A Sassuolo ellen folytatjuk

Szombat délután háromkor játszunk a Sassuolo ellen idegenben, a Mapei Stadiumban (élő közvetítés 14:55-től a Digisport1-en).

Nem szeretem a Sassuolót! Mondjuk én senkit sem szeretek a Rómán kívül. De a Sassuolóban konkrétan rühellem azt a „rokonszenves kiscsapat” hangulatot, ami körbe lengi őket és aminek nincs sok köze a valósághoz. Sosem tetszett a „barátságos” viszonyuk a Juventusszal, ami az alá-fölérendeltség szabályai szerint töretlenül virágzik és ami többnyire közösen kidolgozott műveletekben szokott manifesztálódni az átigazolási piacon.

Az sem tetszik, hogy egy sor romanista nevelést megvásároltak. Ez különösen bosszantó volt, amikor Di Francesco mester átigazolt tőlük a Rómába és cserébe egy sor primavera játékos került a fővárosból a Sassuoloba. Természetesen ez elsősorban a Roma vezetőségének a tehetetlenségéről szól, a Sassuolo csak tette a dolgát, ezért nem lehet őket bírálni. De ettől még egy cseppet sem lettek kevésbé ellenszenvesek.

Végképp nem tetszett az utolsó, döntetlenre végződött meccsünk ellenük, decemberben, amikor kiállították Pedrót két sárgalappal, amiből az első erősen vitatható; nem adtak meg egy gólt a Rómának, egy Dzeko szabálytalanságért; úgy tettek mintha nem vették volna észre Kaan Ayhan kezezését a tizenhatosukban és nem állították ki Obiangot, aki látszólag direkt lerúgta Pellegrinit, aki le is sérült és le kellett cserélni. Azon a meccsen Fonseca is kiállítatta magát, mert az első félidő lefújásakor, nekiállt ordibálni a bíróval, hozzátenném teljesen feleslegesen. Azon a meccsen sajnos Maresca bíró úr lett az MVP, nem volt egyértelmű, szoros volt a verseny, mert Guida bíró úr a VAR-nál is alaposan kitett magáért.

Most De Zerbi mester csapata egy elmaradt meccs és egy vereség után érkezik a Roma elleni összecsapáshoz. Az Internél túl sok Covidos volt, szóval elhalasztották a meccsüket a Sassuolóval. Az utolsó meccsüket a szünet előtt Torinóban játszották, a gránátvörösök ellen, kikaptak 3-2-re, pedig sokáig vezettek, de az utolsó percekben a Toro megfordította a meccset.

A Sassuolo egyértelműen pozitív szezont produkál az idén, jelenleg nyolcadikak, 39 ponttal és egy elmaradt meccsel. Néhány statisztika: 356 kapura lövési kísérlet (ebben hetedikek a Serie A-ban), amiből 148 tartott kapura (41,6%). Övék például a legrosszabb statisztika a beadásokban, 124 hibás és csak 65 hasznos. Viszonylag keveset futnak (107,5 km meccsenként), ez a negyedik legkisebb adat a mezőnyben. Rengeteg kapufát kaptak, konkrétan 17-et, csak a Benevento kapott ennél is többet. Illetve csak 3 gólt szereztek fejjel, ez a második legrosszabb statisztika. Viszont másodikak a labdabirtoklásban, csak a Juve birtokolta náluk is többet a labdát.

Egyénileg ki kell emelni Berardit és Caputót, akik mindketten 11 gólnál tartanak 22 meccsen. Viszont Berardi többet is próbálkozott kapura lövésekkel (71), ő alakította ki a legtöbb gólhelyzetet is (27) és ő adta a legtöbb gólpasszt (4). Locatelli futja a legtöbbet (11 km meccsenként) és Marlon passzol a legpontosabban (95,3%). Leggyakrabban használt játékosok Ferrari, Locatelli és Consigli.

A Roma ellen nem fognak  tudni játszani Bourabia, Romagna és a mi egykori Defrelünk, különböző sérülések miatt. Locatelli és Ferrari sem lesznek ott, ők karanténba  kerültek, miután néhány válogatott játékostársuk covidos lett. Erősen kérdéses Berardi és Caputo játéka is, akik korábban visszatértek az olasz válogatottból, sérülések miatt. Itt egy tipp a kezdőjükre:

SASSUOLO (4-2-3-1): 47 Consigli; 17 Muldur, 21 Chiriches, 2 Marlon, 6 Rogerio; 14 Obiang, 8 Lopez; 23 Traorè, 10 Djuricic, 7 Boga; 18 Raspadori.

