Az átigazolásokról és az „új” csapatról

Beszélgessünk az elmúlt átigazolási időszakról. Ki jött, ki ment el, honnan, hová és mennyiért.

Az elképzelhető legegyszerűbb módon közelítsük meg a témát, következzen az összes távozó és érkező felsorolása, kiegészítve itt-ott az átigazolásra vonatkozó adatokkal és szerény véleményemmel, már ahol van egyáltalában véleményem.

TÁVOZÓK:

Elment Olsen, a svéd hálóőr 1 éves kölcsönbe távozott az Evertonhoz. Tudom, valójában már tavaly is kölcsönbe volt a Cagliarinál. Hát most se került vissza a Rómába. Most majd kipróbálhatja magát a Premier League-ben, Ancelotti mester irányítása alatt. Hátha ott tudnak kezdeni vele valami értelmeset, mert a Roma nem nagyon tudott.

Perottit megvette a Fenerbahce, az argentin végleg a Boszporusz parti klubba igazolt. Ez az átigazolás az utolsó pillanatban konkretizálódott, állítólag mert az orvosi vizsgálaton gondok merültek fel, de végül a török klubnál úgy döntöttek, hogy kockáztatnak és megvették az argentint. Ingyen távozott, a Roma egy fillért sem kap, pontosabban állítólag vannak apróbb bónuszok, amik majd vagy teljesülnek, vagy nem. Tekintettel arra, hogy mennyit volt sérült az elmúlt években, úgy gondolom, hogy így is örülni kell a megspórolt fizetésnek és a felszabadult helynek a keretben. Isten veled „Monito”, ezentúl nem nálunk leszel sérült.

Mirko Antonucci a Salernitanába ment kölcsönbe, de kivásárlási joggal, vagyis még az is elképzelhető, hogy hamarosan egy újabb „civilben romanista” játékost láthatunk majd a pizsamakék „unokatesóinknál”. Sehol sem találtam, hogy mennyi a kivásárlási ára, de remélem, hogy jó magas és végül nem a „madarászoknál” fog kikötni, mint anno Candreva, vagy még régebben Liverani.

Justin Kluivert, a minden bizonnyal büszke Patrick apuka fiacskája, 1 éves kölcsönbe ment az RB Leipzigba, 1 millióért. Van kivásárlási opció is, 20 millióért és ráadásul a kivásárlás kötelező is lehet, ha lejátszik bizonyos számú meccset. Hány meccset? Fogalmam sincs, ha valaki tudja írja a kommentekbe. „Örülünk Vincent?” Ez is Fonseca döntése volt, aki gyakorlatilag egyáltalán nem használta a hollandot, ha így nézzük jobb volt eladni. Csak az eladás formulája nem tetszik, ha beválik megveszik, ha nem visszaküldik.

Florenzi a PSG-be távozott, erről külön kéne írni egy posztot, hogy a klub, az edző, és a vezetők, miért nem becsültek meg jobban egy kapitányt, egy válogatott játékost, aki ráadásul egy olyan poszton játszik, ahol nincs igazán versenyképes alternatívája a keretben. De most inkább hagyjuk, legyen elég annyi, hogy a PSG fél milliót (egyesek szerint 1 milliót) fizet Florenzi kölcsönéért, illetve kivásárlási opció is van 9 millióért. Ezt a pénzt pedig a Roma kiteheti az ablakba, a Bruno Peresek, a Karsdorpok és a Santonok mellé, mert úgyse fog tudni venni ennyiért egy másik, olasz válogatott szintű jobb bekket.

A lipcsei kölcsön után, Schicket végleg megvette a Bayer Leverkusen! Az ára 26,5 millió euró, plusz 10% a jövőbeli eladási ára azon részéből, ami meghaladja ezt a 26,5 milliót. A véleményem még változhat a jövőben, de tekintettel a Rómában mutatott teljesítményére, most azt kell mondanom, hogy jobb volt eladni, mint tovább erőlködni vele.

Riccardi kölcsönbe a Pescarába távozott, van kivásárlási jog, de van visszavásárlási jog is. Ez jó, mert ha beválik még vissza lehet hozni.

