Két sprint karácsonyig

Ahogy vége az első válogatott szünetnek és lassan visszatér a bajnokság a szokásos két-három meccses felütés után, közelednek az európai kupák is, észre kell vennünk, hogy nem szeptember második fele van, pedig máskor ilyen események akkoriban szoktak történni. Alapból a foci világa nem az a terület ahol sok és gyakori változás történne most viszont a covid-19 miatt itt is borult minden és ki lehet próbálni, hogy milyen az ha még jobban besűrítik az amúgy is, telítettsége miatt sokszor kritizált versenynaptárat. Nézzük át tehát hogy év végéig mi vár a Roma-ra, addig ugye minden fix, utána lehetnek változások.

A poszt nem annyira a következő meccsre koncentrál, inkább egy keret-áttekintést olvashattok most, így érdemes lehet a mérkőzés után is elolvasni, amíg nem érkezik meg az összevont Benevento értékelő/Young Boys felvezető poszt.

Gyakorlatilag azzal, hogy a bajnokság és főleg az európai kupák később kezdődnek úgy néz ki most a menetrend hogy a két válogatott szüneten kívül folyamatosan heti két meccs lesz. Az elkövetkezendő nagyjából 3 hétben 7, utána pedig november 22 és karácsony között 10 mérkőzés. Ezekben a hetekben kiosztásra kerül 33 bajnoki pont ami ugye egészen jelentős. Fontos tehát hogy ebben az időszakban Fonseca csapata jól szerepeljen, azonban nagyon nehéz is lesz. Alapból a Roma nincs jó barátságban az egészséges játékosokkal főleg ilyen nyomás alatt, megfejelve egy világjárvánnyal. Diawara például már elkapta a koronavirust, rá most egy ideig emiatt nem számíthatunk. Egyszóval nem nézünk kellemes hetek elé, hacsak nem vágyunk Primavera játékosok bemutatkozására, mert lehet hogy ilyet is látunk még idén.

Az elmúlt években az volt a jellemző, hogy televagyunk mindenféle játékosokkal, inkább a minőséggel volt gond mint a mennyiséggel. Most azonban a kettő együtt könnyen okozhat problémát hogyha beindulnak a sérülések és/vagy a fertőzések, hiszen egy két hetes karantén, ne adj isten egy 3-4 hetes komolyabb betegség az könnyen legalább 4-5 meccs kihagyást jelenthet most egy játékos számára. Fonseca a héten meg is találta szólni, hogy kellett volna még Kluivertnek pótlás és hiányzik egy sportigazgató. Nem mondom hogy nincs igaza de jellemző hogy a játékosoknak meg az edzőknek egy hazai interjú esetén „megszalad a szája” a Roma elvileg nem is fogadta örömmel a kritikát, meg is indultak a találgatások a portugál posztját illetően. Tartsunk is egy áttekintést, hogy az átigazolási időszak végén hogy is állunk a bővebb keret tekintetében.

Jonas Boldt: jelenleg az ő neve a leggyakoribb pletyka a csapattal kapcsolatban sportigazgatói poszton.

Kapus: Mirante és Pau Lopez van most egyelőre a keretben, kettő általában elég, hiszen kapus nem sérül gyakran, azonban a vírus már más kérdés. Igazolt is a héten a Roma egy klub nélküli kapust: Simone Farelli, római születésű, hálóőr, aki 37 éves korára 104 meccsen védett, ezeknek nagy része Serie C valamint egész sok Serie B és mindössze egy Seria A mérkőzés. Érdekesség ebben a témában hogy az elmúlt héten a Roma Primavera csapata a Honvédtól igazolt: a 17 éves Megyeri Gábor csatlakozotta csapathoz. Reméljük sok sikert majd ér el a Romaval.
Védelem: Elvileg itt is teljesül a két ember posztonként követelmény a hat játékossal. Kérdés, hogy Juan Jesus mennyire számít, hiszen láttuk hogy Fonseca még Cristantet is szívesebben vonja hátra erre a posztra minthogy a brazilt be kelljen állítani.

Sok sikert Rómában, Gábor!

