Vége az első nagy rohanásnak

Az idei első „erőltetett menet” utolsó etapjáról kellemesebb dolog lesz írni, mint ahogy képzeltem. A csapat szépen összerázódott ebben a nehéz helyzetben. Pedig az utolsó pillanatokban már Dzeko is pozitív COVID tesztet produkált, de akkor jött Miki és lőtt egy mesterhármast. Szóval gond egy száll se, a tabella első felébe repült a csapat, az EL-ben gyakorlatilag megvan a továbbjutás, és a most következő válogatott szünet időt adhat a felépülésre.

Bizony, ez egy Mayoral gólöröm

De talán ne szaladjunk ennyire előre, vegyük szépen sorra a találkozókat. Először jöjjön a Kolozsvár elleni, harmadik EL csoportmeccs, majd azt követően a Genoa elleni bajnoki szereplés áttekintése. Nyolc rúgott gól, egy kapottal szemben, és igazán fontos három pontok. Ha lehetne kívánni, akkor a november-decemberi hajtásra sem kívánhat jobb szereplést az ember.

A november 5-én esedékes, harmadik EL csoportkörben az ellenfél a román Cluj volt. Fonseca tanult az elmúlt meccseken alkalmazott erős rotáció okozta hibákból, és csütörtökön kora este csak egy finomabban felforgatott kezdőt küldött a pályára. Lopez előtt a három védő Kumbulla-Ibanez-Fazio volt. A középpálya védekezőbb négyese Spinazzola-Veretout-Cristante-Peres volt, míg a támadó szekció a Miki-Villar-Mayoral hármas.

Pedro lövés

Az elmúlt években látott Kolozsvár emlékeimben egy erősebb, bátrabb, harciasabb csapat képét festette. Ebből hétköznap semmi nem látszott. Szerencsére. Egy teljesen enervált, a támadó focit mellőző, már-már feltartott kezű ellenfél benyomását tették. Aminek egy ötös lett az eredménye. Persze ehhez hozzá tartozik, hogy minden szerencsésen alakult, már a második percben vezetett a Roma, amit a 24. percre meg is tudott duplázni. Előbb Miki, majd Ibanez volt eredményes. Az eredmény alakulása és a románok hozzáállása magában hordozta a nagyobb zakót, ami aznap este be is jött. Még az első félidőben tudta első gólját megszerezni az „idegen testként” mozgó Mayoral. 3-0 volt az első játékrész.

A folytatásban sok minden nem változott, szerencsére a fővárosaik nem aludtak bele a mérkőzésbe és a lefújás előtt további találatokat tudtak szerezni. Előbb a fent említett spanyol duplázta meg római góljainak számát, majd a végén még Pedro is feliratkozott gólszerzőként. Sikerült a vártánál könnyebben realizálni a papírformát, úgy hogy Dzekot be sem kellett vetni. Jó volt látni, ahogy a csapat egységesen, nagy kedvvel intézte el a kötelezőt. Másik kellemes meglepetés volt a fiatal Milanese bevetése, aki a rá szabott időben igyekezett megmutatni mindent abból, amiért ilyen fiatalon (18) a felnőtt csapat közelében lehet.

Gólöröm az első találat után Genovában

A csoport három kör után egészen tetszetősen áll, vezet a Roma hét ponttal, utána jön a két vert egyesület a Young Boys és a Cluj 4-4 egységgel, és a Szófia egyetlen pontjával utolsó. Véleményem szerint a továbbjutáson már nem kell többet gondolkodni, ami egy ilyen „erejű” négyesből szinte kötelező volt. Ide jöhet egy pipa.

Hétvégén a Genoa következett. Bár évek óta nem nyertek mérkőzést a fővárosiak ellen, számomra mindig kellemetlen ellenfélként él az emlékezetemben a Griffmadár. Jelenlegi helyzetük sem rózsás, éppen a kiesés határán táncolnak. Szerencsére ilyesmit nem mérlegelt Fonseca a mérkőzés előtt, és a legjobb állapotban lévő, mondhatni a legerősebb kezdőjét küldte pályára. Lopez először volt kezdő bajnoki meccsen, előtte az Ibanez-Smalling-Mancini hármas védekezett. Középen Spinazzola-Veretout-Pellegrini-Karsdorp. Elöl pedig Miki-Pedro-Mayoral hármas. Dzeko sajnos koronavírusos lett, így ő kényszerpihenőre került.

Miki harmadszor!

Azért a Genoa jobb csapat, mint a Kolozsvár, ennek megfelelően nagyobb erőt is fejtett ki az első játékrészben. Bár a Roma uralta a meccset, a vezető gólt egy időntúli szögletből sikerült csak megszerezni. A szünetet követően megváltozott a játék képe, és a hazaiak akarata érvényesült, olyannyira, hogy az 50. percben Pjaca egalizált egy remekbe szabott akciót követően. Sajnos Mayoral semmit nem mentett át a hétközi játékából így a portugál tréner Cristantet küldte a helyére, ami természetesen nem azt jelentette, hogy az olasz középpályás került fel éknek. A személyi változást követően visszatért a stabilitás a fővárosiak játékába, és az előny is újra meglett. Miki megállíthatatlan volt vasárnap, egy gyönyörű középre nyomott labdát tudott a kapuba bombázni 10 méterről. 1-2.

A vendégek mestere, Maran erre a gólra négy cserével reagált, és viszonylag jól frissítette sorait. Destro egymaga többször volt veszélyes, mint a teljes genovai támadó sor. Szerencsére az egyenlítés elmaradt, sőt a végén jött a slussz poén. Miki meglőtte harmadik találatát, és ezzel klasszikus mesterhármassal segítette győzelemre csapatát. Örülök az örmény sikerének. Ezzel az eredménnyel a fővárosi csapat a negyedik helyre ugrott a tabellán. Bár sűrű a mezőny, de a listavezető Milan botlásával három pont a táblázat tetejéhez mért távolság. Ami a mai veronai esemény óvásáról várható ítélettel tovább zsugorítható, de ebben túl sok reményem nincs.

Tovább ezen az úton Mester!

A pandémia miatt kialakult sűrű program első nagy menetelésén van túl az AS Roma. Én személy szerint nagyon féltettem a társaságot ettől az embertelen versenynaptártól, de úgy néz ki teher alatt nő a pálma, és sikerült megugrani ezt az akadályt. Most válogatott szünetre vonulnak a csapatok, folytatás november 22-én, hazai környezetben a Parma ellen. Messzemenő jóslatokba nem kívánok belemenni, de azt azért ide kell írni, hogy egy hónap alatt újabb 10 tétmérkőzés vár a srácokra karácsonyig. Bízzunk a hasonló folytatásban, aztán januárban elkezdünk találgatni, hogy mire lehet elég mindez.