Roma-KAA Gent elé

A Roma csütörtök este fogadja a Gentet az Olimpicóban, a legjobb tizenhat közé jutásért, az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában.

A hétvégén elszenvedett sokadik bajnoki vereség után, Fonseca mester Rómája megpróbálhatja majd Európában fellendíteni a csapatot és megmenteni a szezont. Nem lesz könnyű. Az ellenfél a KAA Gent, akik jelenleg a második helyen tanyáznak a belga bajnokságban.

Mit lehet mondani a Gentről? Történelmileg Belgiumban se tartozik az elitbe, hát még Európában. A történelmük köszönő viszonyban sincs az olyan jóval nagyobb múltú egyesületekével, mint az Anderlecht, a Brugge, vagy a Standard Liége. A klub 1864-ben alakult Flandriában, de ezt a dátumot nem kell túl komolyan venni, eleinte semmi közük nem volt a focihoz. Az első évtizedekben, a Société Gymnastique la Gantoise eredeti célja a torna és a testnevelés népszerűsítése volt. Foglalkoztak ott mindennel, atlétikával, gyeplabdával, boksszal, krikettel, kerékpározással, vívással, úszással, tenisszel, csak épp focival nem. Aztán 1900-ban megalakult a labdarúgó szakosztály és 1901-ben lejátszották az első hivatalos focimeccsüket, a belga bajnokság valamelyik alacsonyabb osztályában.

A belgák dán edzője, Thorup mester elmondta, hogy szerinte a Rómának most az önbizalom hiányzik. Reméljük ezen majd segíteni tudnak.

Később sem váltották meg a világot, többnyire az első és a másodosztály között lifteztek. Időközben valamikor kaptak egy „királyi titulust” és a hetvenes évek elején, a vidéken egyre inkább tért hódító flamand szellemiségnek megfelelően, megváltoztatták a klub nevét franciáról flamandra, azóta pedig úgy hívják őket, hogy Koninklijke Atletiek Associatie Gent (Királyi Atlétikai Egyesület Gent), bár a francia nyelvterületeken még mindig a korábbi francia nevükön emlegetik őket: La Gantoise. A klub valójában mostanában éli az „aranykorát”, 2015-ben nyerték meg az első bajnoki címüket. Ezen kívül van három belga kupájuk (1963-64, 1983-84 és 2009-10), illetve egy belga szuperkupájuk, szintén 2015-ből.

Számomra messze a legérdekesebb, vagy talán legérthetetlenebb dolog a klub történetében a címerük: egy indián főnök tolldíszes feje, aláírva, hogy „Stamnummer 7”. Mi van? Ehhez vegyük hozzá, hogy az a becenevük, hogy „De Buffalo’s” és teljes lesz a képzavar. Mint kiderült, a felelős William Frederick Cody, közismertebb nevén „Buffalo Bill”. A híres vadnyugati hős, miután legyőzte a bölényeket, meg az indiánokat és meghódította az amerikai vadnyugatot, idősebb korában alapított egy vándorcirkusz jellegű intézményt, amit úgy hívtak, hogy Buffalo Bill’s Wild West. Evvel a show-műsorral körbetúrázta Európát és 1895-ben felléptek Gentben is. A show-ban arra bíztatták a közönséget, hogy szurkoljanak a főhős Buffalo Billnek, a „Buffalo! Buffalo!” felkiáltással. Ekkortájt világszerte nagyon trendi volt a vadnyugat, például May Károly Németországban akkoriban erre bazírozta az irodalmi munkásságát. Belgiumban is ez volt a helyzet és Gentben, a helyi bennszülötteknek annyira megtetszett a vadregényes amerikai show, hogy onnantól kezdve „Buffalo” felkiáltással szurkoltak a különböző sporteseményeken és rendezvényeken. A húszas évekre ez annyira megszokott lett Gentben, hogy hivatalosan is adoptálták a „De Buffalo’s” becenevet, illetve megjelent egy az indián főnököt ábrázoló zászló. Azt pedig, hogy a zászlón Buffalo Billből indián törzsfőnök lett, a történészek annak tudják be, hogy eltelt közel 30 év a fellépés és a zászló megjelenése között, addigra a szurkolók már nem teljesen voltak tisztában avval, hogy kire, vagy mire is utalt pontosan a „Buffalo” elnevezés, csak rémlett nekik, hogy köze van az indiánokhoz.

A Gent címere, benne a „stamnummer 7” és az indián… Bocsánat! Természetesen mindenhol azt akartam mondani, hogy amerikai őslakos törzsfőnök (mert első a PC, második az Apple…).

Eddig meg is volnánk, indián amerikai őslakos törzsfőnök letudva, de mi a csoda az a „stamnummer 7”? Erről pedig a belga labdarúgó szövetség tehet, pontosabban a hivatalos kiadványuk, a Sportleven, amiben 1926-ban rangsorolták a klubokat, az alapításuk ideje alapján. De a Genttel kivételeztek, mert részt vettek valamilyen atlétikai találkozón 1895-ben és ezért a 7-es számot kapták. Ezzel megelőzték a helyi riválisukat, a Racing Club de Gandot, akiknek meg kellett elégedniük a 11-es számmal. Ezt a Gentnél akkora sikerként érték meg, hogy bekerült a címerükbe is: „stamnummer 7”.

