Az Atalanta is megvan…

Jól sikerült a Mourinho eltiltása alatt lejátszott két találkozó. Egyrészt jött a Specia elleni végjátékban megszerzett győzelem, majd az Atalanta elleni talán még fontosabb diadal. Ezzel az újabb három ponttal az AS Roma megelőzte az Atalanta csapatát, és ötödik jelenleg a tabellán.

A gólöröm

A mérkőzést bár nem az oldalvonal mellől nézhette végig Mourinho, a kezdőben máris jól látható volt a portugál kéznyoma. Két támadó felfogású középpályás kapott lehetőséget, Pellegrini és Miki egyszerre léphetett pályára. Szűrőben pedig Cristante érkezett. Így kimaradt Oliveira, vagy épp Veretout. És azt kell mondjam, bejött Jose húzása. Másik érdekesség, hogy a fiatal lengyel Zalewski a kezdőben ragadt. 

A találkozó első felében, nagyjából 25-30 percig egy nagyon lendületes, bátor, győzelemre törekvő AS Romát láthatott a közel 40.000 néző. Szerencsére sikerült is érvényesíteni az akaratát a hazaiaknak, és Abraham egy kiváló akció végén némi szerencsével megszerezte a vezetést. A labdát Karsdorp kaparintotta meg, felpasszolta Zaniolonak, aki önzetlenül középre tette az angol centernek. Szép találat volt. 

A gólszerző

Sajnos ezt követően a fővárosaik valamivel visszább kapcsoltak, vagy az Atalanta emelte a fordulatot, annyi bizonyos, hogy egyre magasabbra tudták tolni a játékukat, és némi veszélyt jelentettek Patrcio kapuja előtt. De átütő akciókat nem voltak képesek vezetni. Ez a tendencia a második félidőre is átragadt, a labdabirtoklás olyan fölényt mutatott, hogy beszélni sem érdemes róla. (35-65 % a meccs egészére nézve, a második félidőben 26-74 % (!))

A találkozó képe nagyjából úgy nézett ki, hogy az Atalanta birtokolta a labdát, próbálták a támadó harmadba tartani, de ezt a Roma kiválóan kivédekezte, számolatlan esetben tetszetős szervezettséggel. Itt kell megemlíteni a 20 éves Zalewski játékát, aki a pályán töltött hatvan perc alatt a legjobb teljesítményt nyújtotta. Ha ezt a kemény, határozott, támadásban is hasznos játékot tovább tudja folytatni, igazán fontos szerep várhat rá az AS Roma csapatában.

Osztályzatok, értékelés

Tegyük még azt is hozzá, hogy az előretolt Zaniolo sokkal jobban muzsikál, mint az elmúlt időszakban. Bár követ el hibákat, sorra hoz rossz döntéseket, az előrejátéka hétről – hétre jobb. Támadó fronton Abraham is szépen csendben lövőgeti a gólokat, nyeri meg a mérkőzéseket. Remélem ez a formája a szezon végéig kitart. Ez volt az angol 20. találata AS Roma szerelésben!

A csapat jelenleg ötödik a tabellán, amennyiben az olasz kupában a legjobb négyből nyerne valaki, akkor az ötödik-hatodik hely EL indulást ér majd. Ami jelenlegi helyzetünkben azt gondolom fejlődés, és éppen elegendő is. Mindemellett tovább kell építkezni, bátran kell használni az utánpótlás labdarúgókat, és minél több mérkőzést meg kell nyerni. 

Kiváló munka volt!

A március 20-án esedékes derbi előtt lesz egy oda – visszavágó a holland Vitesse ellenében, illetve egy Udinese mérkőzés. Ez a hozzáállás elegendő kell legyen a továbbjutáshoz a holland ötödik ellenében és az udinei utazáshoz. Persze felesleges előre okoskodni, de egy jól eltalált hajrá még megszépítheti ezt a nehéz évet. 

Csütörtökön folytatjuk 18.45-től. Sajnos közvetítés nem lesz csak a világhálón. Szóval majd stream csatornákkal próbálunk segíteni a Konferencia Liga követésében. Addig is Forza Roma!

Utolsó 7 bajnoki…