A Rómánál is zajlanak az események, a fő téma itt is a sérülések, különös tekintettel a védelemre. Az Il Tempo szerint, Veretout, Smalling, Mkhitaryan és Zaniolo külön edzenek. Cristante és Kumbulla pedig a terápiás kezeléseket végzik a sérüléseik után. Ibanez és Villar pedig el lesznek tiltva. Fonseca mester állítólag abban reménykedik, hogy Veretout és Cristante már részt tudnak majd venni a pénteki edzésen, esetleg ott lehetnek majd a kispadon.

Vagyis Fonseca mester megint fel fogja majd forgatni a kezdőt, elsősorban a védelmet. Az elemzők szerint, Mancini (az egyetlen „túlélő” a kezdőből), Fazio, illetve egy Karsdorp és Spinazzola közül fogják alkotni a védelmi triót. A középpályán, Villar eltiltása miatt, Pellegrini és Diawara játékára lehet számítani. Elől vagy egy „tiszta spanyol” trió lesz, Pedro, Carles Pérez és Borja Mayoral, vagy esetleg még bekerülhet El Shaarawy. Itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

ROMA (3-4-2-1): Pau López; Mancini, Fazio, Spinazzola; Karsdorp, Pellegrini, Diawara, Bruno Peres; Pedro, El Shaarawy, Borja Mayoral.

Sarri. Sarri?

Természetesen nemcsak a meccsről voltak hírek Rómában, bár helyesebb inkább pletykákról beszélni. Például ott az edző kérdése, mivel egyre inkább elúszni látszik a BL indulást érő helyezés, megint elkezdett billegni a kispad Fonseca mester alatt és előtérbe kerültek a potenciális jelöltek a következő szezonra. Az első számú jelölt most egyértelműen Sarri, a Leggo szerint Friedkinék már kétszer is találkoztak Sarrival, aki állítólag szívesen elvállalná a Roma kispadját. Még nem írták alá semmit, de egyesek már tudni vélik, hogy egy hároméves szerződés lesz, évi 5 milliós fizetéssel. Még azt is megjósolták már, hogy kiket fog igazolni a keret megerősítésére: Hysaj, Maksimovic és Gollini.  Hogy aztán ebből az egészből mennyi igaz,mennyi fog megvalósulni, azt egyenlőre tényleg nem tudja senki.

Vannak pletykák a szponzorokról is, Friedkinék állítólag egyenlőre szeretnék megtartani a mostani szponzorokat. Tárgyalnak a Qatar Airways-zel a szponzorálás meghosszabbításáról, de állítólag ha sikerülne is megállapodni, akkor is minden bizonnyal kevesebb pénzt fog kapni a Roma, mint az idei 11 millió. Természetesen vannak más jelöltek is és még az sincs kizárva, hogy ha nem sikerül kialkudni megfelelő feltételeket, akkor a Roma „üres” mezben lépne pályára. Egyes elemzők szerint, Friedkin terve az lenne, hogy 2023-ig megtartaná a katari légitársaságot, utána viszont belépne főszponzornak a Toyota és akik elnevezhetnék a tervezett új stadiont is. Ennek megfelelően, egyenlőre meghosszabbítanák a megállapodást a Hyundai-jal is, természetesen csak a Toyota érkezéséig.

Egy másik, sokkal relevánsabb téma, hogy kirobbant egy covid fertőzéses góc az olasz válogatottban. Eddig 8 pozitív esetet azonosítottak, köztük van De Rossi is. Egyelőre még nem találtak több pozitív esetet, de a Serie A egyesületei most attól tartanak, hogy a Mancini által behívott játékosok közül többen is megfertőződhettek és majd csak az elkövetkező napokban fogják tudni kimutatni. Egyelőre folyamatosan figyelik és tesztelik az érintett játékosokat, de ez még  alaposan megkavarhatja a következő mérkőzések lebonyolítását.

Visszatérve a Sassuolo elleni meccsre, a fogadóirodák oddsai egyértelműen romanista fölényt mutatnak. Mostanában nekünk már a „kötelező győzelmek” se nagyon mennek a kieső jelöltek ellen, de ezt most mégis jó lenne behúzni valahogy, ha másért nem is, hogy megköszönjük nekik a decemberi meccset! Tehát szombat délután háromkor Sassuolo-Roma, addig is forza Roma mindenkinek!