All-in

Bár eddig is valószínűnek tartotta ezt mindenki, Mourinho a hétvégi meccsen kiterítette a lapjait és hiába lett volna esélyünk beérni a Milant, egy abszolút tartalékos csapatot küldött ki a Bologna ellen. Ennek megfelelően a mérkőzés nem hozott túl magas színvonalat, rajtunk kívül a Bologna van a legrosszabb formában lévő együttesek között, így igazából mind a két csapatnak csak az árnyékát láthattuk

Primavera érettségi Bolognában: Svilar, Tahirovic, Missori először kezdett a bajnokságban, de hátvédből is Ibanez volt az egyetlen a pályán.

Egyértelművé vált tehát, hogy Mourinho-t nem érdekli a számolgatás, a Juve bírósági ügyei, más csapatok eredményei: neki a BL-t kell elérni, ahhoz márpedig két EL meccsen kell hozni a kellő eredményt és még trófeát is adnak érte. A bolognai mérkőzésen egyébként közel 80%-ban a hazai csapat birtokolta a labdát, a Roma abszolút csak kontrákban és leginkább pontrúgásokban gondolkozott. Solbakken ebből a csapatból ki tudott tűnni, veszélyes volt és sokat cselezett, majdnem össze is hozott Belotti-nak egy gólt, de szegény olaszról tényleg minden rosszul pattan nálunk. A csapat nagy részének az energiáit viszont felemésztette a védekezés és annak a szervezése. Ibanez mellett Cristante és Celik voltak a hátvédek(!), a széleken pedig Missori és Zalewski játszott, mindent elmond, hogy közülük a fiatal lengyel szinte tapasztaltnak tűnik. Egyébként egészen jól teljesítettek az először kezdő játékosok, de nagy iram nem volt, a Bologna is nagyon tartalékosan állt ki és nekik igazán tétje sincs már a bajnokiknak.

A második félidőben aztán sorban jöttek a kezdőjátékosok. Először kicsit korán, mivel úgy néz ki nincs Roma meccs lesérülő védő nélkül: hiába mentünk biztosra, Celiket így is le kellett cserélni. Végül Mancini, Pellegrini, Matic, Bove és Abraham is kaptak valamennyi időt a mérkőzésen, hogy egy kicsit átmozgassák pihengető végtagjaikat. Nagyjából több szerep nem is jutott nekik, mert amikor sokszor a Roma eldönti a meccseket, a 80. perc után, gyakorlatilag értelmezhető helyzete vagy támadása nem volt a csapatnak. Így egy döntetlennel csak az Atalanta-t előztük, ezzel a hatodik helyen állunk ami a Fiorentina kupagyőzelme esetében EKL, az Inter győzelmével (valószínűleg) EL indulást jelentene.

Cristante egyelőre egészen jól hozza a kényszer-védő szerepet

Térjünk rá viszont az igazán lényeges eseményre: a csapat már Leverkusenben készül az EL elődöntő visszavágójára. A német ellenfelünket egy Bove góllal vertük Rómában, úgyhogy a németországi meccsen egy Mourinho-s 0-0 is elég lenne a budepesti döntő eléréséhez, bár ez az eredmény sokszor idén még nem jött be. A Bayer a hétvégén szintén döntetlent játszott: ők a kieső helyről menekülni próbáló Stuttgart otthonában mentettek pontot, ezzel őket a Wolfsburg érte be és tolta le a 7. helyre. Ők egyébként az eredmény ellenére kevésbé voltak tartalékosak: 7 játékos is maradt a római kezdőből és még a cserékkel sem sikerült különösebben pihentetni senkit. A legutóbbi meccs előtt a Leverkusen nem játszott hétközi fordulót és így egy nappal többet is pihenhettek, ilyen szempontból most egyenlőbb lesz a küzdelem. Xabi Alonso nagyon készül arra, hogy hazai pályán éljenek ezzel a különleges lehetőséggel ami most előttük van, hiszen nem jut el ilyen szintre minden évben a Leverkusen. Természetesen gólt kell lőniük, ebből a szempontból most jobb helyzetben vagyunk: a támadóik nagyon gyorsak, de most nem fognak helyet kapni, más megoldásokat kell majd keresniük a védelem feltörésére. Reméljük ez nem fog sikerülni, mert a kontrák mellett számunkra biztos az lesz az elsődleges cél, hogy kihúzzuk kapott gól nélkül a meccset.

Most az ellenfél élvezi a hazai pálya előnyeit a mérkőzésen

Ennél testhezállóbb feladatot nehéz Mourinho számára elképzelni, reméljük a csapatnak is menni fog majd a pályán. A portugál elmondta a meccs előtt, hogy Dybala, El Shaarawy és Smalling is tud már játszani, de mind különböző mennyiséget, mivel nincsenek megfelelő szinten még. „Csak” Llorente, Karsdorp és Darboe nem elérhetőek, tehát szerencsére Celik-nek sem lett nagy baja. Ezek mind nagyszerű hírek, de azért egy ilyen fontos mérkőzés előtt jobb lenne egy a mostaninál stabilabb és formában lévő védelemmel kiállni, bár legalább most nem Missori-nak kell majd végigjátszani a meccset.

Nem csak a Leverkusen számára óriási lehetőség ez, hanem a Roma-nak is természetesen. A tavalyi EKL győzelem ellenére nemhogy trófeákkal, de (európai) döntőkkel sincsen elhalmozva a csapat, úgyhogy minden ilyen esélyt meg kell ragadni. Nagyon bízok Mourinho higgadtságában és tudásában, hogy le tudja hozni ezt a mérkőzést és döntőbe vezeti a csapatot.