Egy döntetlen az Inter ellen, ami utólag még kevésnek is tűnik

A Roma vasárnap este 2-2-es döntetlent játszott az Inter ellen, De Vrij szerzett vezetést a vendégeknek, Spinazzola még a félidő vége előtt egyenlített, a második félidőben Mkhitaryan előnyhöz juttatta a Rómát, de a végén Lukaku egyenlített büntetőből.

Ez volt az első eset a szezonban, hogy Fonseca nem változtatott a kezdőn az előző, Verona elleni győztes meccs összeállításához képest, így álltak fel a csapatok:

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez; Mancini, Ibanez (74’Smalling), Kolarov; Bruno Peres, Diawara (69’Cristante), Veretout, Spinazzola; Pellegrini (83’Perotti), Mkhitaryan (83’Perez); Dzeko.

INTER (3-4-1-2) : Handanovic; Skriniar. De Vrij, Bastoni (82’D’Ambrosio); Candreva (67’Moses), Gagliardini (69’Eriksen), Barella, Young (67’Biraghi); Brozovic; Sanchez, Lautaro (67’R. Lukaku).

A meccs elején a Roma magas letámadása gondokat okozott az Internek és Mancini elhibázott egy fejest, gyakorlatilag üres kapura, miután Handanovic rosszul jött ki. Az Inter nem nagyon tudott felépíteni egy értelmes akciót, de mégis ők szerezték meg a vezetést a 15-ik percben, az első kapura tartó próbálkozásból, amikor a „BL-hős” De Vrij, egy szöglet után, szabadon fejelhetett kapura, cseppet sem zavartatva Kolarov és Mancini „vidám” védekezése mellett.

A góltól a Roma szétesett, de szerencsére az Inter nem tudta kihasználni a hazaiak zavarát. Aztán lassan a Roma magához tért, de a tudás mindig elfogyott az Inter kapujának a környékén, ahol csak rossz beadásokra és hibás passzokra futotta a fővárosiaktól.

Aztán, még a félidő vége előtt, a Roma kiegyenlített. A gólt Spinazzola szerezte, Dzeko szép asszisztjából, még a „BL-hős” De Vrij se tudta kipiszkálni a labdát, már csak rásegíteni tudott a lövésre. Még volt egy kis VAR is a dologban, visszanézték Kolarov labdaszerzését Alexis Sánchez ellen a gól előtt, de a videózás után is úgy ítélték meg, hogy szabályos volt.

A második félidőben a Roma nagyobb meggyőződéssel kezdett és Handanovicnak jól kellett kijönnie, hogy megállítsa Veretout-t. Az Inter az 54-ik percben azért ráijesztett a Rómára, Lautaro Martínez érvénytelen lesgóljával. Aztán Mkhitaryan sokadszorra is megindult a középpályáról, passzolt Dzekónak, aki valahogy beverekedte magát az Inter tizenhatosába, de mielőtt lőhetett volna, az örmény utolérte az akciót és ő rúgta be a Roma második gólját.

Miután hátrányba kerültek, Conte megpróbált belenyúlni a meccsbe, a 65-ik percben érkezett Lukaku Lautaro helyére. Illetve jöttek Moses és Biraghi, Young és Candreva helyett. De taktikailag semmi sem változott, a 68-ikban Eriksen is beállt Gagliardini helyére. Aztán Fonseca is cserélt, a fáradt és sérült Diawara és Ibañez helyére érkezett Cristante és Smalling.

A pályán továbbra is a Roma akarata érvényesült, az Inter egyszer sem tudott gondot okozni Pau Lópeznek, akinek védenie se kellett. Amikor már kezdtük volna elhinni, hogy megnyerhetjük a meccset, a 86-ik percben, szokás szerint történt valami. Spinazzola „megőrült”, addig szerencsétlenkedett a labdával a Roma tizenhatosában, amíg Moses oda nem ért, de pont abban a pillanatban, amikor Spinazzola nagy nehezen végre eldöntötte, hogy ki akarja rúgni a labdát. Az eredmény az lett, hogy Spinazzola, a labda kirúgására szánt mozdulattal, látványosan combon rúgta Mosest, aki nem meglepő módon elterült mint a Nagyalföld. A tizenegyes mintapéldája!

A balga módon összehozott büntetőt Lukaku hibátlanul értékesítette és az Inter a semmiből kiegyenlített. A bekapott góltól a Roma teljesen szétesett és az utolsó tíz percben már csak sikertelen interista próbálkozásokat láthattunk a lefújásig.

Utólag azt kell mondanom, hogy nagy kár ezért a meccsért is. Ahogy a meccs alakult, olyan benyomása volt az embernek, hogy ha nincs Spinazzola „pillanatnyi elmezavara”, az Inter sosem rúgott volna még egy gólt, akkor sem ha jövő hétig játszanak. De Spinazzola „megőrült”, az Inter kiegyenlített, a Roma pedig a végjátékban eldobott 2 pontot. Ezt a 2 pontot is felírhatjuk a többi, hasonlóan elherdált pontok közé, így tényleg izgalmas lesz még az EL részvételt érő helyezés megszerzése is.

