SPAL-Roma 1-6. Game, set, match.

A Roma elütötte 6-1-re a már kiesett SPAL-t, Kalinic szerzett vezetést, Cerri még kiegyenlített, de Carles Pérez újra előnyhöz juttatta a Rómát. A második félidőben Kolarov, Bruno Peres (a brazil duplázott) és végül Zaniolo góljai lezárták a meccset.

Ferrarában, az előzetes számításoknak és a sűrű versenynaptárnak megfelelően, Fonseca mester alaposan megkavarta a kezdőt, így álltak fel a csapatok:

SPAL (4-5-1): Letica; Tomovic, Vicari, Felipe, Sala (6’Reca); D’Alessandro (58’Di Francesco), Murgia, Valdifiori (80’Cuellar), Dabo, Strefezza (80’Tunjov); Cerri (58’Petagna).

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez; Mancini (56’Cetin), Smalling, Kolarov; Bruno Peres, Diawara (56’Villar), Cristante, Spinazzola (45’Zappacosta); Perez (78’Kluivert), Pellegrini (56’Zaniolo); Kalinic.

Apropó SPAL, tudjátok, hogy mit jelent a SPAL? „Societá Polisportiva Ars et Labor”, magyarul talán Ars et Labor Sportegyesületnek lehetne fordítani. Pontosabban Művészet és Munka Sportegyesület, de ne vegyük el tőlük a hangzatos latin szavakat. Mert mindenki jegyezze meg, hogy a latin nyelv az mindent feldob! Mindent komolyabbá, műveltebbé tesz! Na persze a gyakorlatban, a SPAL számára, ez a mozaikszavas név csak azt eredményezi, hogy a közönség jelentős részének halvány lila fogalma sincs, hogy pontosan honnan is szalajtották őket. Szerdán se használt nekik, a tartalékos Roma csúnyán szétszedte őket, mint cica a taknyos zsepit.

A meccs forgatókönyve már a legelején tisztán körvonalazódott, a Roma támadott, a SPAL védekezett és próbált kontrázni. Egyébként a ferraraiaknak párszor sikerült is zavart okozni a Rómának, elsősorban amikor Pau López elvesztette az iránytűt, nem tudta, hogy pontosan hol is van és bemutatott néhány „vadregényes” kirohanást a kapujából, amikkel komoly izgalmakat szerzett a védelmének.

Mind ismerjük a közmondást, a szegény embert még az ág is húzza és ez fokozottan igaz volt a már kiesett SPAL-ra, például rögtön, a 6-ik percben, le kellett cserélni Salát, aki összeszedett egy sérülést az Achilles-ínre. De nem volt idő sokat izgulni Sala miatt, mert a Roma a 10-ik percben meg is szerezte a vezetést, Kalinic berúgta a Letica kapusról kipattanó labdát, Pellegrini látványos próbálkozása után. A bírók azért megpróbálták „izgalmassá tenni a meccset”, beintettek egy nem létező lest, de szerencsére ezúttal a VAR jól vizsgázott és a visszanézés után még a játékvezetőknek is el kellett ismerniük, hogy szó sem volt lesről és kénytelenek voltak megadni a gólt.

De a 23-ik percben, a SPAL a semmiből kiegyenlített. Valdifiori messziről előreívelt egy labdát, amit Cerri nagyon szép, látványos mozdulattal a Roma kapujába fejelt. Jellemző, hogy a SPAL még ennek a tényleg nagyon szép gólnak se tudott felhőtlenül örülni, mert „szegény” Cerri, a fejelés után, nagyon szerencsétlenül ért földet és megsérült a keze. Nem kellett lecserélni, valahogy a pályán maradt, de láthatólag nagyon fájdalmas sérülés volt, vérzett is, illetve kapott egy látványos kötést a kezére.

A 38-ik percben a Roma visszavette a vezetést, ezúttal Carles Pérez révén, aki betört a SPAL tizenhatosába és egy szép lövéssel megverte Leticát. Ez volt a „kis katalán” első érvényes gólja a Rómában, a Gazzetta dello Sport kiemelte, hogy ezzel a góllal már 6 olyan gólszerzője van a Rómának, akik 1996 után születtek, több mint bármelyik másik csapatnak.

A második félidőben beállt Zappacosta és Bruno Peres átment a bal szélre, a lecserélt Spinazzola helyére. De alig 2 perc után, Kolarov megszerezte a Roma harmadik gólját, a szerb egy távoli lapos lövéssel verte meg a tehetetlen Leticát.

Az 51-ik percben pedig Bruno Peres berúgta a negyediket is, Zappacosta szép vágtája és Kalinic passza után. Bruno Peres volt a Roma tizenhetedik gólszerzője az idén. Közben a SPAL is próbálkozott, az időközben beállt Petagnával, akinek a lövését Smalling a vonalról védte ki, amikor Pau López éppen a kapu környékén se volt (sigh). A 75-ik percben aztán Bruno Peres duplázott, egy nagyon szép gólt csavart a kapu sarkába.

