Az utolsó hazai

Miután döntőbe jutottunk a Konferencia Ligában, idegenbe mentünk a Fiorentinához a hét elején bajnokit játszani. Ezúttal is érződött az európai átok, nincs mit tenni, ez a keret nem feltétlenül több frontra van tervezve. Nagyon sima meccsen intézett el minket a Viola, ma pedig a szezon utolsó hazai meccsét játsszuk a Venezia ellen.

A döntőbejutás ellenére nem egy túlságosan motivált Romát láthattunk Firenzében, de azt hiszem, ennek inkább még a fásultság volt az oka. Ha esetleg meccs közben még meg is jött volna az étvágy, hát ezt keresztül húzta az ötödik percben egy rendkívül bosszantó tizenegyes. Nem tudom, hogy Gonzálezhez tényleg hozzá ért-e Karsdorp, de egyet tudok biztosan: hogy ezt a bírók sem tudták. Lelkük rajta, úgy döntöttek, hogy büntető, González pedig értékesítette azt. Őt egyébként szívesen látnám Roma mezben, de oda pont nem hiányzik ember.

Öt perccel később Bonaventura pedig megduplázta az eredményt. Eleve kellemetlen helyzetben volt Zalewski, aki nem tudta eldönteni, hogy Bonaventurát vagy az overlapben érkező Venutit fogja, a rutintalanságát pedig kihasználta Bonaventura, és egy gyönyörű gólt lőtt. Nem varrnám az egészet a lengyel nyakába, mert nem jól volt elosztva a védelem, de abban is biztos vagyok, hogy 5-6 év múlva ilyet már nem látunk tőle.

A második félidő már sokkal kiegyenlítettebben telt, mindkét oldal előtt voltak helyzetek, de további gól már nem született. Fáradt, fásult volt a Roma. Egy óriási pozitívum viszont volt, visszatért a pályára Spinazzola. Az ő helye érdekes lesz, mert egy EB formában játszó Spinazzolát nem szeretnénk a padon látni, de Zalewski annyira ígéretes, hogy őt sem szabad elkótyavetyélni. A fiatal lengyel talán visszatérhet eredeti posztjára, el tudnám képzelni még Mkhitaryan szerepkörében is a jövőben, de ezt majd a mindenkori edző eldönti.

Pár óra múlva pedig a szezon utolsó hazai meccse következik az utolsó Venezia ellen. Ki feledte volna el, hogy hat győzelmükből az egyiket éppen a Roma ellen aratták tavasszal. Minimális esélye maradt Soncinéknak a bent maradásra, az utolsó fordulóban épp a Cagliarival játszanak. Történhet tehát dráma, de öt pont a lemaradásuk, két meccs alatt azért combos lenne ezt három csapaton lehozni. Az előző fordulóban egyébként megverték a Bolognát, tehát akár még sikerre éhes csapattal is találkozhatunk.

A Roma jelenleg három ponttal le van maradva a Lazio mögött, akik viszont holnap a Juventus-hoz látogatnak. Pontegyenlőség esetén a Roma végezne előrébb, köszönhetően a jobb egymás elleni eredménynek. Ugyanez igaz az Atalantával szemben, viszont a Fiorentina már jobban áll ellenünk a mini tabellán, így őket előzni kellene pontszámban. Az ötödik hely EL főtáblát érne, amit ugye a lehetséges Konferencia Liga győzelemmel is megkapnánk, és ha a Roma nyolcadik lenne a bajnokságban, akkor még egy plusz olasz csapat indulhatna Európában. Na, arra mindenképpen szükség lenne!

A négy fej-fej mellett haladó csapatból nekünk a legkönnyebb a sorsolásunk, így relatíve jók az esélyeink az ötödik helyre. Mkhitaryan sérülés miatt nem fog ma játszani, és jó eséllyel Zaniolo sem lesz száz százalékos, így nem fog kezdeni. Az örménynél ráadásul még a Feyenoord elleni meccs sem biztos.

A mai meccs tehát sorsdöntő lehet a jövő szezonra nézve, mindenképpen le kell győzni a tabella végén álló Veneziát. A stadion valószínűleg zsúfolt lesz, a csapat pedig újra kezdi elfogadtatni magát a szurkolókkal. Legyen szép az utolsó hazai.