Hanyag eleganciával a legjobb 16 között, a Milan elé

Csütörtök este az Olimpicóban, a Roma 3-1-re elverte a Bragát és bejutott az Európa-liga legjobb 16 csapata közé. A gólokat Dzeko, Carles Pérez és Borja Mayoral szerezték, Cristante öngólja nem segített a portugálokon.

Fonseca mester megkeverte a lapokat, az elemzők egy 4 védős felállásra számítottak, a sok hiányzó középső védő miatt, ehhez képest maradt az 5 védős felállás, a portugál mesteredző nem volt hajlandó lemondani a támadásokról a széleken. Karsdorp lett a harmadik középső védő, a jobb szélén a középső védelmi triónak, előtte Veretout játszott a szélen a középpályán, Bruno Perest pedig áttelepítették a másik szélre.

A Roma irányította a meccset, a Braga pedig megpróbált válaszolni gyors passzos kontrákkal. A 24-ik percben, Cristante egy hosszú labdát adott Dzekónak, aki El Shaarawynak passzolt, ő pedig eltalálta a kapufát, de a kipattanót a bosnyák a kapuba küldte, a kapufa segítségével. Ez a gól nagyjából el is intézte a Bragát. Amúgy ez volt Dzeko 29-ik gólja az európai kupákban, ezzel a góllal minden idők legeredményesebb romanista játékosa lett a kupákban, megelőzve Tottit.

A Braga megpróbált magasabban játszani, de csak a Roma hibáiból a labdakihozatal során tudott némileg veszélyes lenni. Öt perccel a félidő vége előtt, Pedro remek helyzetből telibe találta a keresztlécet és maradt az 1-0 a félidőben.

A második félidőben a Roma lazán játszott, néha talán túl lazán is, de a Braga nem tudott élni a lehetőségekkel. Aztán a 67-ik percben jött a rossz hír: Dzekónak le kellett jönnie, a helyére Borja Mayoral állt be, azonnal izomsérülésre lehetett gyanakodni.

A 71-ik percben, Carles Pérez (El Shaarawy helyett állt be) kiharcolt egy büntetőt, amit Pellegrini, annak rendje és módja szerint, „gyönyörűen” mellérúgott. Pellegrini továbbra is be van oltva a gól ellen. De nem kellett sokáig bosszankodni, három perccel később, Pellegrini passzából, Carles Pérez megszerezte a második gólt.

A 88-ik percben, amikor már minden bőven eldőlt, jött a Brága becsületgólja, pontosabban Cristante öngólja, amikor megelőzte a kapunk előtt a másik oldalon érkező portugál csatárokat és a hálóba pattant róla a labda. Pech, de szerencsére ennek már semmi jelentősége sem volt. A hosszabbítás perceiben még volt idő egy Borja Mayoral gólra, amivel a spanyol beállította a 3-1-es végeredményt.

Tehát a Roma viszonylag könnyedén elverte 3-1-re a Bragát és így 5-1-es összesítéssel bejutott a legjobb 16 közé az Európa-ligában. Nagyon jó érzés így továbbjutni! Nem voltak különösebb drámák, őrült hibák a játékosainktól, megmagyarázhatatlan baklövések az edzői stábtól, vagy zavaros döntések a bíróktól, amik általában tönkre szokták tenni a szerepléseinket a kupákban. Csak egy sima, oda-vissza, siker volt. Tök jó!

A napilapok kiemelték Dzekót, aki jó hozzáállással játszott és végleg eldöntötte a párharcot, nagy kár az izomsérülése miatt, főleg most, a Milan előtt. Megdicsérték Karsdorpot, aki mostanában egyre jobban teljesít és egy viszonylag idegen szerepkörben is jól helytállt. Carles Pérez nagyon jól állt be, kiharcolt egy büntetőt és megszerezte a második gólt. El Shaarawy is jó volt, most ismerkedik a „trequartista” szerepkörrel, ehhez képest bőven megtette a magáét. Illetve Mancini is a jobbak között volt, sokat dolgozott, gyakorlatilag hibák nélkül. Szép volt!

Pénteken, a nioni sorsoláson, nem volt túl sok szerencsénk,a Braga után megkaptuk Fonseca másik volt csapatát, a Shakhtar Donyetsket, akik miután kizúgtak a BL-ből (az Inter csoportjában voltak), az EL-ben kiverték a Maccabi Tel Avivot. Bár talán nem kéne panaszkodnunk, járhattunk volna sokkal rosszabbul is, a Milan például megkapta a Manchester Unitedot, azok pedig mindig egy „csúnya kuncsaft”.

