Fölényes győzelem a CSKA Szófia ellen

A Roma csütörtök este, az Olimpicoban verte el 5-1-re a CSKA Szófiát, a Konferencia Liga csoportkörének az első mérkőzésén.

Elnézve az eredményt, mondhatnánk, hogy minden a papírforma szerint alakult. Bár az is hozzátartozik, hogy tavaly, amikor az Európa-liga csoportkörében találkoztunk a bolgárokkal, akkor csak egy döntetlenre és egy vereségre futotta ellenük, persze az is tény, hogy amikor kikaptunk, akkor már a Roma bebiztosította az első helyét a csoportban.

Most egy tartalékos CSKA érkezett, az elemzők szerint 5 játékos is hiányzott Rómában, a papíron legerősebb kezdőjükhöz képest. Tehát a Rómának ezt a meccset be kellett húznia, még akkor is ha Mourinho ezúttal alaposan megkavarta a csapatot, sok játékost pihentetett, mások lehetőséget kaptak (Smalling, Calafiori, Diawara, Villar, El Shaarawy, Carles Pérez, Shomurodov). A portugál mesterünk meg is mondta a sajtótájékoztatóján, hogy „a bajnokság a legfontosabb.”

A papírforma ellenére, a bolgárok szereztek vezetést. Egy kontra alkalmával, a Roma védelme elégtelenre vizsgázott, Carey megelőzte Villart, megverte könnyedén Mancinit, akit közben Smalling is megzavart és az ír egy szép lövéssel megszerezte a CSKA vezető gólját.

A Roma próbált reagálni, El Shaarawy és Shomurodov voltak veszélyesek, de eltartott egy kis ideig, amíg a csapatnak sikerült felpörögni. Aztán, a 25-ig percben, Pellegrini kiegyenlített, egy szemet gyönyörködtető góllal. A kapitány átvett egy hosszú passzt, a CSKA tizenhatosa előtt, majd káprázatosan átemelte a labdát a bolgárok kapujába. Az UEFA szerint ez volt a forduló gólja a Konferencia Ligában!

Tíz perccel később El Shaarawy megfordította az eredményt, Shomurodov, egy szép egyéni akció után, a „Fáraónak” passzolta a labdát, ő pedig nem kérette magát és becsavarta a kapufa mellé a Roma második gólját. Ez volt El Shaarawy 45-ik gólja a Rómában, a 3-ik a szezonban.

A második félidő elején a Roma szenvedett egy kicsit, túl alacsony volt a csapat súlypontja és a középpálya nem tudta jól megszűrni a támadásokat a védelem előtt, illetve nehézkesek voltak a játék felépítésében is. Így, miután korábban már lecserélte a fáradt Karsdorpot Ibañezre, Mourinho mester lecserélte Diawarát és Villart, a helyükre érkezett a két kezdő középpályás, Veretout és Cristante. Pár perccel később meg is született a Roma harmadik gólja. Az érdem nagy része Calafiorit illeti, aki szépen betört a CSKA tizenhatosába a szélről és egy hibátlan passzt adott Pellegrininek, akinek „üggyel-bajjal” sikerült ismét megvernie az amúgy kiváló Busatto kapust.

A közönség állva tapsolta meg Pellegrinit, amikor nem sokkal később beállt a helyére Abraham. Borja Mayoral is ott állt már a partvonal mellett, de közben Calafiori jelezte, hogy cserét kér. Így a spanyol csatárunk visszaült a kispadra és Kumbulla váltotta az elfáradt Calafiorit.

Az utolsó negyedórában, először kiállították a bolgároktól Wildschutot, aki megkapta a második sárgáját, majd megjött a Roma negyedik gólja, amit Mancini szerzett, Smalling kapufája után. Apropó kapufák, 8 perccel a vége előtt Shomurodov is eltalálta a kapufát. Az üzbégnek nem sikerült ugyan a gólszerzés, de azzal vigasztalta magát, hogy kiosztotta a második gólpasszát a meccsen, ezúttal Abrahamnek, aki megszerezte a Roma 5-ik gólját és beállította a végeredményt.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy eddig ez a szezonkezdés álomszerűre sikerült! Hat tétmeccs után hat győzelem! A túlzott lelkesedés és természetesen a túlzott elvárások mérséklésére, Mourinho a meccs után egyáltalán nem volt lelkes. Azt mondta, hogy „nem játszottunk jól” és hogy nem érdemeltük meg egy ilyen fölényes győzelmet. De már megtanulhattuk, hogy a portugál mester sosem beszél ok nélkül, a nyilatkozatainak mindig célja van. Amikor arról beszél, hogy el fog majd jönni a vereség is, meg hiányosságok vannak a keretben és a kispadon, akkor egyrészt a szurkolók elvárásait próbálja mérsékelni, másrészt nem is olyan burkoltan üzenget Friedkinnek, hogy van még mit tenni a csapat körül.

