Kolozsvár után és Nápoly előtt

Csütörtök este a Roma idegenben győzte le a Kolozsvárt, ezzel továbbjutott az EL csoportköréből, már csak az a kérdés, hogy elsőként, vagy másodikként. Most pedig a Roma Nápolyba látogat, vasárnap este a Napoli ellen fogunk játszani, a Serie A 9-ik fordulójában.

Szerencsére a kolozsvári meccs a papírforma szerint alakult, egy viszonylag sima 2-0-ás győzelemmel elintéztük a Kolozsvárt. Pedig Fonseca mester és a hiányzók alaposan megkavarták a kezdőt. Így álltak fel a csapatok:

KOLOZSVÁR (4-2-3-1): Baldagrean; Susic, Manea, Burca, Camora; Djokovic, Itu (51’Chipciu); Rondon, Pau (70’Carnaţ), Pereira; Debeljuh (70’Vojtus )

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez; Spinazzola (64’Mkhitaryan), Cristante, Juan Jesus; Bruno Peres, Villar, Diawara (76’Milanese), Calafiori; Pellegrini (46’Veretout), Perez (84’Tripi); Borja Mayoral (64’Dzeko).

Láthatjuk, hogy nem kis kavarodás volt a Roma kezdőjében, Spinazzola a jobb szélen vitézkedett, Cristante pedig szinte már többet játszik középső védőként, mint az eredeti „természetes élőhelyén”, a középpályán. Calafiori végigjátszotta a meccset, de beálltak Milanese és Tripi is, tovább növelve a primavera játékosok számát a csapatban.

Ez a nagy kavarodás kezdetben meg is látszott a Roma játékán, a labdakihozataloknál megszenvedtük a Kolozsvár letámadását, ugyanakkor elől nem tudtunk eredményesen támadni. Így az első félidő egy vérszegény 0-0-val zárult.

Aztán a második félidőre beállt Veretout és ez elég is volt, hogy megtörje a nem túl acélos Kolozsvárt. Először, az 50-ik percben, Veretout benyesett egy szabadrúgást a Kolozsvár tizenhatosába, ahol Debeljuh olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy a saját kapujába rúgta. Ezzel a látványos öngóllal vezetett a Roma.

A 66-ik percben, a frissen beállt Mkhitaryan betört a kolozsváriak tizenhatosába és átbukott az érkező Baldagreano kapuson, az osztrák Lechner bíró úr pedig adott egy meglehetősen nagylelkű büntetőt, hiába tiltakoztak dühösen a Kolozsvár játékosai. Veretout, jó szokása szerint, hibátlanul értékesített a tizenegyest és ezzel nagyjából el is döntötte a meccset. Talán idő még csak lett volna, hogy a Kolozsvár kiegyenlítsen, de a játék képe, a Roma fölénye alapján, borítékolni lehetett a Roma győzelmét. Így is lett, a hátralévő idő szépen elcsordogált, különösebb meglepetések nélkül és 4 perc hosszabbítás után le is fújták a meccset.

Most így áll az A csoport az EL-ben:

Még hátravan két meccs a csoportkörből, de már továbbjutottunk, 6 ponttal vezetünk a harmadik helyezett Kolozsvár előtt és az egymás elleni eredmények miatt már eldőlt, hogy nem tudunk kiesni. Esélyesek vagyunk a csoportelsőségre is, december 3-ikán otthon játszunk a Young Boys ellen és már egy döntetlen is elég lenne az első helyhez. Eltekintve egy döntetlentől a CSZKA Szófia ellen, mondhatjuk, hogy a Roma eddig szinte hibátlanul teljesített az EL-ben. Ráadásul úgy sikerült teljesíteni a célkitűzéseket, hogy Fonseca mester közben rendszeresen rotálta a csapatot, pihentetni tudta a fontos játékosokat. Így nézve még sokkal értékesebb ez a továbbjutás.

Most viszont következik a bajnokság, egy rangadóval idegenben a Napoli ellen. Amikor elvállaltam ezt a posztot, álmomban se gondoltam, hogy Maradona meg fog halni (valahol tudat alatt, azt hittem, hogy ő halhatatlan) és most itt vagyunk, egy zsenivel szegényebben.

Talán van aki nem érti, hogy miért akkora esemény ez. Lehet azon vitatkozni, hogy ki volt a legjobb, például Pelé, Cristiano, Messi, Puskás, Di Stefano, Cruyff, vagy Maradona (szerintem Maradona). Azon is lehet vitatkozni, hogy Maradona rokonszenves, vagy ellenszenves volt (nekem rokonszenves volt, a hibái ellenére). De azon felesleges lenne vitatkozni, hogy kinek volt a legnagyobb kultusza, hogy ki jelentett többet a szurkolóknak és a rajongóknak. Miközben Argentínában is tombol a pandémia, emberek tízezrei vonultak az utcára Buenos Airesben, hogy búcsút vegyenek Maradonától.  Ezeket egyáltalán nem érdekelte a vírus, úgy élték meg mintha egy családtagjuk hunyt volna el.

Tömegek Maradona ravatalán is, Buenos Airesben, a Casa Rosada előtt.

