Első hely az EKL csoportban

Csütörtökön, Szófiában, a Roma legyőzte 3-2-re a CSZKA-t és megszerezte az első helyet a Konferencia Ligában. A Roma góljait Abraham szerezte, aki duplázott és Borja Mayoral, sarokkal. Catakovic és Wildschut hiába szépítettek a végén.

Úgy volt, hogy a Rómának nyernie kellett a CSZKA ellen és közben figyelni a Bodo/Glimt meccsét a Zorja Luhanszk ellen, Ukrajnában. Ez volt az utolsó meccs a csoportkörben, a norvég bajnoknak eggyel több pontja volt a tabellán és egy győzelem a bolgárok ellen önmagában kevés lett volna. A Bodonak pontot kellett veszítenie ahhoz, hogy a Roma megszerezze az első helyet a csoportban. Lelövöm a poént: megtörtént! Na de hogyan? Tulajdonképpen, viszonylag egyszerűen.

A Rómában, ahogy mostanában már megszokhattuk, megint nem állt rendelkezésre egy csomó játékos: Spinazzola, Pellegrini, El Shaarawy, Carles Pérez, Felix. Egy pár embert pedig pihentetni kellett: Smalling, Rui Patricio, Mkhitaryan. Ennek megfelelően, most is voltak „szükségmegoldások”. Például bemutatkozott kezdőként Edoardo Bove, a sokadik tehetség a Roma korosztályos csapataiból, aki nem mellékesen egy remek meccset produkált. Így álltunk fel:

ROMA (3-4-1-2): Fuzato; Mancini, Kumbulla, Ibanez; Karsdorp, Cristante, Veretout, Vina; Bove (56’Villar); Borja Mayoral (67’Shomurodov), Abraham (67’Zaniolo, 85’Darboe).

A Roma, az elvárásoknak megfelelően, fölényesen uralta az első félidőt. A vendégek birtokolták a labdát és folyamatosan támadtak, a CSZKA, már az első pillanattól kezdve, kénytelen volt visszahúzódni. Negyedóra után megjött a vezető gól, Karsdorp lapos beadásából, Abraham közelről pöccintette a kapuba a labdát.

A 35-ik percben megjött a második gól is. Bove szépen ment el a jobb szélen, az ívelését Vina szedte össze a másik oldalon és megtalálta a tizenhatosban Borja Mayoiralt, aki, háttal a kapunak, sarokkal küldte a hálóba a labdát. A spanyol nagy formában volt, pár perccel később kihagyta a potenciális harmadik gólt, amikor középen átgázolt a „szellős” bolgár védelmen és közelről fölé rúgta a labdát.

A második félidő ugyanúgy kezdődött, ahogy az első befejeződött. Alig nyolc perc után megjött a Roma harmadik gólja is, Karsdorp beadásából Abraham duplázott. Ez volt az angol hatodik gólja az EKL-ben, ezzel vezeti a góllövő listát a tornában.

Miután a meccs így már eldőlt, jöttek a cserék. Az első lecserélt Bove volt, aki közel járt a második sárgához, egy szabálytalanság után a második félidő elején és akinek a helyére beállt Villar. Aztán lejöttek a gólszerzők, Abraham és Mayoral, a helyükre érkeztek Zaniolo és Shomurodov.

Aztán, a 65-70-ik perc környékén, a Roma megállt. De teljesen. Ennek megfelelően, a bolgárok hirtelen magukra találtak és elkezdtek ők is focizni. A 75-ik percben szépítettek: az időközben becserélt Catakovic, senkitől sem zavartatva, lekezelt egy labdát a Roma tizenhatosában és kilőtte a kapu alsó sarkát, ahova Fuzato már nem tudott elérni.

A Roma a bekapott góltól se ébredt fel, a mieink látszólag zavartan lézengtek tovább a pályán, miközben a CSZKA támadgatott. Ja és közben Zaniolo összeszedett egy izomsérülést és le kellett őt cserélni, beállt a helyére Darboe.

Már a hosszabbítás perceiben jártunk, amikor a szintén csereként beállt Wildschut lőtt egy szép nagy gólt, a tizenhatos határáról és egyetlen gólra csökkentette a CSZKA hátrányát. De ekkorra már gyakorlatilag vége volt a meccsnek, az utolsó kétségbeesett CSZKA támadás után, a bíró le is fújta a meccset.

Közben persze mindenki figyelte, hogy mit csinál a Bodo/Glimt, Ukrajnában, a Zorja Luhanszk ellen. Az első kellemes meglepetés az volt, hogy nem sokkal a Roma vezető gólja után, jött a hír, hogy a Zorja, általános meglepetésre, megszerezte a vezetést, Nazaryna 18-ik percben szerzett góljával.  Ekkor persze még mindenki azt hitte, hogy a Bodo meg fogja fordítani a meccset és a második félidőben a norvégok tényleg kiegyenlítettek, a 68-ik percben, egy öngóllal. De aztán ennyi is volt. Végül a norvégok nem tudtak túllépni az ukránokon, maradt a döntetlen. Jár a tisztelet és a köszönet a Zorja Luhanszknak! Mourinho végül nem hiába volt roppant udvarias Ukrajnában (még az „amatőr”, tört olaszsággal kommunikáló tolmács hölgy sem tudta felbosszantani a sajtótájékoztatón).