A meccs legjobbja Mkhitaryan volt, mostanában úgy tűnik, hogy az örmény a legjobb formában lévő játékosunk. A másik, akit még pozitívan kiemeltek a médiában, az Ibañez volt, aki gyorsan össze is szedett egy izomsérülést, csak a rend kedvéért. De természetesen a meccs igazi főszereplője Spinazzola volt, minden értelemben. Egyértelműen pozitív teljesítményt nyújtott, még gólt is szerzett, csak hirtelen gondolt egy nagyot, „megőrült” és adott ajándékba egy büntetőt az ellenfélnek. Több olasz újságban is olvastam ugyanazt a poént a meccs kapcsán, hogy „Spinazzola adta, Spinazzola vette el.”

Most már mindegy, a legjobban tennénk, ha minél hamarabb elfelejtenénk ezt is és inkább a hátralévő meccsekre koncentrálnánk. Apropó hátralévő meccsek, következik a SPAL és ha a Brescia esetében kieső jelöltről beszéltünk, akkor a SPAL esetében már nem kell találgatni, ezek már ki is estek. A SPAL elvesztette a „kiesési rangadót” is a Brescia ellen, pedig még vezettek Dabo góljával, csak aztán kaptak kettőt, a kiejthetetlen nevű Zrmhaltól és így az elsők között iratkoztak fel a Serie B következő kiírására. Di Biagio mester, bár a mai sajtótájékoztatóján mást mondott, közvetlenül a meccs után nem tűnt túl letörtnek, a Roma egykori középpályása még egy félmosolyt is megeresztett, amikor azt nyilatkozta, hogy ne kérdezzék a jövőjéről, mert most nem tudna mit válaszolni. Gondolom nem érte őt túl nagy meglepetésként ez az eredmény, erre egy ideje már számítani lehetett.

A mi „néhai” Di Biagiónk, a kiesés után. Vajon jövőre is a SPAL kispadján lesz?

Egyébként Di Biagio menet közben vette át a SPAL-t, miután elhajtották Semplici mestert, az edzőt, akivel három éve feljutottak a Serie A-ba. A szünet után egyszer sem tudtak nyerni, az utolsó győzelmük március elejére datálódik, a Parma ellen. Övék a bajnokság legrosszabb csatársora, 24 szerzett gól 34 meccsen. De a védelmük sincs sokkal jobb helyzetben, 64 bekapott góllal. Senki sem „büszkélkedhet” ekkora negatív, mínusz 40-es  gólkülönbséggel.

Egy szomorú Petagna…

A csapat legjobb embere egyértelműen Petagna, aki az idén is több mint tíz gólig jutott, eddig pontosan 12-ig, csak az a baj, hogy a többi játékos viszont nem tudott rendszeresen gólokat szerezni. Volt néhány kritikus fontosságú sérülés is, amik végleg megpecsételték a sorsukat, főleg mivel a keret eleve nem volt elég széles, meg elég mély se, legalábbis az elemzők szerint. Ezzel el is jutottunk a csapatig és a Roma elleni kezdőig. Valdifiori el lesz tiltva, ő biztosan hiányozni fog a középpályáról. Rajta kívül sérültek Zukanovic és Berisha, illetve kétséges Fares játéka is. Itt egy tipp a kezdőjükre:

SPAL (3511): Letica; Cionek, Vicari, Bonifazi, D’Alessandro, Missiroli, Dabo, Murgia, Reca; Castro, Petagna.

Fentiek alapján mondhatnánk, hogy „remek, akkor ezek szerint könnyű meccsünk lesz…” Lassan a testtel! Félretéve a Roma tragikomikus történelmét a kieső jelölt és már kiesett csapatok ellen, ez a mostani helyzet minden csak nem könnyű. A Rómánál most van egy viszonylag új játékrendszer, ami viszonylag eredményes, de ami 3 középső védőre alapul. Már az Inter ellen is Kolarovot kellett betenni harmadiknak és igaz, hogy Smalling már be tudott állni a meccs végére, viszont most Ibañez sérült le, ki is fogja hagyni a SPAL-t. Ha pedig esetleg valaki úgy gondolja, hogy nem számít ki hol játszik, úgyis megoldják, annak javaslom, hogy nézze vissza Kolarov védekezését a „BL-hős” De Vrij fejes góljánál. Illetve most egymás után kétszer ugyanaz volt a kezdő, Fonseca mester is a játékosok fáradtságára panaszkodott és arról beszélt, hogy minden bizonnyal változtatni fog, de konkrétumokat nem nagyon mondott.