És hol a legnagyobb Maradona kultusza? Két helyen, Argentínában és Nápolyban. Már eldőlt, hogy a San Paolo át lesz keresztelve, ezentúl az lesz a neve, hogy „Stadio Diego Armando Maradona”. Az emberek Nápolyban is tömegesen vonultak az utcára, hogy megemlékezzenek a kedvenc hősükről.

Így nézett ki csütörtökön kívülről a San Paolo… Bocsánat, akarom mondani a „Diego Armando Maradona”, a Rijeka elleni EL meccsen.

És a Róma pont most mehet oda játszani. Ha eddig motiváltak voltak, mert egy rangadó, mert közvetlen riválisok vagyunk és mert rivalizálás van a szurkolók között is, akkor most ezt szorozzuk meg fejben ezerrel. Lehet elemezgetni a játékosaikat, a taktikájukat, a pillanatnyi kondíciójukat, de ezek a többé kevésbé objektív információk már nem érnek annyit, mint egy pár nappal ezelőtt. Maradona halála átírt sok mindent. Sokkal motiváltabb ellenfelekre kell számítani, mert most végképp nem akarnak majd kikapni, pláne nem egy rangadón egy rivális ellen.

Nápolyban virágokkal, sálakkal, mécsesekkel és ki tudja még mivel emlékeztek Maradonára.

Természetesen azért ismerjük a játékosaikat. Például Lozano szerezte a legtöbb gólt (4 találat 7 meccsen), ő alakította ki a legtöbb gólhelyzetet is, 11-et. A legtöbb kapura lövést viszont Osimhen és a „húgyos” Mertens adták le (22). Fabián Ruiz fut a legtöbbet, átlagban 11,5 km-t meccsenként, ő jegyzi a legpontosabb passzokat is, Merettel és Manolasszal közösen (92%). A leggyakrabban használt játékosok Di Lorenzo, Koulibaly, Ruiz, Manolas és a „húgyos” Mertens, mindnek több mint 500 perce van már.

Amikor De Rossi a Boca Juniorsban játszott és meglátogatta Maradonát, a Buenos Aires-i lakásán

Nem fognak tudni játszani Hysaj és Rrahmani, covid miatt, illetve Osimhen, akinek egy vállsérülés miatt kell majd kihagynia a Roma elleni meccset. A bajnokságban a leggyakrabban a 4-2-3-1-es felállást használták, az alternatíva a 4-3-3, amit a Rijeka ellen is láthattunk az utolsó percekben. Itt egy tipp a várható kezdőjükről:

Napoli (4-2-3-1): Ospina; Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Mario Rui; Ruiz, Demme; Lozano, Zielinski, Insigne; Mertens.

A Roma meglehetősen jó formában érkezik, sikeresen átvészeltük a szünet utáni újrakezdést, két győzelem a Parma és a Kolozsvár ellen. De ahhoz megint túl sok játékos hiányzik, hogy elbízhassuk magunkat. Most a változatosság kedvéért, megint a középső védőkkel van a legnagyobb gond. Kumbulla még nem jött vissza a vírusfertőzésből, Smalling pedig, miután kigyógyult az ételmérgezésből, most összeszedett egy térdsérülést. Tehát minden valószínűség szerint, megint Cristante fog beállni a védelem közepére. Természetesen még ott vannak Fazio és Juan Jesus is, de most a Napoli lesz az ellenfél és nem hinném, hogy megkockáztatnánk egy „villámléptű” Faziót a kezdőbe.

Ezen kívül olyan túl nagy gond nincs, persze egy egészséges Pastore, vagy pláne Zaniolo most is jól jönne, de rájuk egyelőre nem nagyon számíthatunk. Viszont jó hír, hogy Fonseca mester elmondása szerint, Dzeko és Pellegrini már készen állnak, hogy újra a kezdőben játszanak és nagy valószínűséggel Ibanez és Mancini is rendelkezésre fognak állni. Talán a legfontosabb információ a sajtótájékoztatón akkor hangzott el, amikor Fonseca mester felszólított mindenkit, hogy vegyék meg a Roma által kiadott naptárt, ami a nők elleni erőszak kampány része. Fonseca mester kifejtette, hogy meg kell venni, mert rajta vannak a játékosok feleségei és mind nagyon csinosak. Szóval nincs itt gond! Itt egy tipp a Roma kezdőjére:

Roma (3-4-2-1): Mirante; Ibanez, Cristante, Mancini; Karsdorp, Veretout, Pellegrini, Spinazzola; Pedro, Mkhitaryan; Dzeko.

Ezen a meccsen nem mi vagyunk az esélyesek, a fogadóirodák is így gondolják és elég szembetűnő Napoli fölényt mutatnak az oddszok. Nehéz meccsnek ígérkezik, megint  árral szemben kell majd úszni. De talán mégis kijön majd az a plusz 3 pont, amivel a nápolyiak előtt állunk a bajnoki tabellán, elvégre vertük mi már meg ezeket épp elégszer!

Nem is húzom tovább a posztot, vasárnap este Napoli-Roma (élő közvetítés 20:35-től Digisport1) addig is forza Roma mindenkinek!