Döntetlen Portóban

Egy ígéretes kezdés után a Rómának sikerült megszereznie a vezetést, az első félidő közepén egy portugál öngóllal. De amikor Vermaelen kiállítása után emberhátrányba került a Roma, a mérkőzés a Porto monológja lett. A második félidőben tizenegyesből jött a portugálok egyenlítő gólja, végül sikerült kihúzni egy 1-1-es döntetlennel.

Porto-RomaA csapatok így álltak fel:

PORTO (4-2-3-1): Casillas; Maxi, Marcano, Felipe, Telles; Danilo, Herrera; Adrián López (75′ Corona), Otávio (85′ Evandro), André André (66′ Layun); André Silva.

ROMA (4-3-3)Alisson; Florenzi (84′ Paredes), Manolas, Vermaelen, Jesus; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Salah (76′ Fazio), Dzeko, Perotti (44′ Palmieri).

kezdok

Tehát Spalletti mester végül Alissonnal a kapuban és elől Dzekóval kezdett. A Roma jól játszott, a labdaszerzés működött és elől Salah sorra okozta a gondokat a darabos és lassú portugál védőknek. Az egyiptomi volt a legveszélyesebb, először volt egy emelése, amit a Porto védője a gólvonal elől fejelt ki, majd egy szép próbálkozása volt ami nem sokkal ment a kapu mellé. Ekkor a Roma fölényesen játszott és többet birtokolta a labdát.

A 13. perben Dzeko egyedül harcolt ki magának egy gólhelyzetet a megzavarodott portói védők között, kihasználva Casillas hibáját is, sajnos a lövése elakadt a becsúszó Alex Tellesben. De már nem kellett sokat várni a római vezetésre, Florenzi beadásánál Felipe szerencsétlenül ért a labdába, ami Casillas hálójában kötött ki.

Dzeko

A gól felébresztette a Portugálokat, akik fokozták az iramot és feljebb tolták a csapatukat. Ekkor a játék kiegyenlítettebb lett, először Alisson védte André Silva próbálkozását, majd Casillasnak kellett védenie kétszer egymás után Salah és Nainggolan lövéseinél.

SalahVCasillas

Végül a félidő vége felé, konkrétan a 41. percben, Vermaelen rosszul próbálta megelőzni André Silvát, majd szabálytalankodott a megiramodó portugál ellen: jött a második sárgalap és az emberhátrány. Spalletti úgy próbálta orvosolni a helyzetet, hogy becserélte Emerson Palmierit, Perotti helyére, a frissen beállt brazil kiment a védelem bal szélére, Juan Jesus beállt középre a kiállított Vermelen helyére és kialakított egy 4-3-2-es felállást.

kiallitas

A második félidő egy kínszenvedés volt a Roma számára. A Porto feljebb tolta Adrian Lopezt és a széleken Otavio folyamatosan támadott, a gyakorlatban egy a korábbi felállásnál sokkal agresszívebb 4-3-3 alakult ki.

Sorra jöttek a portugál helyzetek, a portugálok már az 5. percben szereztek egy lesgólt, amit szerencsére a bírók nagy nehezen, komoly tárgyalások után, végül nem adtak meg. Alig 2 perccel később André Silva közvetlenül Alisson előtt fejelte kicsit mellé az egyenlítő gólt.

A Roma elsősorban a középpályán szenvedett, képtelen volt kihozni a labdát, ezért hosszú indításokkal operált, amik az égadta világon semmilyen eredményt nem hoztak. Aztán Alissonnak kellett megint védeni Telles emelésénél, a kialakult szögletnél pedig Emerson Palmieri kézzel ért a labdába Adrian Lopez fejesénél és jött egy tizenegyes, amit André Silva hibátlanul értékesített, 1-1.

pareggio

Az egyenlítő találat után folytatódott a portugálok folyamatos ostroma, egymás után jöttek a szögletek és a helyzetek, miközben a Roma próbált védekezni. Maxi Pereira feljebb lépett és folyamatosan támadta a romanista védelmet, a frissen beállt Layun pedig új energiát hozott a portugál középpálya játékába. Spalletti a 76. percben adta fel végleg a támadás lehetőségét, amikor Salah helyére behozta ötödik védőnek Faziót.

Végül valahogy sikerült kibírni a portugál rohamokat és a végeredmény maradt az 1-1. Pedig André Silva még a 89. percben is közel járt a gólszerzéshez. A legvégén még egy kis dulakodás is volt, amikor elsősorban a csalódott portugálok csinálták a fesztivált, de ez már nem sokat jelentett.

vedekezes

A legjobbak a Rómában Manolas és De Rossi voltak. A görög mindenhol ott volt, egyedül lefogta az egész tizenhatosunkat és többször jóvátette a társak hibáit. De Rossi pedig elsősorban a kiállítás után villogott, folyamatosan jól helyezkedett, szerintem részben neki köszönhetjük, hogy úgy-ahogy kibírtuk a második félidőt. A negatív hősök szerintem Vermaelen és Emerson Palmieri voltak, a belga kiállítása alapvetően meghatározta az egész meccset, a brazil kezezése pedig meghozta a portugálok egyetlen gólját. Kár, mert szerintem amúgy egyik sem volt rossz, a belga kimondottan jól játszott.

DDR unnepel

Szerintem összességében elégedettek lehetünk az eredménnyel, hiába voltunk egyértelműen jobbak a kiállításig, utána olyan mértékű portói fölény volt, hogy egy kisebb csoda a döntetlen is. Az eredmény ha nem is egyértelműen pozitív, de rossznak semmiképp nem nevezném: döntetlen idegenben és még gólt is szereztünk, bőven van okunk bízni a továbbjutásban.

vantaggio

Elsősorban azért vagyok optimista, mert látszott Spalletti mester munkája, az emberhátrányig leléptük az otthon játszó Portót. Nincs más hátra, jövő héten Rómában kell eldönteni a továbbjutást és most nem mernék a Roma ellen fogadni.