Apropó Milan, a hétvégén jönnek, pontosabban vasárnap este háromnegyed kilenckor (élő közvetítés 20:40-től a Digisport1-en). Az ősszel Milánóban játszottunk velük egy izgalmas, 3-3-as döntetlent. Az volt az a meccs, ami után „leírták” Giacomelli bíró urat, aki többek között merészelt adni egy véleményes büntetőt a Rómának és bár utána nagyon gyorsan adott egy látszólag kitalált tizenegyest a Milannak is, ez már nem mentette meg a sporit a következményektől. A média meglincselte a jeles játékvezetőt, akit visszaminősítettek elsőből, másodosztályúnak (áthelyezték a CAN A-ból, a CAN B-be) és két fordulóra fel is függesztették. Csak a miheztartás végett… A hétvégi meccset Guida bíró úr fogja vezetni, a VAR-nál Irrati és Cecconi bíró urak fogják segíteni.  De egyenlőre tegyük inkább félre a bírókat, ráérünk majd bosszankodni miattuk a meccs után.

A Milan az idén parádézik, vagy talán helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy parádézott. Múlt időben, mert miután egész sokáig vezették a tabellát, az elmúlt időszakban volt egy pár nem túl szerencsés eredményük és megelőzte őket az Inter. Úgy tűnik, hogy Ibrahimovic mégse halhatatlan, egy picit még őt is megcsócsálta az idő vasfoga.

Ennek ellenére, óva intenék mindenkit a túlzott optimizmustól. Ha a Milan most „eredményválságban van”, akkor nekünk mit kéne szólnunk? A fene-nagy „eredményválságuk” ellenére, még mindig másodikak és 5 ponttal előttünk állnak. Ha pedig megnézzük hogyan szerepeltünk a múlt hétvégén a Benevento ellen, akkor végképp nincs okunk az optimizmusra.

A hétvégén minden bizonnyal nem fognak tudni játszani ellenünk Bennacer és Mandzukic, akik esetleg majd az Udinese ellen térhetnek vissza. De mielőtt engednénk az alantasabb ösztöneinknek és elkezdenénk kárörvendeni, hadd emlékeztessek mindenkit a Roma helyzetére a sérültekkel, különös tekintettel a védelmünkre, ahol biztosnak tűnik Ibanez és Smalling hiánya. A „jó hír” az lenne, hogy Kumbulla megpróbál majd ott lenni legalább a keretben. Ennyi volt a „jó hír”. Ezek után már meg sem lepődtem, amikor azt olvastam, hogy Dzeko sem fog tudni játszani, a Braga ellen összeszedett izomsérülés miatt. A bosnyák pénteken volt orvosi vizsgálaton és megerősítették az izomsérülést, el lesz vele kb. két hétig, a Milanon kívül, ki fogja hagyni a Fiorentinát, a Genoát, az első meccset a Shakhtar ellen és majd kiderül, hogy fog-e tudni játszani a Parma ellen. Reméljük a legjobbakat.

Most is megnéztem a fogadóirodák oddsait és hiába állnak előttünk a tabellán, az oddsok szerint mégis mi vagyunk az esélyesebbek a győzelemre. Ez adhat okot némi optimizmusra, annak ellenére, hogy az idén nem volt sok szerencsénk az „erősebb” csapatok ellen. Mit lehet mondani még? Lopva Madáchtól: küzdj és bízva bízzál! A csapat küzdjön, mi meg bizakodjunk, hátha…

Itt lett volna a posztnak a vége, de pénteken volt egy közlemény a Rómától, ami sajnos még ide kívánkozik. Egy ideje már várható volt, már tudni lehetett, de most már hivatalos: a Roma kiszállt a Tor Di Valle stadion projektből. A közlemény szerint, a pénzügyi és jogi tanácsadók véleménye szerint, a városi hatóságok közleményei alapján, lehetetlen megvalósítani a Roma új stadionját Tor Di Valléban, a jelenlegi projekt alapján. Ennyi volt.

Ez különösen fájdalmas ha belegondolunk, hogy a mostani városi adminisztráció megválasztása előtt, már gyakorlatilag készen volt egy korszerű és naprakész terv, ami előrehaladott állapotban volt a hivatalos jóváhagyás felé. Olyan érzése van az embernek, hogy ha nincs ez a nyíltan ellenséges polgármester és a városi adminisztrációja, akkor már pár éve megvalósult volna a stadion, a vele járó infrastruktúrákkal, munkahelyekkel és egyéb beruházásokkal együtt. A Roma a közleményében arra is kitért, hogy a pandémia megváltoztatta a nemzetközi gazdasági helyzetet, beleértve egy tervezett stadion pénzügyi kilátásait. Ebből úgy tűnik, hogy ez az elmulasztott lehetőség nem fog egyhamar visszatérni. Barátkozzunk meg a nem túl szerencsés Olimpicoval, mert úgy tűnik, hogy még jó ideig ott kell majd játszani. Forza Roma mindenkinek!