Sassuoloból Amszterdamba

A Parmatól és a Napolitól elszenvedett vereségek után a Sassuolo vendégeként sem sikerült nyernie az AS Roma csapatának. Bár a fővárosiak kétszer vezettek és több komoly helyzetet is kialakítottak, elvédekeztek két hazai támadást, amit a Sassuolo könyörtelenül értékesített. Így a csapat visszacsúszott a tabella hetedik helyére; most már csak Fonseca bízik a BL-t érő negyedik pozíció megszerzésében. Ráadásul csütörtökön már az Ajax ellen kellene mutatni valamit, ha a bajnokságban rendre ég a társaság.

Pellegrini értékesíti a büntetőt

Sokat gondolkodtam azon, hogy a jelenlegi helyzetről és az aktuális bajnoki formáról miként fogalmazzak erős kritikát. De aztán úgy döntöttem, megvárom az Ajax elleni párharc kimenetelét, mielőtt Fonseca felett véglegesen pálcát törnék. Mivel a mérkőzésen rendre bekövetkező egyéni hibákról nehezen tehet a portugál tréner, egyértelmű bűnbaknak nehéz lenne beállítani. DE a felfogásra, hozzáállásra igenis hatással kell, hogy legyen és ez már nyomasztóbb tény, mert ebből igazán kevés jut ki a gyepre hétről-hétre.

Elment a Sassuolo meccs, rendben. Ki lehet kapni Nápolyban, oké. Tovább lehet jutni oda-vissza győzelemmel a Sahtar ellenében, váratlan. De mindezek mellett, hogyan lehet ilyen dekoncentráltan, alulmotiváltan lötyögni hetek óta a pályán? Akar(t) itt bárki is negyedik lenni? Tényleg elhitték azokat a búderes dumákat, amiket folyamatosan ereget edző-játékos-médiamunkatárs? Az én megítélésem szerint nem! Felháborító és elfogadhatatlan mindaz, amit láthatunk. És csak remélni tudom, hogy az új amerikai mecénást szintén zavarja mindez és belekezd valami tisztogatásba, mert ezt már nem sokáig bírják az idegeim.

Az első hazai gól pillanata

Most megpróbálok egy kicsit az Ajax elleni Európa Liga meccsre összpontosítani. Félek ez az utolsó előtti nemzetközi mérkőzése az AS Romának ebben a kiírásban, de ne legyen igazam. Hátha ennek a reménytelen játéknak az volt az oka, hogy a hollandokból készültünk, és olyan formaidőzítés szemtanúi leszünk csütörtökön, amit még néző nem látott sportpályán. Komolyabbra fordítva a szót, az amszterdamiak december kilencedikén veszítettek utoljára tétmérkőzést, akkor éppen az Atalanta verte őket a BL csoportkörében!

Ha jól számolom azóta 24 (!) tétmérkőzésen nem találtak legyőzőre. Persze most jöhet nekem bárki azzal, hogy mégis milyen csapatok ellen jött össze mindez; valóban döntően a holland bajnokságban győzedelmeskednek, de azért ott is akad PSV, vagy Feyenoord. Vagy az EL menetben is megvolt a Lille és a Young Boys oda-vissza. Érdekesség, hogy az AS Roma szintén pontosan 24 tétmérkőzést játszott az ötvenedik hét óta. Annyi különbséggel, hogy az olaszok 8 mérkőzést elveszítettek ezekből. Ha ne’adja isten ez még nem lenne elegendő adalék, nézzük gyorsan meg a rómaiak hiányzóinak listáját: El Sha’, Ibanez, Karsdorp, Kumbulla, Miki’, Smalling és Zaniolo. Még a túl oldalon vélhetően Blind és Stekelenburg lesz kénytelen kihagyni a találkozót. Nem néznek jól ki az esélyek, maradjunk ennyiben.

Totti a 2002-s találkozón

Legutoljára egyébként 2002/03 Bajnokok Ligája idényben találkozott a két csapat. Ha emlékeztek, akkor két csoportkör volt a BL-ben, és ez a második szakaszban volt. Az Ajax mellett az Arsenal és a Valencia volt a csoportellenfél. Sajnos akkor egy döntetlenre és egy vereségre futotta. (1-1, 2-1) Pusztán érdekesség képen, akkor az AS Romában olyan játékosok fociztak, mint Cafu, Cassano, Delvecciho, Emerson, Montella, Panucci. Mondjuk a túloldal is bőven rejteget meglepetéseket; Chivu, Ibra, Lobont (!), Maxwell, van der Meyde vagy épp van der Vaart.

Hogy mire számítok én személy szerint csütörtök este? Egy nagyon lendületes Ajaxra, ami sok meglepetést fog okozni a csapatomnak. Remélem sikerült kiötölni valamit csapat szinten a hollandok támadófocija ellen, mert ha tudják csinálni, amiben a legjobbak, akkor félő, hogy nagy égést rejteget a  párharc. Nem szeretnék előre károgni, bízom benne, hogy nem lesz igazam és az egyébként elfogadható kezdőbe nem kell sérülés miatt belenyúlni, a kitalált taktikai dolgokat részben, vagy egészben meg tudják valósítani a srácok.

Egy másik pillanat arról a meccsről

A sportlapok egy Lopez, Mancini, Cristante, Ibanez, Bruno Peres, Veretout, Villar, Spinazzola, Pedro, Dzeko, Pellegrini felállásra tippelnek. A kispad mélységét ne firtassuk, felnőtt mezőny játékosnak ott lesz Santon, Diawara és Perez illetve Mayoral. Pont. A túloldalon Stekelenburg sérült, így nem játszik volt csapata ellen, talán Gravenberch játékára lesz érdemes jobban figyelni, ő az egyik legnagyobb tehetség jelenleg az Ajaxban. A sípot Karasev elvtárs fújja majd, a többit pedig csütörtökön 11 után elmesélem. Forza!