Botladozva a BL felé

Folyamatosan pörögnek a meccsek, a kései szezonkezdés és a halasztott Európa-bajnokság közötti időnyomásban most nem EL hanem hétközi Serie A fordulónk volt. Ez a menetrend mindenkit megvisel, most éppen az Inter tört az élre, de mögötte hatalmas a könyöklés: a Milan-nal csak mi tudtunk meccset nyeretni az elmúlt 4 hétben, a Juventus bár egyre biztosabban tör előre, szintén sérülésekkel küzd és az elmúlt 10 évben nem látott ütemben hullajt pontokat. Az Atalanta-t megviselte az elején a BL csoportkör amiből hősiesen továbbment és most a Real Madrid ellen küzd a továbbjutásért, ha nem jönne össze akkor szerintem be is írhatjuk őket magunk elé. Akár reális kihívóként a Scudetto-ért ebben a furcsa kiírásban. Aztán jövünk mi a nem közvetlen riválisok ellen szerzett pontjainkkal és a Napoli-Lazio duó akik a torinói csapatok ellen elmaradt meccseik miatt kicsit hátrébb állnak, de van arra esély, hogy a harmadik és a hetedik hely között 3 pont legyen a különbség.

A 2020-2021-es Serie A idény élmezőnye

Apropó Lazio, náluk megállnék egy kicsit, mert Lotito & Co. újabb csodás akciót hozott össze. Pontosabban Lotito és Urbano Cairo, a Torino elnöke, akik a covid segítségével lehetséges, hogy úgy osztoznak majd a 3-3 ponton, hogy minden a tárgyalóasztaloknál dől el. Történt ugyanis, hogy egy hete nagyjából jöttek a hírek, hogy a La Gazetto dello Sport munkássága alapján (ez Cairo tulajdonában van) nyomozás indul a Lazio ellen, mivel elméletileg az orvosi stáb és az elnök tudtával eltitkoltak pozitív teszteket a hatóságok elől. Nos ez pont olyan féreg húzás amilyeneket Lotito csak úgy áraszt magából. A két érintett meccsen pont a Juventus és a Torino voltak az ellenfelek, előbbi ellen döntetlent, utóbbi ellen győzelmet értek el, így 4 Lazio pont ugorhat március 16.-án amikor is a tárgyalás lesz (így +2 pont kerülhet a Juventus-hoz is). Érdemes lenne persze példát statuálni és minimum idénre és jövőre is pontlevonással jutalmazni ezt a viselkedést, de ha kiderül a szándékos csalás, akkor kérdem én, hogy mi keresnivalója az elsőosztályban ilyen klubnak? Azonban visszanyalt a fagyi Cairo úrnak mivel a Lazio elleni hétvégi meccs előtt 10 pozitív tesztet hozott ki a csapat és a stáb, így nem tudtak elutazni, de a liga nem mondta le a meccset. Szóval mentek a Lazio játékosok, a stáb, a bírok, operatőrök, de ellenfél sehol, pontosabban karanténban. Ráadásul ezt már eljátszották ősszel a Napoli és a Juventus találkozóján is ami után először büntették a Napoli-t, még pontot is vontak le aztán a fellebbezés után végül az lett az eredmény, hogy lejátsszák majd a meccset, így ez a precedens alapján most is ez várható.

„A játékosok magukat szórakoztathatták csak, egyesek táncoltak az oldalvonal mellett, mások a közvetítő-felszereléssel játszottak” ehhez az egész sztorihoz képest nálunk nyugalom van és rend.

Legyen most ennyi a többi csapat izgalmas kalandjaiból, nézzük mi történt a Roma-nal. Rövid hírként megemlítve a héten covid tesztek sikkasztásával kontrasztban nagyon pozitív esemény volt, hogy Ibanez új szerződést kapott. Ennek az értékének majdnem a harmada bónuszként szerepel míg a kivásárlási záradék 80 millió euró! Nagyon pozitív mentalitásbeli változás a játékospolitika terén, várjuk a további ilyeneket.