De a java még hátravolt, a meccset Zaniolo zárta le egy olyan góllal, amit nagyon sokáig fogunk még látni a különböző válogatásokban. Zaniolo a saját térfelének a közepén kapott egy labdát Smallingtól, majd elindult és már nem is állt meg. Sorba megvert 5 mezőnyjátékost, mielőtt megverte volna a kapust is és beállította a végeredményt. Erre mondja a  művelt német, hogy chapeau! Még az a szerencse, hogy nem volt 100%-os! Miket művelne ez ha tökéletes állapotban lenne?!

Zaniolo gólja után a bíró azonnal le is fújta a meccset. Ezután a gól után, már végképp nem lett volna értelme folytatni, ez a gól mindent lezárt. Ezzel a góllal Zaniolo megmutatta mindenkinek, hogy miért olyan fontos játékos. Az ilyenekért veszik az emberek a jegyet a meccsre, az ilyenekért fizetnek elő a tévécsatornákra, az ilyenek miatt lesznek a gyerekek egy csapat szurkolói egy életre. Kit érdekelnek az FFP, az adósságok, a keret fizetési igényei? Zaniolo kell hogy legyen a Roma alapja! Köré kell építeni a keretet, hozzá kell igazítani a szakvezetést, mindennek körülötte kell forognia, ő kell hogy legyen az alfa és az ómega, mert jelenleg Olaszországban nincs senki és semmi, ami ehhez a 21 éves „sráchoz” fogható! Ha pedig ez nem tetszik egy vezetőnek, egy edzőnek, vagy egy játékosnak és nem tudja feldolgozni, akkor kalap, kabát, fel is út, le is út, kívül tágasabb!

Zaniolo góljával kapcsolatban, meg ezzel a meccsel általában, egyesek mondhatják (mondják is, már hallottam), hogy „ez csak a SPAL volt…”, meg „már amúgy is kiestek és 1-5-nél már feladták…” Senki sem hülye, mind látjuk az erőviszonyokat, de tegyük a helyére a dolgokat. Csak a SPAL? Oké, kérdezzük meg, hogy mit szólnak ehhez, például az Atalantától, akik 2-1-re kikaptak tőlük Bergamóban.  Vagy kérdezzük meg a Milantól, akik ellen úgy játszottak pár hete döntetlent, hogy egy félidőt emberhátrányban voltak. Már kiestek? Már feladták? Ezt meg Salától, vagy Cerritől kéne megkérdezni, akik annyira „feladták”, hogy közben le is sérültek. Cerri pedig sérülten is a pályán maradt, pedig láthatóan komoly fájdalmai voltak. Mikor és kitől kapott a SPAL utoljára ennyi gólt a Serie A-ban? Bevallom, hogy fogalmam sincs, ha valaki tudja, bátran írja meg a kommentekben. Azt tudom, hogy a legnagyobb zakójuk 8-0 volt az Inter ellen, még 1958-ban. De azt se felejtsük, hogy ez nem a legerősebb Roma volt. Hol volt Dzeko? Hol volt Mkhitaryan? Hol volt Veretout? Kolarov például középső védőt játszott, mert elfogytak a középső védők. Akkor, egy ilyen eredmény után, mi értelme arról beszélni, hogy „ez csak a SPAL volt”, vagy hogy mennyire voltak motiváltak? Szerintem nem túl sok. Egy ilyen eredménynek szerintem csak örülni kell.

Zaniolo gólja kapcsán, pedig kérdezzük meg bátran, hogy mikor láttunk utoljára ilyen gólt bárkitől a Serie A-ban? Hogy a saját térfelének a közepén megkapja a labdát, egyedül megver sorban 5 mezőnyjátékost és végül megveri a kapust is? Felejtsük el, hogy ki rúgta a gólt, hogy ki ellen rúgta, csak úgy általában idézzünk fel egy hasonló gólt. Van egy pár régi „hőstett” Tottitól a fénykorában. Illetve felrémlik, pár elemző fel is idézte, azt a réges-régi, 30 éves Baggio gólt, amit még a Fiorentinában szerzett, de ezen kívül, őszintén szólva nem nagyon emlékszem ilyesmire. Micsoda párhuzamok! Például azt a Baggio gólt azóta is úgy mutogatják, mint a Szent Jobbot a körmenetben, azt a gólt szokták felhozni, amikor felemlegetik az aranylabdás Roberto Baggio érdemeit. Szóval jól jegyezzük meg ezt a Zaniolo gólt, mert nem sok hasonlót lehet látni!

Persze a SPAL már a múlt, most következik egy olyan csapat, akik ellen gyakran sírás lett a vége. Vasárnap este jön a Fiorentina és nem most kéne megállni. A Milan megtette nekünk azt a szívességet, hogy döntetlent játszottak az Atalantával. Tehát hiába játszottak eggyel többet, így is 1 pont hátrányban vannak. Most kéne megnövelni az előnyünket, mert nem tudhatjuk, hogy mi lesz az utolsó két fordulóban Torinóban, a Torino és a Juve ellen. Legalább az 5-ik helyet illene megcsípni, legalább az EL csoportot el kéne érni, selejtezők nélkül, ha már a BL-hez gyengének bizonyultunk.

