el, ideális esetben akár egy Bruno Peres, Manolas, Juan Jesus, Rui négyessel is felállhatnánk. Nem azt mondom, hogy ennél jobbat még nem látott a történelem, de itt legalább mindenki a helyén van, és bizony Peres és Mario Rui tavaly a Serie A legjobbjai közé tartoztak a posztjukon.

A középpályán nem várok meglepetést, De Rossi, Strootman és Nainggolan fognak kezdeni. Amíg ilyen szedett-vedett a védelem, addig kockázatos egy ennyire sorsdöntő meccsen Paredes kezdetése. Megvannak az argentin előnyei, nyomás alatt is magabiztosan tartja, és játssza meg a labdát, de itt most három védekezni tudó emberre van szükség. Elöl nagyjából egy kérdés van, hogy El Shaarawy vagy Perotti marad-e ki, az ugyanis nagyon valószínűtlen, hogy Dzeko ne kezdjen egy ilyen nyár után. Ha tippelnem kéne, egy Alisson – Florenzi, Manolas, Vermaelen, Juan Jesus – Nainggolan, De Rossi, Strootman – Perotti, Dzeko, Salah tizenegyet mondok, ami alapesetben 4-3-3, de valószínűleg sokat látjuk majd a Spalletti által nagy szeretettel használt 4-2-4-et, Nainggolan fellépéseivel.

 

A két legenda utoljára találkozik.

 

Amióta a harmadik olasz csapatnak selejtezőmérkőzést kell vívnia a csoportkörért, még csak egyszer sikerült túljutni az akadályon. 2013-ban Allegri Milanja ejtette ki a PSV-t (még El Shaarawyval), de kiesett már az Udinese, a Napoli, és a Lazio is.  A sorsolásnál biztosan el akartuk kerülni a Manchester Cityt – és itt most megragadnám az alkalmat, hogy hálát adjak az égieknek, amiért sikerült –, a Villarrealt és a Portót. Minden nem jöhet be, de az is igaz, hogy első ránézésre, amióta az eszemet tudom, ez a Porto tűnik a leggyengébbnek. Mindenesetre lebecsülni eszem ágában sincs, és Spallettit ismerve a csapat sem esik majd ebbe a hibába. Szerdán 20:45-kor a Sport 1 jóvoltából élőben nézhetjük a sorsdöntő összecsapás első felvonását.