Gázolás

Vasárnap este a Roma 4-0-ra nyert a Lecce ellen, a Serie A 25-ik fordulójában. Az első félidőben Ünder és Mkhitaryan, a másodikban Dzeko és Kolarov szerezték a Gólokat.

Különösebb meglepetések nélkül állt fel a Roma, végül Ünder kezdett, megelőzve Pérezt és Kluivertet, a védelembe visszatért Mancini. Liverani mester a szokásos Lapadula-Mancosu támadó párossal válaszolt. Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-2-3-1): Pau Lopez; Bruno Peres, Mancini, Smalling, Kolarov; Veretout, Cristante; Cengiz Under (61’Perez), Pellegrini (46’Kluivert), Mkhitarya; Dzeko (81’Kalinic).

LECCE (4-3-2-1): Vigorito; Donati (83’Meccariello), Lucioni, Rossettini, Calderoni; Deiola, Petriccione (46’Shakhov), Majer (66’Tachtsidis); Barak; Mancosu; Lapadula.

A Roma rögtön az elején lerohanta a Leccét, a 7-ik percben Dzeko adott szép passzt Pellegrininek, de a helyzet kimaradt. A 10-ikben Pellegrini hozta helyzetbe a bosnyákot, de Rossettini jól avatkozott közbe. A 13-ikban megjött az első gól, Mkhitaryan gyönyörű labdát adott Ündernek, aki nem hibázott és megszerezte a vezetést. A gól után, továbbra is a Roma uralta a meccset, de nem használta ki a helyzeteit, ettől a Lecce felbátorodott és főleg kontrákkal próbált operálni. De a Roma védelme kitartott, elsősorban Smalling volt a főszereplő, aki többször is jókor állította meg a Lecce támadóit. Aztán a 37-ik percben megjött a második gól, a nagy formában lévő Mkhitaryan kihasználta Dzeko remek passzát és megszerezte a Roma második találatát.

A második félidőre beállt Kluivert, Pellegrini helyére, aki összeszedett egy izomsérülést. A Roma, szokás szerint, picit dekoncentráltan lépett pályára és a Lecce kicsit feljebb tudott lépni. A 60-ik percben Ünder helyére beállt Carles Pérez, a Gent elleni siker főszereplője. A Lecce sokkal jobban játszott az első félidőhöz képest, de sosem tudták jól befejezni a támadásaikat. A 70-ik percben Dzeko végleg lezárta a meccset, egy kontra végén először a jól helyezkedő Vigoritóba lőtt, majd a kipattanót közelről a kapuba rúgta. Giacomelli bíró úr először nem akarta megadni a gólt, elsőre lest ítéltek, de szerencsére konzultáltak a VAR-ral és kiderült, hogy Dzeko nem volt lesen. A Digi magyar riportere pedig közölte, hogy „ezért nem jó a VAR, mert elveszi a gól örömét.” Mi van?! Mit vesz el a micsoda? Inkább hagyjuk… (sigh)

A 77-ik percben Lapadula látványosan telibe találta a kapufát, ballal, egy szép kapáslövésből. Aznap ez volt a Lecce „fénypontja”, sose legyen nagyobb öröme a Roma ellenfeleinek. Három perccel később, egy másik szép kontra végén, Kolarov megszerezte a negyedik gólt, Carles Pérez passzából. De az ultrák továbbra is „hadban állnak” Kolarovval, nem bocsátották meg a szerb néhány kritikus megnyilvánulását és a gól után lehetett hallani a füttyszót, meg a kórusokat a szerb ellen. A végére Fonseca mester még becserélte Kalinicet, Dzeko helyére, de az eredmény már nem változott, nyert a Roma 4-0-ra.

Jellemző a csapat idei formájára, hogy 69 napja nem tudott otthon nyerni a bajnokságban, utoljára december 15-én nyert, 3-1-re a SPAL ellen. Az elmúlt 4 fordulóban 1, azaz egy darab kemény pontot bírt összeszedni. Most viszont 4 nap alatt kétszer is nyertünk. Ott volt a kínkeservesen kiszenvedett 1-0-ás győzelem a Gent ellen, most pedig ez a szép és látványos siker a Lecce ellen, akik pedig, nem győzöm kihangsúlyozni, nagyon jó formában, talán történelmük legjobb formájában érkeztek Rómába. Ehhez képest gyakorlatilag csak Lapadula kapufáját tudták felmutatni az egész meccsen, az is a 77-ik percben, 3-0-nál jött, amikor az eredmény már kőbe volt vésve.

Nem tudom, hogy mit jelent ez a győzelem a közeljövőre nézve, lehet, hogy sok mindent, az is lehet, hogy semmit. Sajnos nem múlt el hirtelen minden baj a csapat körül. Láttuk a védelmi megingásokat, amikor a Lecce támadói emberelőnyben kontrázhattak. A sérülések is kitartanak, Pellegrini ma volt újabb műszeres vizsgálatokon és úgy tűnik, hogy szerencsére nem akkora a baj, mint amekkorától elsőre tartani lehetett, de így is ki kell majd hagynia a Gent elleni visszavágót és a hétvégi meccset a Cagliari ellen. De egy biztos, vasárnap este jó volt nézni a Rómát és már ez is nagy szó az elmúlt hetekben látott játék után. Csütörtökön jön majd a visszavágó a Gent ellen Belgiumban, ami a múlt héten Rómában látottak alapján, nem ígérkezik könnyű meccsnek. Ott talán majd kiderül, hogy amit a Lecce ellen láttunk az mi volt, egy szerencsés véletlen, vagy az ébredezés első jelei. Forza Roma mindenkinek!