Győzelem Hollandiában, az Udinese elé

Csütörtök este a Roma 1-0-ra győzött a Vitesse otthonában, Hollandiában, a Konferencia Liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A gólt Sérgio Oliveira szerezte az első félidő hosszabbításában, de a 78-ik percben a portugál összeszedte a második sárgáját, így a Roma emberhátrányban védekezte ki a meccs végét.

Ezek voltak a kezdők:

VITESSE (4-3-3): Houwen; Oroz (82’Buitink), Doekhi, Rasmussen, Wittek; Dasa, Tronstad, Domgjoni (82’Bazoer); Grbic, Openda (82’Frederiksen), Bero.

ROMA (3-5-2): Rui Patricio; Mancini, Ibanez, Kumbulla; Maitland-Niles (46’Karsdorp), Veretout (46’Cristante), Sergio Oliveira, Mkhitaryan (88’Smalling), Vina (46’El Shaarawy); Zaniolo (66’Pellegrini), Abraham.

Ott kéne kezdeni, hogy a pálya nagyon rossz volt, kemény és egyenetlen, kiválóan alkalmas egy „jó kis sérülés” begyűjtésére. Mourinho már a meccs előtt is panaszkodott a pálya gyenge minőségére, a meccs alatt és után pedig nagyjából mindenki szóvá tette. Ennek megfelelően a Rómának két célja volt a meccsre, egyrészt elérni egy jó eredményt, lehetőleg egy győzelmet, másrészt nem lesérülni a holland „krumpliföldeken”. Örömmel jelenthetjük, hogy mindkét célt sikerült teljesíteni!

De az első félidőben a Vitesse játszott fölényben, a lelkes hazai közönség hajtotta a csapatát és ők nem is okoztak csalódást, mentek mint a mérgezett egér. Rui Patricionak már a nyolcadik percben védenie kellett Openda lövését, a 14-ik percben pedig Grbic gólt szerzett, csak éppen látványos lesből. Szerencsénk volt, hogy észrevették, mert itt ugyebár nem volt VAR. A 34-ik percben jött a mérkőzés legnagyobb helyzete, amikor a portugál hálóőrünk látszólag megőrült és odaadta a labdát, egyenesen Grbic lábára, aki egyből betette az érkező Openda elé, aki viszont képes volt, az ötösön belülről, a tátongó kapu felé küldeni a labdát. Rui Patricio mentségére legyen mondva, hogy a felszántott termőföldeket idéző talaj sem segített neki, de pont ezért, talán konzervatívabb stílusban kellett volna megoldania a helyzetet (értsd kirúgni a francba és nem próbálkozni passzolgatással).

Ettől a botrányos ziccertől a Roma picit felébredt, Mancini kapitány ordibált, a többiek pedig valamennyire összekapták magukat. Zaniolo kiharcolt egy szögletet, amiből Abraham volt veszélyes, de Houwen kapus nagyot védett. Jellemző a játékvezetésre, hogy a bíró észre sem vette a parádés védést és kirúgást ítélt. Úgy tűnik, hogy a Konferencia Liga „harmadosztályú” jellege megnyilvánul a kijelölt játékvezetők minőségében is.

De a lényeg, hogy a Vitesse, a fölényük ellenére, nem tudott gólt szerezni. Az első félidő hosszabbításában pedig megjött a Roma vezető gólja, konkrétan a 46-ik percben: Viña lövése után, a labda Zaniolohoz került, majd Oliveirához, aki fordulásból kilőtte a kapu felső sarkát. Abszolúte védhetetlen volt és a legjobbkor jött, mert a gól után le is fújták az első félidőt.

Mourinho mester se volt elégedett a csapata teljesítményével és egy hármas cserével indította a második félidőt. Jöttek le a középszerű Maitland-Niles és Viña, meg a továbbra is vergődő Veretout , érkeztek a helyükre El Shaarawy, Cristante és Karsdorp. A Roma a második félidőben jobban is játszott. Cristante, de főleg El Shaarawy azonnal nagyon jól álltak be, Karsdorp talán már kevésbé. Illetve egy páran a már pályán lévő játékosok közül is magukhoz tértek egy kicsit, mint például Ibañez.

Talán az is közrejátszhatott, hogy a Vitesse kezdett fáradni és kicsit lelassultak, de a második félidőben főleg a Roma akarata érvényesült és a vendégek előtt adódtak lehetőségek. Rasmussen hibája után Abraham került veszélyes helyzetbe, illetve, Pellegrini szép passza után, Mancini fejelt kevéssel fölé, nagyon kecsegtető pozícióból.

Ja igen, mert közben beállt Pellegrini, Zaniolo helyére, aki a 100-ik Roma meccse alkalmából, nem túl sok értékelhetőt produkált és a cseréje után, látszólag morcosan, egyből bevonult az öltözőbe. Bár Mourinho agresszíven megvédte őt a meccs utáni sajtótájékoztatón: „Zaniolo ideges? Tévedtek! Én mondtam neki, hogy menjen az öltözőbe, mert hideg volt, ő pedig át volt izzadva. Mondtam neki, hogy menj pihenni, mert vasárnap is játszani kell. Jobban kell erőlködnötök (az újságíróknak címezve), ha problémákat akartok találni köztem és Zaniolo között.” Hamisítatlan Mourinho!

Végül a második félidő legérdekesebb eseménye sajnos egy kiállítás lett, amikor a gólszerzőnk, Sérgio Oliveira, megkapta a második sárgáját. Meglehetősen szigorú ítéletnek tűnt, ahogy már korábban is említettem, a játékvezetés nem állt mindig a helyzet magaslatán. De ez van, örüljünk, hogy ennyivel megúsztuk. Így Oliveirának ki kell majd hagynia a visszavágót, ahogy Mancininek is, aki kidumálta magának az idei sokadik sárgáját és kipontozódott a következő meccsre.