Az akadály nem tűnik túl könnyűnek, de talán nem is leküzdhetetlen. A lilák, a bajnokság újrakezdése óta, néha elég ingatag teljesítményt is nyújtottak, döntetlen a Brescia ellen, vereség az „unokatesóinktól” Rómában. Viszont aggasztó, hogy 6 meccse veretlenek, hogy az utolsó három meccsükből kettőt megnyertek, a legutolsó meccsükön pedig megállították egy döntetlennel Milánóban, a bajnokaspiráns Intert. Tehát ne ámítsuk magunkat avval, hogy a tabella közepén vannak, nincsenek már céljaik. A Rómát megverni nekik önmagában épp elég cél, ha pedig egy esetleges győzelemmel keresztbe tudnának tenni nekünk, az már csak a hab lenne a tortájukon.

Chiesa papa és az ő fiacskája.

Ráadásul a Fiorentina az idén jobban szeret idegenben játszani, mint otthon, szóval az üres Olimpico ebből a szempontból nem sok jóval kecsegtet. A firenzeiek legreprezentatívabb embere egyértelműn Chiesa, aki 7 gólnál tart 31 meccsen. Ő alakítja ki a legtöbb gólhelyzetet (44), ő lő kapura a leggyakrabban (68) és ő adta a legtöbb gólpasszt is (5). De figyelni kell majd Cutronera is, aki mindig gólt szerzett az utolsó 3 meccsen, a milánói döntetlen előtt. Aztán még ott vannak Pulgar és Vlahovic, akik fejenként 6 gólt szereztek az idén. A chilei középpályás az, aki a legtöbbet fut (meccsenként 11,4 km), övé a legjobb százalék a sikeres passzokban (87,7%) és ő játszott a legtöbb meccsen az idén, holtversenyben Milenkoviccsal (34 meccsen a 35-ből). Pezzella pedig az, aki a legtöbb fejpárbajt nyeri (meccsenként 2,7).

Utoljára decemberben, Firenzében a Roma nyert 4-1-re.

Többnyire 3-5-2-ben szoktak játszani, minden bizonnyal a Roma ellen is így fognak fellépni. Benassi lesérült a szezon hátralévő részére, Castrovilli pedig el lesz tiltva, az Inter ellen összeszedett sárga miatt. Fentiek alapján lássunk egy tippet a lilák kezdőjére:

Fiorentina (3-5-2): Terracciano; Milenkovic, Pezzella, Caceres; Chiesa, Duncan, Pulgar, Ghezzal, Lirola; Kouamé, Ribéry.

A Rómában sérültek Mirante, Ibañez, Fazio, Santon és Ünder. Minden bizonnyal vissza fognak térni a kezdőbe a „nagyok”, Dzeko, Mkhitaryan és Veretout. Az elemzők kétségesnek látják Pellegrini játékát, sokan úgy tartják, hogy Pérez kezdhet az örmény mellett, Dzeko mögött. A széleken a „feltámadt” Bruno Perest és Spinazzolát várják a kezdőbe, de Zappacosta is bevetésre kész, bár őt kezdetben a kispadra jósolják. A védelemben megint számíthatunk Kolarovra, „átalakítva” középső védőnek, mivel úgy tűnik, hogy Fazio és Ibañez nem nagyon fognak időben felépülni.

Egyesek szerint, Carles Pérez kiszoríthatja Pellegrinit a kezdőből a Fiorentina ellen.

Következzen egy tipp a Roma kezdőjére is, egyenesen átmásolva egy olasz honlapról, ahol nálam sokkal okosabb elemzők tippelgetnek. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert ha nem lenne még egyértelmű, én most Zaniolo nevével kezdenék minden összeállítást!

Roma (3-4-2-1): Pau López; Mancini, Smalling, Kolarov; Bruno Peres, Cristante, Veretout, Spinazzola; Pellegrini, Mkhitaryan; Dzeko.

Közben állítólag ez lesz a második szerelés a következő szezonra. Vélemény?

A fogadóirodák oddsai roppant hízelgőek a Rómára nézve, talán nem is lehetne másként, tekintettel az előkelőbb pozícióra a tabellán és a lilák viszonylagos céltalanságára így a bajnokság végére. Én nem számítok ennyire könnyű meccsre, sok „szenvedésre” számítok, ahogy gyakran lenni szokott a Fiorentina ellen, akik mindig el szokták hinni, hogy van keresnivalójuk a Rómával szemben. De továbbra is legyünk optimisták, vasárnap este fél nyolckor (élő közvetítés Digisport2), a Roma el fogja verni a Fiorentinát és el fog húzni a Milantól, meg a Napolitól a tabellán, addig is forza Roma mindenkinek!