Kötelező után esélytelenebb vendégként

Most, hogy lezárult egy időre – számunkra márciusig – az európai kupaszezon, bőven élvezhetjük a Serie A (és még majd a Coppa Italia) meccseket. Hétfőn a Spezia volt az ellenfél, szombat délután háromkor pedig Bergamoba tartunk, ahol a szintén BL helyekért küzdő Atalanta lesz az ellenfél, ráadásul ők jobban is állnak (és álltak az elmúlt években) ebben mint mi.

Mostanában egy ideig szünetelnek az „egzotikus” túrák, jönnek a régi ismerős, olasz ellenfelek

Kezdjük a hét elején: meglepően könnyű ellenfélnek bizonyult a Spezia, akik a héten közben kiestek az Olasz Kupából is, így ott majd a Lecce lesz az ellenfelünk január 20-án. Pontosan nem tudom a statisztikát, de szerintem esélyes, hogy most először szereztünk gólt az első 30 percben, ráadásul rögtön a hatodikban. Egy szöglet után Abraham a centerező Smalling fejére bólintotta a labdát így gyorsan vezetéshez jutott a csapat. Ezután az angol (mármint a csatár) majdnem összehozott egy gyönyörű gólt Vina-val együtt egy sarkazás után de a kapufát is eltalálta később. Végül Ibanez szerzett még egy gólt a második félidő elején, megintcsak szögletből. Ezután azért látszódott, hogy ha leáll a csapat akkor nagyon leáll és könnyen meg tudjuk nehezíteni a saját dolgunkat. Szerencsére a Spezia nem volt elég éles, talán a legrosszabb formában lévő ellenfél volt idén így végül nem volt nagy veszélyben a győzelem

Az Atalanta kontrasztos stadionja

Szombat délután azonban egészen más hangulat vár a csapatra. Egyrészt nem a 40 ezer főig telt Olimpico lesz a helyszín, ami így rengeteg hónap hangulattalan zárt kapus meccse után nagyon felemelő látvány (főleg kiemelve a kezdősípszó előttre időzített himnuszt), hanem bergamoi Gewiss Stadium, ahol nem szoktak minket kedvelni. Az aréna egyébként kétharmad felújításon már túlesett, már csak a déli kanyart kell teljesen újjáépíteni ahhoz, hogy ne úgy nézzen ki mintha egy acél gyufásdobozból húzna ki valaki egy menő gombfoci szettet. Az építkezés annak az eredménye, hogy az Atalanta lehetőségeihez mérten az elmúlt évek legsikeresebb olasz csapata. Olyan jól működő csapatot és klubot sikerült összerakni amit bárki megirigyelhet és az egész olasz labdarúgásnak óriási haszna van belőle. Ehhez mérten, szokatlan, de úgy megyünk Bergamoba, hogy nem egy veszélyes középcsapat az ellenfél, hanem egy viszonylag stabil BL szereplő, amelyik most is 3. helyet biztosította csoportjában. Ráadásul hiányzók terén is jól állnak, egyedül Gosens nem elérhető a mérkőzésre. Hogy még rémisztőbb legyen a kép, az elmúlt 6 meccsüket megnyerték és utoljára október elején kaptak ki.

Szombaton jóval nagyobb pontosságra lesz szükségünk

Nem számíthat tehát Mourinho egyszerű meccsre, ráadásul szokásosan nálunk nem is ilyen rózsás a helyzet, bár nem tragikus. Nálunk Spinazzola sérülése adott, amihez hozzájött a helyén jól teljesítő El Shaarawy és a kapitány, Pellegrini is. Smalling felépült kisebb sérüléséből, de Afena-Gyan bohókás módon eltiltást kapott a meccsre, mivel hétfőn a beállása után szinte egyből kapott egy sárgát… valamire, majd a meccs záróakkordjaként majdnem szerzett egy gólt, csak amíg ünnepelte addig a játékvezetők próbálták értesíteni, hogy mivel kézzel vette át a labdát, így ez inkább egy második sárga mint gól. Ez legyen a srác legnagyobb hibája, belefér attól aki egy éve még egy félamatőr akadémián focizgatott. A két csapat mérlege nagyon kiegyenlített, 11 meccsből 4-4 győzelem és 3 döntetlen, így igazi ki-ki meccs várható ami különösen fontos akkor ha a BL helyekért szeretnénk majd küzdeni.