Kolarov az Interbe ment, 1,5 millió euróért, plusz a bónuszok. Ennyi. Na jó, valójában nem meglepő egy egykori Lazio játékos számára, hogy Milano valamelyik fekete csíkos csapatában landoljon. Inkább az volt a meglepő, hogy milyen jól akklimatizálódott a Rómában. A szerb az elmúlt szezonban már eléggé lelassult, a sok gólja ellenére, egyre jobban meglátszott a kora, tekintettel a viszonylag magas fizetésére, nem nevezhetjük rossz döntésnek az eladását, akkor sem ha ez a szezonja majd csodálatosan jól fog sikerülni az Interben. Csak az a kár ebben az üzletben, hogy az egy szem Spinazzola maradt azon a poszton a keretben.

Cetin 1 éves kölcsönbe ment a Veronába, van ki- és visszavásárlási opció is, az összegek zavarosak, egyik helyen 7 milliót írnak, máshol 15-öt, ami azért erős túlzásnak tűnik. De ezek az összegek inkább „könyvelési fogalmak”, Cetin kölcsöne a Kumbulla üzlet része, amit csak a Veronánál és a Rómánál látnak át pontosan. Szerintem jobb lett volna eladni Faziót, vagy Juan Jesust, ha már belső védőkről van szó, de a lényeg, hogy végső soron továbbra is a Roma rendelkezik Cetin játékjogával és vissza lehet hozni ha szükséges.

Ünder a Leicesterbe távozott, 3 millióért „kölcsönbe”, de valójában kötelező kivásárlással, 25 (egyesek szerint 24) millióért. Szerintem vele is ugyanaz a helyzet, mint Kluiverttel, Fonseca döntése volt és ha úgyse játszatjuk, akkor minek megtartani? Csak ő már tényleg el lett adva, valószínűleg nem fogjuk már viszontlátni Roma mezben.

Fuzato ment kölcsönbe a Gil Vicentébe, ingyen kölcsön, ki- és visszavásárlási joggal. Tehát akkor ezek szerint nem minden fiatal brazil kapusból lesz Alisson. Eddig is tudtuk, volt már nálunk korábban is brazil kapus, nem is egy. De azért sokan reménykedtünk…

Nzonzi kölcsön lett adva a Rennes-nek, pontosabban maradt kölcsönbe a Rennes-nél, mert már eddig is ott volt. Egy rövid és szerencsétlen fellépés után a Galatasaray-nál, a francia kölcsön lett adva a Rennes-be és ki volt kötve, hogy ha elérik a harmadik helyet, akkor a kölcsön meghosszabbodik még egy évre. És lássatok csodát gyerekek, a Rennes harmadik lett! Hát nem csodálatos? Talán felesleges ilyen részletesen foglalkozni egy ilyen „fokozottan kölcsönadott” játékossal mint Nzonzi, de ennyire örülök, hogy nem nálunk játszik! Ennél csak az lenne jobb ha valaki megvenné!

Gonalons viszont végleg el lett adva, egymásra találtak a Granadával és még 4 millió eurót is adtak érte. Valójában már eleve ott játszott és így volt kikötve, hogy ha a Granada nem esik ki, akkor megveszik. De Nznonzinak, Pastorenak, Juan Jesusnak és Fazionak akkor is példát kéne venniük Gonalonsról! Tessék szépen eladódni!

Defrelt végleg megvette a Sassuolo, 9 millióért. A kör bezárult, a mi Gregoire barátunk végleg hazatalált. A francnak kellett eleve elhozni onnan? Hát kellett ez nekünk? Mindegy, most már elmúlt Defrel is.

Ne feledkezzünk meg azokról sem, akiket nem vettünk meg, „csak” kölcsönbe voltak nálunk és most eltávoztak a naplementébe. Zappacosta, miután játszott össz-vissz másfél meccset a szezon alatt, nagy nehezen meggyógyult, majd angolosan távozott (biztos a kenyéradójánál, a Chelseanél tanulta) és jövőre a Genoában folytatja. Pedig szerintem egészségesen jobb lett volna Karsdorpnál, Bruno Peresnél, de talán még Santonnál is. Kalinic is hasonlóan mély nyomokat hagyott Rómában, csak ő szerencsére nem sérült le. Lejárt a kölcsöne az Atlético Madridtól és a következő szezonban már a Veronában folytatja. Nem nagyon vált be nálunk a horvát, de amíg élek nem fogom elfelejteni az utolsó percekben szerzett gólját a Cagliari ellen, amit nevetséges körülmények között „loptak el” tőlünk.