Mindenesetre eddig lenyűgöző, ahogy Mourinho beilleszkedett a Rómába. Egyelőre mindenkit maga mellé állított, beleértve a játékosokat, a szurkolókat és még a hírhedt romanista médiát is. A szurkolók imádják a stílusát, a média szereti, mert mindig hozza a showt, sosem banális, lehet vele dolgozni. A játékosok is istenítik, az egyik úgy jellemezte, hogy olyan mint egy „villámhárító”, aki leveszi róluk a felelősséget és megvédi őket. Persze ehhez kellettek az eredmények is. Ha a csapat sorra kikapott volna, akkor mondhatna Mourinho amit csak akar, akkor sem úszná meg a fejmosást. Így viszont sikerült neki felhalmoznia egy jókora adag tekintélyt és jóindulatot, ami még jól jöhet neki a nehezebb időszakokban, amikre reméljük sosem kerül sor.

De nincs idő túl sokat gondolkozni a Konferencia Ligán, mert már itt is van a bajnokság negyedik fordulója: vasárnap kora este játszunk Veronában, a Hellas Verona ellen (élő közvetítés 17:45, Sport2).

A Veronáról azt kell tudni, hogy idén eddig csak vereségeik vannak, mindenkitől kikaptak. Az első fordulóban 3-2-re a Sassuolotól, pontosabban 2-3-ra, mivel otthon játszottak, a Bentegodiban. Ezen a meccsen egy sor szerencsétlen epizód súlytotta a Veronát, beleértve egy vitatott kiállítást is. Az Inter (1-3) és a Bologna (1-0) ellen viszont egyértelműen látszottak a csapat korlátai.

Az elmúlt két szezonban, Juric mester irányítása alatt, a Verona nagyon jól szerepelt. Az erősségük a játékuk intenzitása és a hatékony védelem volt. Az idén viszont ebből nem sok látszott. A harmadik vereség után, Setti elnök úr le is váltotta Eusebio Di Francescót a kispadról, érkezett a helyére a Juve korábbi kiválósága, Igor Tudor (Nem a Hapci, nem a Kuka, hanem a Tudor… Én kérek elnézést.)

Kire kell figyelni a Veronában? Hát Zaccagnira például már nem kell figyelni, mivel távozott a mi pizsamakék unokatesóinkhoz, az átigazolási időszak legvégén. Zaccagni kiesését eddig még nem sikerült pótolniuk. A támadó sorban olyanok vannak mint Lasagna, Kalinic, vagy a frissen igazolt „ifjabb” Simeone. De az idén eddig még egyikük sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket.

Természetesen nem tudhatjuk, hogy a frissen kinevezett Tudor mester pontosan hogyan fogja játszatni a csapatát. Mindenesetre arra többen kitértek, hogy régebben Tudor Udineseje hasonló felfogásban játszott mint Juric Veronája. Talán ezért is választották Tudort Di Francesco helyére. Az elemzők szerint egy védekező beállítottságú felállásra, esetleg egy 3-5-2-re lehet majd számítani. Itt egy tipp a kezdőjükre:

VERONA (3-5-2): 96 Montipò; 27 Dawidowicz, 21 Gunter, 23 Magnani; 5 Faraoni, 14 Ilic, 78 Hongla, 7 Barak, 8 Lazovic; 11 Lasagna, 99 Simeone.

A Rómánál Viña és Mkhitaryan „apró” problémákkal  küzdenek, de Mourinho azt mondta, a meccs előtti sajtótájékoztatóján,  hogy a rendelkezésére fognak állni a Verona ellen. A portugál edzőnk nem sok konkrétumot mondott ezen a sajtótájékoztatón, inkább csak általánosan megerősítette a korábbi döntéseit a kerettel kapcsolatban. Például elhangzott, hogy esze ágában sincs bevonni a keretből kizárt játékosokat (Santon, Fazio, Nzonzi…), inkább a korosztályos csapatból fog meríteni ha szükséges (konkrétan elhangzott Tripi neve).  Ezek után, az elemzők arra számítanak, hogy ismét a szokásos kezdőt fogjuk látni a Verona ellen. Ha esetleg Viña és Mkhitaryan mégsem tudják vállalni a játékot, akkor valószínűleg Calafiori és El Shaarawy fognak játszani :

ROMA (4-2-3-1): Rui Patricio, Karsdorp, Mancini, Ibañez, Viña; Veretout, Cristante; Zaniolo, Pellegrini, Mkhitaryan; Abraham.

A fogadóirodák oddsai alapján a Roma a meccs esélyese, nem is lehetne másképp, amikor a listavezető találkozik a nulla pontos utolsó előttivel. Kötelező győzelem kategória. Nem is nyújtom tovább a posztot, vasárnap este hatkor Verona-Roma, addig is forza Roma mindenkinek!