Szélek: A jobb szél az ami szerintem a legfájóbb pont mindannyiunknak: egyrészt Florenzi távozása miatt, másrészt amiatt ami maradt: Bruno Peres akinek az elmúlt 3 évben több autóbalesete volt mint jó meccse, Karsdorp akin még mindig néha meglepődök, hogy focista és nem DJ valamint Santon aki pedig szintén nem kelt túl nagy bizalmat az emberben. A bal oldalon legalább van egy szem Spinazzola, viszont az mennyiségileg törékeny pont: ha ő nincs akkor jöhet át Santon vagy Calafiori akinek rossz renoméja nincs, ellenben tapasztalata sincs még sok felnőtt meccsen. Viszont pozitív covid tesztje is van, tehát Diawara mellett most ő sem elérhető.

Calafiori is jól van, bízok benne hogy később legalább az EL-ben lesz majd lehetősége bizonyítani.

Középpálya: Annak ellenére hogy itt több is mint két ember van egy posztra, nem megnyugtató a helyzet. Diawara most karanténban, de tavaly ugye volt egy hosszabb sérülése már, Cristante lap nélkül szerintem még nem hozott le meccset, ráadásul elég megterhelő fizikailag ez a poszt, pl. Pellegrini és Villar egymás mellett nem mondatná azt velem hogy milyen jól meg lesz szűrve az a középpálya. Diawara helyett egyébként ma Darboe lett a keret tagja: egy 18 éves gambiai bevándorló aki szülei nélkül érkezett Olaszországba. Társadalmi munka és olasz tanulmányai mellett idén nyáron írta alá első profi szerződését a Romaval. Szép történet, aminek reméljük ez csak a kezdete, de ezúton is gratulálunk neki!

Középpályásként a második legtöbb, négy meccsen 3 szerzett gól a neve mellett.

Támadók: ez az a terület ahol már problémát okoznak a sérülések. A két támadó mögötti pozícióra jelenleg 3 egészséges ember van (Mkhitaryan, Pedro és Perez) és két sérült: Pastore és Zaniolo. Namármost az ő felépülésükre építeni igencsak kérdéses, főleg hogy két idősebb, sérülékeny játékos is van ezen a poszton. Így Fonseca is gondolkozhat más taktikán (pedzegette is már, hogy két csatáros taktikán is dolgozik, de akkor meg csatárból lesz kevés és semmiképp sem teljes meccsre) A Primavera játékosai is teperhetnek hogy felhívják magukra a figyelmet: például Nicola Zalewski, négy meccsen szerzett öt góljával akár közel is kerülhet az első csapathoz, annyira hogy már a mai keretben is megtalálható a neve.

Olaszországban született, de lengyel szülei miatt az utánpótlásban a lengyel válogatottat választotta.

Csatárok: Ugye Dzeko egyeduralma már évek óta tart és igen nehéz bárkit mellé/mögé/elé szerezni. Most Borja Mayoralé a lehetőség. Őt még nem láttuk és egyébként Dzeko nem is az a fajta aki sokat „hiányozna” de biztos vagyok benne hogy lesz lehetősége megmutatni magát, akár Dzeko mellett is ha ég a ház. Remélhetőleg él is majd vele.

Összességében látványosan az volt a cél hogy mindenhova legyen két ember, de kérdéses hogy mennyit ér az ha van ember aki viszi a fizetést de az edző bizalmát nem igazán élvezi, hogyan fog teljesíteni amikor véletlen lenne rá szükség. Korábban Fonseca nagyon jól oldotta meg a feladatot amikor meccseken keresztül szinte csak annyi embere volt, hogy éppen egy kezdőt meg pár cserét kiadtak. Akkor az talán a legjobb időszaka volt a csapatnál, most még egész sok játékos rendelkezésére áll, de biztosak lehetünk benne hogy ez sokáig nem lesz így, reméljük sikerül majd hozni a tavaly meglepetést és a kényszerű helyzet kreatív megoldásokra kényszerítik majd rá.

Eddig az volt a módi, hogy edzőt addig nem mozgattak nagyon, csak ha elkezdett a klub ellen beszélni. Fonseca veszélyes vizekre evezett ezzel.

Most vasárnap este a Benevento ellen nagy kihívásokra nem kéne elvileg számítani, bár jó formában van a campaniai csapat és az edző, Filippo Inzaghi a Roma erőnléti gondjaiban bízik ami egészen aggasztó számunkra, mivel nem megalapozatlan ez a számítása. Annyi biztos, hogy Roma meccsekből nem lesz most hiány majd, reméljük élvezetesek is lesznek számunkra.