Közben „komoly pofával” leírták azt is, hogy Dzeko most már biztosan megy az Interbe, mert beszélt Lukakuval a meccs végén. Vajon ilyenkor miért nem azt írják, hogy Lukaku jön a Rómába? Nyugi, költői kérdés volt…

Apropó sérülések, láttátok Zaniolót egyedül a lelátón? „Vidám” életkép volt! Összeszedett egy izomsérülést a meccs előtti utolsó edzésen. Pedig garantálom nektek, hogy szívesen játszott volna az Inter ellen, tekintettel az előéletére a milánói kék-feketékkel. A SPAL ellen se fog játszani, a keretbe sem fér be. Nem lenne ebben semmi rendkívüli, még érthető is, hogy egy hosszú sérülés után, becsúszik egy apróbb izomsérülés. De ha hozzávesszük az elmúlt időszakot, a Zaniolót ért kritikákat a római szakvezetés részéről, akkor már el lehet kezdeni gondolkodni.

Zaniolo a Roma-Inter meccsen, ahogy éppen gyakorolja a szociális távolságtartást.

A Gazzetta dello Sport szerint, a játékos képviselője, Vigorelli, a jövő héten érkezik Rómába, hogy tisztázza a játékosa helyzetét, Fonseca újabb nyilatkozatai után, hogy a Roma valójában mennyire számít Zaniolóra és milyen szerepet szán neki. Mert ha esetleg kétségek lennének a játékossal kapcsolatban, akkor nem lenne nehéz elválni, állítólag sorban állnak a kérők (Juventus, Tottenham, Real Madrid…). „Jó hír”, hogy egy kérdésre válaszolva, Marotta elzárkózott Zaniolo esetleges visszatérése elől az Interbe, legalább őket ki lehet pipálni. Bár a Spinazzola-Politano ügy óta, Marottáék végképp nem számítanak túl szavahihetőnek.

Ezek egyelőre csak pletykák, Fonseca ma is elmagyarázta, hogy nincs semmilyen probléma Zaniolóval, már a sérülésén kívül és szerinte az újságokban hamis hírek jelentek meg. Egyelőre ezt mondja. De ha tényleg ellentétek merültek fel Zaniolo és a szakvezetés között, illetve Zaniolo és a csapattársak között, ahogy például a La Republicában is írják, az egy kisebb tragédia lenne a Roma számára, egyben a szakvezetés egyértelmű kudarca. Nem véletlenül mondják, hogy az öltözőben kell intézni a szakmai ügyeket, nem a sajtótájékoztatón. Amikor az edző megfogalmaz egy kritikát egy játékosról a sajtótájékoztatón, azt nemcsak a játékos hallja. Azt hallja a játékos környezete is és mindig lesznek olyanok, akiknek az érdekei amellett szólnak, hogy a játékos klubot váltson. Például, szerintetek mennyi pénz ütné a derék Vigorelli markát, ha Zaniolót eladnák mondjuk a Juvénak? Arról meg ne is beszéljünk, hogy mi lenne, ha tényleg sikerülne elpasszolni Angliába, vagy Madridba. Most a jövő héten majd jön Vigorelli, aki jó esetben megpróbál majd kiharcolni egy újabb szerződést, még több pénzért. Ja és a Rómának közben bevétel kell az FFP miatt. Vajon mennyit lehet kapni az olyanokért mint Pastore, vagy akár Schick? Biztos nem annyit mint Zanioloért.

Apropó bevételek, mindeközben a Roma egyre jobban eladó! Most eladó csak igazán! Állítólag Friedkin 10 napot adott Pallottának, hogy válaszoljon az ajánlatára. De állítólag nem a texasi autókereskedő az egyetlen érdeklődő, a floridai „hajós milliárdos” ugyan eltűnt, de a „mesebeli” dél-amerikai befektető csoport továbbra is kitart, csak most a médiában áthelyezték őket Uruguayból Ecuadorba, ami, valljuk be, egyelőre tényleg szinte mindegy. Ezeknek a dél-amerikai befektetőknek a komolyságát jelzi, hogy velük állítólag közvetlenül Baldini tárgyal (sigh). Illetve előkerült egy bahreini befektetési alap is, szóval most már tényleg lehet válogatni. Állítólag Pallotta augusztus végéig ki akar szállni, eddig még húzta az időt, hátha mégis engedélyezik a stadiont és akkor felmenne a klub ára, de a fővárost irányító párt, az M5S mozgalom utolsó megbeszélésén sem született döntés és most állítólag már a Jimmy elnökünk is feladta. Szóval tovább várhatjuk az új tulajt.

Állítólag kezdő lesz…

De inkább térjünk vissza a SPAL elleni meccsre. Mirante, Ibañez, Fazio, Santon és Zaniolo sérültek. Ennek megfelelően itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (3-4-2-1): Pau López; Mancini, Smalling, Kolarov; Zappacosta, Cristante, Diawara, Spinazzola; Pellegrini, Carles Pérez; Dzeko.

A fogadóirodák oddsai szerint természetesen a Roma az esélyes, nem is lehetne másként. Félve írom ide, még le is kopogom, de ez papíron megint egy „kötelező győzelem” meccs lesz. De legyünk pozitívak, szerda este 21:45-kor megnézhetjük, ahogy a Roma elveri a SPAL-t (élő közvetítés Digisport2), addig is forza Roma mindenkinek!