Most pedig a végére következzen az „absnicli”, egy sor fiatal romanista játékos és az új klubjaik, ahova kölcsön lettek adva, de velük nem vagyok hajlandó külön foglalkozni, mert nem sokat tudok róluk és ha majd egyszer „megnőnek”, meg híresek lesznek, majd úgyis foglalkozunk velük (Igen, szerintem „csak” ide tartoznak az olyanok is mint Coric és Bianda!):

Greco, Pro Patria;

Cardinali, Matelica*;

Bianda, Zulte Waregem;

Valeau, Casertana;

Bouah, Cosenza;

Nigro, Potenza;

Pezzella, Reggiana;

Sdaigui, Gubbio;

Coric, Venlo;

D’Orazio, Feralpisalò*;

Celar, Cremonese.

(* A félreértések elkerülése végett, nincsenek elírások, Cardinali nem ment át zenészbe és D’Orazio új csapatát is úgy hívják, ahogy oda van írva, szóval be lehet fejezni a röhögést.)

ÉRKEZŐK:

A jobb szárnyra megvettük Pedrót, a Chelseaből. Pontosabban ingyen elhoztuk, mert lejárt a szerződése és már korábban megállapodtunk vele, hogy jön a Rómába. Nem kis név érkezett: a Barcelona és a Chelsea korábbi sztárja, sokszoros spanyol válogatott, világ és Európa bajnok. Ez az ember gyakorlatilag mindent megnyert, ami focistaként megnyerhető! Csak a kora miatt lehetett aggódni, elvégre már 33 éves és valóban, egyből sérülten érkezett. Már egy ideje köztudott volt, hogy a Rómában fogja folytatni, amikor élő adásban láthatta mindenki, ahogy lesérült a válla, az „angol fakupa” döntőjében. Jött is egyből a médiából, hogy „folytatódik az átok a Rómánál”, „még meg sem jött, máris műteni kell.” Nehéz volt optimistának lenni. Ehhez képest eddig játszik, fut, cselez és gólt rúg. A végén még kiderül, hogy tényleg jó igazolás volt!

Megvettük a Veronától Marash „Max” Kumbullát, a 20 éves, albán válogatott, olaszországi születésű középső védőt. Csak azt nem tudni, hogy pontosan mennyiért. A hivatalos közlemény ijesztően komplikált és összefüggéstelen, szó van benne 3 játékos (Cetin, Cancellieri és Diaby), nettó 2 millió értékű kölcsönéről, Kumbulla kölcsönéről, Kumbulla megvásárlásáról, 3,5 milliós vételárról, 13,5 milliós bónuszról. Ha erre az ügyre ráeresztenénk egy frissen diplomázott könyvelőt, kétlem, hogy a nyugdíja előtt sikerülne minden részletet kibogoznia. Maradjunk annyiban, hogy végleg megvettük és talán kb. nagyjából hozzávetőlegesen 17 millióba kerülhet (plusz-mínusz 1-2 ifista ára) és hiába írnak 25 milliót a Transfermarkton, ha mindenhol máshol mást mondanak. De ez mind mellékes, az előző szezonban mutatott teljesítménye és a fiatal kora alapján, ez egy nagyon jó igazolásnak tűnik, ráadásul eddig a Rómában is jól játszik.