Ez a két eredmény azt jelenti, hogy a Roma lett a csoportelső, megyünk egyből a legjobb tizenhat közé és főleg elkerültük egy roppant kellemetlennek ígérkező, februári oda-vissza párbajt.  Ez nem kis szó, amilyen „mázlink” nekünk van a sorsolásokkal, mi biztos Oroszországba mentünk volna „hógolyózni”! Persze ez volt az elvárás is eredetileg, de ahogy alakultak az eredmények a Bodo ellen, a Rómában elért vérszegény döntetlen és főleg a Norvégiában megélt „mohácsi vész”után, ez a végeredmény bőven pozitív meglepetésnek számít, hogy azt ne mondjam kisebb csodának.

Mourinho viszont nem volt túl boldog a Szófiában mutatott teljesítmény láttán. A portugál mesterünk sehogy sem tudott megbékélni a meccs végén bekapott két góllal. Alapvetően a játékosai rutintalanságát emelte ki, ami komoly bajba is sodorhatta volna a Rómát, ha a CSZKA-nak több ideje lett volna. De ez van, felírhatjuk ezt is a csoportelsőség margójára.

EKL lerendezve márciusig, most zavartalanul foglalkozhatunk a bajnoksággal. Ma este játszunk egy régi ismerősünkkel, a Speziaval. A Spezia nagyon szeret az Olimpicoban és a Roma ellen játszani, már többször is okoztak nekünk kellemetlen meglepetéseket.

Persze valójában ez a „kötelező győzelem” kategóriába tartozik, már ha van ilyen még egyáltalában. Mourinho régi ismerőse és nagy barátja, Tiago Motta ül a Spezia kispadján és a céljuk az idén a bennmaradás a Serie A-ban, ehhez kéne pontot, pontokat szerezniük az Olimpicoban. Jelenleg a táblázat 17-ik helyén állnak, 12 ponttal, 16 meccs után. Az utolsó 4 meccsükön egyetlen pontot sikerült összegyűjteniük. Az utolsó győzelmük november 6.-án volt, egy hazai meccsen a Torino ellen.

A Spezianak van néhány biztos pontja a támadó alakulatban és egy sor hiányossága a védelemben. Eddig 17 gólt szereztek (többet mint a Salernitana, vagy a Venezia), csak az a baj, hogy közben kaptak 36 gólt, ami konkrétan elkeserítő. Ők kapták a legtöbb gólt a bajnokságban, meccsenként 2,25 gólt, ha átlagot számolunk.

Kire érdemes figyelni? Daniele Verde 3 gólnál tart, közben kiosztott egy gólpasszt is. Gyasi is szerzett 3 gólt, a ghánai az egyik legérdekesebb játékos a Speziaban, technikás és gyors, sok lehetőséget alakít ki a csapattársai számára. Egy 3-5-2-es felállásra lehet számítani, a legnagyobb kérdés, hogy ki fog kezdeni elől, a „gólkirály” Verde, vagy Nzola, aki nagyon jól játszott a Sassuolo ellen. itt egy tipp a kezdőjükre:

Spezia (3-5-2): Provedel; Amian, Erlic, Nikolaou; Gyasi, Kovalenko, Sala, Maggiore, Reca; Manaj, Verde.

A Rómánál hiányozni fognak az eltiltott Zaniolo és Mancini, illetve a sérült Pellegrini és El Shaarawy. Ettől függetlenül egy szokásosnak mondható felállásra számítanak az elemzők. Talán a legnagyobb kérdés itt is az, hogy ki lesz Abraham ékpárja, a „megszokott” Shomurodov, vagy  a hétvégi „kupahős” Borja Mayoral. Itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (3-4-1-2): Rui Patricio; Ibanez, Smalling, Kumbulla; Karsdorp, Veretout, Cristante, Vina; Mkhitaryan; Shomurodov, Abraham.

Esélylatolgatásnak nincs sok értelme, papíron szinte már nyomasztóan a Roma a meccs esélyese. Fogadóirodák oddszai is ezt mutatják. Persze ilyenkor szoktunk pofára esni: egy sor hiányzó, egy fáradt csapat egy külföldi túra után, egy lelkes ellenfél, aki már nyert ellenünk az Olimpicoban… Tényleg minden adott egy szép, látványos pofára eséshez. De ne legyünk ennyire pesszimisták, inkább bízzunk abban, hogy a Roma nem fog kellemetlen meglepetéseket okozni és zavartalanul le fogja rendezni a Spezia aktát.

Este háromnegyed kilenckor Roma-Spezia (élő közvetítés 20:30 Sport 1) és forza Roma mindenkinek!