Megérdemelt hosszabbítás, szimpatikus konstrukció

Szerda este Firenzébe látogattunk, ahol a Serie A egyik leggazdagabb klubelnöke, egy újabb amerikai befektető ismeri meg éppen az olasz intézmények által tanúsított „barátságos hozzáállást” külföldi szereplők ingatlanberuházásai irányába. Nem is szárnyal a csapat, már egy ideje az alsóház közepén találhatók, ami engem minden szezonban meglep. Ennek ellenére most nem indult annyira simán a meccs, az első félidőben sem a csapatok, sem a laptopom nem nyújtott valami acélos teljesítményt: a Serie A összefoglalóba mindössze kettő darab nem túl komoly helyzet került be az első 45 percből míg én azt a jelenséget próbáltam megérteni, hogy miért tart 53 percig elindítani egy Chrome böngészőt, főleg ha utána minden működik probléma nélkül. A második félidő már izgalmasabbra sikerült. Már az elején Mancini, a középhátvéd, beívelt egy labdát a középpálya jobb oldaláról, amire érkezett Spinazzola, a balhátvéd, aki mind a Fiorentina védelmet mind a – nézőket inkább mint Dzeko-t helyettesítő – centerünket megkerülve jobbról, szépen továbbította a rövidre a labdát.

Mayoral tarkójáról olvasva nagyjából ezt mondhatja: „Na mivolt? mivolt? Pont az utolsó szotyit próbáltam kiszedni a csomagból, tudjátok beragadt a zacskó sarkába úgy, hogy nem lehetett megmozdítani”

Ezután jött a meccs legrosszabb része: megsérült Veretout. Nagyjából 40 nap kihagyás vár rá, ami a legstabilabban teljesítő játékosunk esetében nagyon fájdalmas, meglátjuk mennyire sikerül pótolni, de aggasztó a helyzet. Ha ez nem lett volna elég ebben az akcióban érkezett egy veszélyes beadás aminek a végén megintcsak Spinazzola volt a főszereplő: két hazai támadót megelőzve a kapuba bombázta a labdát. Ilyen helyzeteknél kár, hogy nincs Iturbe a keretben, ő biztos meg tudta volna oldani, hogy fölé, kapufára, másik irányba, bárhova máshova menjen a labda. Így azonban 1-1 lett és ez egész stabilan maradt is, míg helyzetek váltakoztak mind a két oldalon, Mayoral például kihagyott egy hatalmas ziccert. Végül Diawara nyerte meg a meccset: kitette oldalra a labdát Karsdorp-nak, majd megmutatta Mayoral-nak hogy is játsszák ezt a játékot és kapu elé sprintelve tökéletesen centerezett. A bíró azonnal jelzett, hogy les, de szerencsére a holland egy beragadó védő mögül indult így idegőrlő VAR-ozgatás után megadták a gólt és az utolsó percekben gyűjtötte be a három pontot a Roma.

Ott van, bizony!

Tovább pörög azonban ez a furcsa szezon: vasárnap délben a Genoa látogat a Stadio Olimpico múlt héten megkímélt gyepére. Az angol gyökerekkel rendelkező csapat karácsony előtt unta meg, hogy folyamatosan a kieső zónában van (az előző évhez hasonlóan) és megvált Rolando Maran edzőtől. Most Ballardini irányítja a csapatot és el is mozdultak felfele: a mostani forduló után éppen a Fiorentina előtt állnak. A váltás óta mindig 3-5-2-ben játszanak és olyan rossz érzést keltő nevek sejlenek fel a soraikban mint Luca Pellegrini (sérült) Pandev, Zappacosta, Destro de legfőképpen a télen érkezett, már két assistot jegyző Strootman. Az új edzővel egyébként mindössze kétszer kaptak ki, (Sassuolo, Inter) döntetlent játszottak az Atalanta-val, a Napoli-t pedig meg is verték. Sajnos a szezon első pár hónapja alatt kialakult magabiztosság a kisebb csapatok elleni meccsek előtt eltűnt bennem így inkább aggódva várom ezt a találkozót, bár ha Fonseca komolyan gondolja, hogy legalább nyárig kihúzza nálunk akkor ezen a meccsen mindenképpen kötelező a három pont. Lehetne is szépíteni legalább a pillanatnyi álláson mivel az első 8 helyezett közül 6 is egymás ellen lép majd pályára.