A kiállítás után, a Roma visszahúzódott és védte az eredményt, a vége felé Mkhitaryan helyére is beállt Smalling. Végül a Vitesse nem tudott élni az emberelőnnyel és 3 perc hosszabbítás után lefújták a meccset. A lefújás után, még Rui Patricionak kellett „védenie” egy párat, amikor az eredménytől csalódott bennszülöttek dobálóztak egy kicsit. De ebből a szempontból is örülhetünk, hogy ennyivel megúsztuk, az előzmények alapján, ennél sokkal rosszabbtól is lehetett tartani.

Összességében elég aggasztó meccs volt, főleg az első félidőben mutatott játék miatt, amikor a hollandok egyértelműen fölényben játszottak. Lehet hivatkozni a pálya rossz minőségére, de a pálya ugyebár ugyanolyan rossz volt a Vitesse-nek is. Talán arról van szó, hogy a romanistáknak eltartott egy ideig, amíg megszokták a pályát, amíg rájötték, hogy a lapos, sok passzos játék ott nem a legcélravezetőbb. A második félidőben már a Roma játszott fölényben és emberhátrányban is viszonylag könnyen megvédte az előnyét.

Ez volt a harmadik 1-0-ás győzelem zsinórban, még Mourinho visszatérése a kispadra se tudta megszakítani a Roma győzelmi sorozatát! De komolyra fordítva, a védelem stabilitása feltétlenül jó hír, még akkor is ha most, az első félidőben, a kelleténél többet szenvedtünk. Apropó védekezés, ez volt Mourinho 15-ik clean sheetje az idén, angolosan fogalmazva.

De nincs megállás, nincs időnk sokáig örülni az európai győzelmünknek, mert vasárnap este hatkor már az Udinese ellen fogunk játszani, méghozzá idegenben, a költői nevű Dacia Arenában. Várom az első hashajtóról, vagy intimbetétről elnevezett stadiont. Amikor majd a „Libraesse Stadium”, vagy a „Dullcolax Arena” poklában kell helytállnia a vendégeknek…

De elkalandoztam, visszatérve az Udinesére, az idén már elfogyasztottak egy edzőt. Decemberben „érzékeny” búcsút vettek Gotti mestertől, miután nem tudtak nyerni 4 meccsen keresztül és visszaestek a 14-ik helyre. Az új edző Gabriele Cioffi lett, Gotti mester korábbi segédje. Cioffi mester kinevezése eleinte „ad interim” szólt, de miután mindössze 3 nappal a kinevezése után, döntetlent játszottak a Milan ellen, véglegesítették a szezon végéig.

Jelenleg is a 14-ik helyen tanyáznak, 29 ponttal, viszonylagos biztonságban a kieső zónától. Az utolsó meccseik viszonylag jól alakultak, igaz, hogy egy hónapja kaptak egy csúnya 4-0-át a Veronától, de azóta veretlenek. Kiharcoltak két 1-1-es döntetlent, otthon a madarász unokatesóink ellen és a Milan otthonában, legutóbb pedig otthon elverték 2-1-re a közvetlen rivális Sampdoriát. A nyilatkozataik alapján lelkesen várják a Rómát, pontot, pontokat szeretnének szerezni, nem utolsó sorban azért is, mert utánunk Nápolyba mennek, ott pedig végképp nem számíthatnak semmi jóra.

A játékosok közül ki lehet emelni a házi gólkirályt, a korábban nagyobb csapatokat is megjárt Deulofeut, aki idén 8 találatnál tart a Serie A-ban. Walace hiányozni fog eltiltás miatt, ezen kívül  nagyjából mindenki Cioffi mester rendelkezésére áll, Nuytinck is felépült a sérüléséből. Az elemzők szerint egy 3-5-2-es felállásra lehet számítani:

UDINESE (3-5-2): Silvestri; Becao, Pablo Mari, Perez; Molina, Arslan, Makengo, Pereyra, Udogie; Deulofeu, Beto.

A Rómánál hiányozni fognak Mkhitaryan és Kumbulla, eltiltás miatt. Jó hír, hogy Zalewski kiheverte az Atalanta ellen összeszedett sérülést, valójában már a Vitesse ellen is játszhatott volna, most az elemzők a kezdőbe jósolják, Viña és Maitland-Niles elé. Hátul, részben a Hollandiában jól szereplő Kumbulla eltiltása miatt is, Ibañez visszatérésére lehet számítani, Mancinivel és Smallinggal kiegészítve. Itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

ROMA (3-5-2): Rui Patricio; Mancini, Smalling, Ibañez; Karsdorp, Oliveira, Cristante, Pellegrini, Zalewski; Zaniolo, Abraham.

A fogadóirodák oddszai a Roma győzelmét jósolják, idegenben is. Nem is lehetne másképp! Talán az a legnagyobb kérdés, hogy a Roma hogyan tudja majd feldolgozni a hétközi meccs fáradalmait. Máma a csapat Hollandiában maradt, a Vitesse Popendal edzőközpontjában készülnek az Udinese elleni meccsre. Közvetlenül Udinébe fognak utazni és csak az Udinese elleni meccs után térnek majd haza Rómába. Reméljük a legjobbakat, papíron ez a meccs is a „kötelező győzelem” kategóriába tartozik, függetlenül az Udinese szándékától és a várható nehézségektől.

Nem is nyújtom tovább a posztot, vasárnap este hatkor Udinese-Roma (élő közvetítés 17:45 Sport2), addig is forza Roma mindenkinek!