Luca Brasi már a halakkal alszik

Jó és rossz hírekkel egyaránt tele a padlás, ilyen körülmények között várjuk az újabb kihívást. Vasárnap este 20:45-kor az állandóságtól teljesen mentes Palermót fogadjuk.

 

Először a rossz hírek. Totti elégedetlen, nem tudja, meddig lesz jövője Rómában. Magam részéről esernyőt dugnék az illetékes elvtársak csúnyábbik felébe, és nyitva húznám ki, ha összehozzák azt a bravúrt, hogy a világ egyik legjobbjaként Romában tudták tartani az éveken keresztül mindenki által ostromlott huszonéves Tottit, majd 40 évesen veszítjük el, mert még nincs kedve befejezni. Néha igazán be lehetne tenni, mondjuk egy Frosinone ellen, teszem azt.

Másfelől Spalletti tudja, Totti már öreg, meg nem is tudjuk, mi van a színfalak mögött, állítólag a napi kommunikációjuk egy jó napot – jó estét. Közvetlenebb rossz hír, hogy De Rossi egy hónapra lesérült a Real elleni felejthetetlen tíz perce alatt, valamint hogy Pjanic teljesítményének hiányáról már elindultak a spekulációk, hogy mehet a bosnyák légiónk másik nagyobb reményű tagjával együtt. Na puff, a kormánypártok támogatottsága is mindig a ciklus közepén a legrosszabb, még egy fél szezon hátra van, meglátjuk.

Ami pozitív, hogy Strootman már ott lesz a keretben, csak nehogy úgy járjon, mint De Rossi. Nem sok példa van az ilyen sérülésből saját szintjére visszatérő játékosokról, de a holland állítása szerint ég és föld a különbség aközött, ahogy most érzi magát, és amikor egy évvel ezelőtt állt újból csatasorba. Reméljük a legjobbakat, de a pályán pár percnél többet egyelőre nemigen láthatjuk.

 

De Rossin kívül más hiányzónk nem lesz, a helyét pedig Keita vagy Vainqueur töltheti be. A francia elég jól játszott a Real Madrid ellen, 98%-kal passzolt, bár annál az átlövésénél De Rossit szívesebben láttam volna. A kopasz azt is mondta, hogy Totti akár kezdhet is, lehet, hogy már vasárnap elkezd törleszteni felé. Tényleg nem könnyű a helyzet, menni kell a harmadik helyért, de a Capitano lelki békéje is fontos. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ne a Romában fejezze be, olyan nincs.

Ha valóban kezd, a csatár nélküli felállás tűnik a legvalószínűbbnek.
A Szczesny – Maicon, Manolas, Rüdiger, Digne – Vainqueur/Florenzi, Pjanic – Salah, Nainggolan, El Shaarawy – Totti névsort látom magam előtt. Tottit és Dzekót valahogy nem, pedig a bosnyák is végre lőtt akciógólt a bajnokságban augusztus után. Hát, nem könnyű a helyzet.

Szerencsénkre az ellenfelünknél sem. A Palermo a történelemkönyvek lapjaiba illő szezont fut, na nem a jó értelemben. A napokban a hatodik (!!) edzői kinevezést követte el a szezonban a sosem unalmas Zamparini, és akkor még nagylelkű voltam: nem számoltam Guillermo Barros Schelottót, aki megfelelő papírok híján anélkül távozott a szicíliaiaktól, hogy egyáltalán otthagyhatta volna ülepének lenyomatát a napsütötte déli padon.

Ennek megfelelően mindenféle felállásban próbálkoztak már, és tényleg mindenfélében. Három és négyvédős rendszerek ismerősek ott is, de a legvalószínűbb a holnapi estére egy 4-3-1-2. Sok hiányzójuk nem lesz, csak Sorrentino kapus, és a fiatal Goldaniga (milyen jó név lenne egy gengszterrappernek) sérült.


A várható kezdőjük Alastra – Morganella, Andjelkovic, Gonzalez, Lazaar – Chochev, Hiljemar, Jajalo – Vazquez – Gilardino, Quaison. Figyelni kell Vazquezre, a liga egyik legjobb támadó középpályása, szó szerint az összes olasz csapat tárt karokkal várná. Idén már 4 gólnál és 7 gólpassznál tart. Na meg persze a világbajnok Gilardinóra, aki idén is lőtt már hetet, és Baggióval, meg a mi kapitányunkkal tartja a rekordot a legtöbb különböző Serie A-s csapatnak lőtt gólokat illetően. 38 csapatot keserített már az elsőosztályban, összesen 185-ször, és minden esélye megvan feljönni az örökranglista nyolcadik helyére, megelőzve például Del Pierót.

Ősszel Iachini és a ma szülinapot ünneplő Garcia csatájából a Roma került ki győztesen, egy emlékezetes 2-4-es meccsen, ahol Gervinho középcsatárt játszott – nem is rosszul. Négymeccses győzelmi sorozatunk folytatására minden esély megvan, a Palermo utolsó négy meccsén ugyanis nyeretlen maradt. Hogy őszinte legyek, az is meglepő, hogy ilyen csapongó szezonban még nem cirógatja őket a kiesés szele, de nem valószínű, hogy emiatt aggódniuk kell majd. A Roma azért rájuk ijeszthet kicsit.