A Real Madridtól érkezett egy másik erősítés a csatársorba, Borja Mayoral, a 23 éves befejező csatár, aki több spanyol korosztályos válogatottban is szerepelt rendszeresen. Azt mondtam a Real Madridból? Hát, igen is meg nem is. Borja Mayoral valóban a Real Madrid játékosa volt és az idén még pályára is lépett két meccsen, összesen 20 perc erejéig. De az elmúlt két szezont a Levantéban töltötte, ahol 14 gólt szerzett 70 meccsen. Ne a Bernabeu stadion jusson róla az eszünkbe, hanem inkább az Estadi Ciutat de Valencia, ahol a Levante szokott vitézkedni. Szóval ha valaki a Real Madrid egyik kezdőjére számított, talán tanácsos egy picit mérsékelni az elvárásokat. Evvel együtt, egy fiatal tehetséges játékos, a korosztályos spanyol válogatott korábbi tagja, aki egy sikeres szezonon van túl a spanyol bajnokságban, ahol a csapatával alapemberként a középmezőnyben végzett. Elméletileg ez egy nagyon jó igazolás is lehet, én részemről örülök neki.

De az átigazolási időszak egyértelműen legnagyobb híre az volt, hogy véget ért a szappanopera, megvettük Chris Smallingot a Manchester Unitedtól! De talán helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy megvettük a saját legjobb védőnket tavalyról. A vételár végül 15 millió euró, legalábbis a Roma közleménye szerint. A Roma vezetőinek a tehetetlensége és a Manchester United, egy eufemizmussal élve, furcsa hozzáállása miatt, ez az átigazolás is megérdemelne egy külön posztot. De inkább foglalkozzunk a dolgok pozitív oldalával, például hogy Smalling sokat tett azért, hogy visszajöhessen Rómába és szerintem ezt is értékelni kell, már túl azon, hogy tavaly tényleg ő volt a legjobb védőnk.

Apropó vételek, akik már itt voltak, van még belőlük, mert hivatalosan most vettük meg Carles Pérezt a Barcelónától (11 millió), Mancinit az Atalantától (13 millió) és végül, de nem utolsó sorban, Veretout-t a Fiorentinától (16 millió), illetve ne feledkezzünk meg Mkhitaryanról sem az Arsenaltól („ingyen” érkezett), aki a tavalyi kölcsön után, a nyáron lett hivatalosan véglegesen a Rómáé. Ha így nézzük, komoly erősítésen, valójában még komolyabb kiadásokon van túl a klub.

Nagyjából ez volt az összes mozgás az átigazolási időszakban. Nekem az eladások közül a „kedvencem” Schick eladása volt (nagyon nagy köszi Rudi Völlernek!), de szoros második helyen ott van Perotti távozása is. Amit viszont sose lett volna szabad megengedni, az Florenzi eladása volt, főleg nem ennyiért és ilyen körülmények között. Nektek melyik volt a „kedvenc” eladásotok? És volt olyan, akit sosem adtatok volna el?

Az új igazolások közül előkelő helyen lenne Smalling, de nem tudok rá erősítésként tekinteni, elvégre ő már tavaly is ott volt. Innentől kezdve egyelőre Pedróra szavazok, mint kedvencre. Mert bízok benne, hogy van még legalább egy szezonja és egyszer talán a Rómának is lehet szerencséje. Nektek melyik a kedvenc igazolásotok?

Ez volt az új tulaj, Dan Friedkin első átigazolási időszaka és tényleg volt itt minden, mint a búcsúban: érkező, majd nem érkező Milik; távozó, majd mégsem távozó Dzeko; visszatérő, majd mégsem visszatérő, majd talán télen visszatérő El Shaarawy. Összességében szerintem ez egy éppen csak elfogadható átigazolási időszak volt a Roma szempontjából. Szerintem el kell fogadni, a külső körülmények miatt (a covid, a tulajdonosváltás, stb.), amúgy elégtelennek kéne nyilvánítani. Bízzunk abban, hogy rám cáfol, de az edző nem nyújt túl sok garanciát. A kerethez is még hozzá kellett volna nyúlni, több helyen rések vannak, de még egy sportigazgató se volt, hogy irányítsa az átigazolási műveleteket. Ti mit gondoltok a Roma átigazolási időszakáról? Milyen osztályzatot adnátok rá? Szerintetek mire lesz elég ez a keret a bajnokságban?

Itt be is fejezem ezt a kis piaci szösszenetet és zárásul sok forza Rómát kívánok mindenkinek!