De felejtsük el a régmúltat és térjünk rá a jelenre, mert a Gentnél talán viszonylag kevés régi trófea porosodik, de van jelenjük és jövőképük. A kétezres éveke elején, Gent város támogatásával, rendezték az eladósodott klub anyagi helyzetét. Felépítettek egy nevelőprogramot és a fiatal tehetségek értékesítésével komoly anyagi bevételekre tettek szert, a leghíresebb tehetség, aki megfordult náluk, jelenleg talán Kevin De Bruyne, aki 14 éves koráig nevelkedett a Gentben. Közben a pályán is egyre jobb eredményeket értek el, 2013-ban adták át az új stadionjukat, amit szintén a város támogatásával építettek fel és a következő szezonban meg is nyerték a történelmük első bajnoki címét. Mára rendszeresen a belga bajnokság élmezőnyében szoktak végezni és komoly rutinjuk van már az európai kupákban is.

De Bruyne, amikor még a Gentnél játszott. Ez se mostanában volt.

Jelenleg 52 ponttal a másodikak a belga bajnokságban, 9 ponttal lemaradva a Brugge mögött és 3 ponttal megelőzve a Charleroi-t. Az utolsó meccsüket is megnyerték, 3-2-re idegenben az Eupen ellen, Castro-Montes 83-ik percben szerzett góljával. Ez volt zsinórban a 7-ik pontot érő eredményük. Az EL-ben nem úgy jutottak be mint mi, hogy a Milantól elvett helyezéssel egyenesen a csoportkörbe. Megdolgoztak a csoportkörbe jutásért, előtte kiverték a Viitorult, az AEK Lárnakaszt és a Rijekát. A csoportkörben a Wolfsburg, a Saint Étienne és a PFK Oleksandrija voltak az ellenfeleik. Remekül szerepeltek, velünk ellentétben veretlenül nyerték meg az I csoportot, 3 győzelemmel és 3 döntetlennel. Az idén az EL-ben egyetlen egyszer kaptak ki, még augusztusban, 2-1-re idegenben a Viitorul ellen, miután korábban otthon már elverték 6-3-ra a románokat.

Nagyon szeretnek bátran támadni, Belgiumban övék a legjobb támadósor és a 3-ik legjobb védelem, 26 meccsen 54 szerzett és 28 kapott góllal. Az EL-ben is hasonló a helyzet: 12 meccsen 25 szerzett és 15 kapott gól. Európában sokkal jobban szeretnek otthon játszani, 6 meccsen 5 győzelem és 1 döntetlen. Idegenben már kevésbé megy nekik, 6 meccsen 1 győzelem, 4 döntetlen és 1 vereség, persze ez sem rossz mérleg, ahogy már említettem, nem nagyon szoktak kikapni.

A legtöbb gólpasszt Odjidja-Ofoe adta (3 assziszt), a legjobb gólszerző pedig Depoitre (4 gól), a második pedig Yaremchuck (3 gól). De Yaremchuck márciusig nem fog tudni játszani sérülés miatt és Depoitre játéka is bizonytalan, bár ő végül bekerült a keretbe. Ott lesz viszont Niangbo, aki ebben a szezonban már kétszer is játszott a Roma ellen, mivel januárban érkezett a Wolfsbergerből, azóta már van 4 meccse és 2 gólja a belga bajnokságban. A Gent hagyományosan a fiatalokra épít, most sincs ez másként, a keret átlagéletkora kevéssel lépi túl a 25 évet.

A gólzsák Depoitre, aki vagy tud majd játszani, vagy nem.

A dán Thorup mester az EL-ben leggyakrabban a 4-3-1-2-es felállást használta, ennek megfelelően itt egy tipp a Gent kezdőjére (ezúttal tényleg az olasz honlapokról átmásolva):

Gent (4-3-1-2): 1 Kaminski; 14 Castro-Montes, 32 Plastun, 5 Ngaedu-Ngadjui, 15 Mohammadi; 8 Odjidja-Ofoe, 6 Owusu, 24 Kums; 9 Bezus; 11 Niangbo, 16 J. David.

A Rómánál ezúttal nincs sok újdonság, szokás szerint megint mondják, hogy most már tényleg nagyon hamar el lesz adva a klub. Állítólag véget ért a due diligence, már csak néhány részletet kell kidolgozni és utána jöhetnek az aláírások. Már szinte nevetséges, de megint azt mondják, hogy jövő héten megtörténhet a bejelentés. Már régen nem számolom, de ez már legalább a negyedik alkalom, amikor különböző források szerint, „jövő héten” megtörténhet a hivatalos bejelentés.

Smalling és Fonseca mester tájékoztatták a sajtót.

Fonseca mester ezúttal is megtartotta a meccs előtti sajtótájékoztatóját, ahol kikelt a csapattal kapcsolatos rosszindulatú pletykák ellen. Például az ellen, hogy Pellegrini eddig sérülten játszott volna. Hát, annak gondolom mind örülünk, hogy Pellegrini most egészséges. De vajon annak is örülnünk kéne, hogy az elmúlt meccseken is egészséges volt? Fonseca mester párja a sajtótájékoztatón ezúttal Chris Smalling volt, aki megmutatta hogyan nyilatkozik egy igazi profi. Az angol lenyűgöző mennyiségű közhelyet zúdított az egybegyűlt újságírókra és nincs a földön olyan tudósító, aki ezekből bármilyen, kicsit is releváns információt ki tudna ragadni. A csapat körüli sok polémia közepette, kész felüdülés volt hallgatni a sok semmitmondó szóvirágot a következő meccs fontosságáról, az abszolút koncentrációról és a csodálatos romanista szurkolókról.

Annyi elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy Carles Pérez fog kezdeni. Mivel Bruno Peres nincs nevezve, el kell majd dönteni a jobb szélső kérdését, de Fonseca mester nem volt hajlandó megerősíteni az újságíró kérdésére, hogy Santon fog kezdeni. Ebből több elemző azt vonta le, hogy akkor Santon nyilván nem játszik. Diawara ma is a csapattal edzett, bár egyelőre nyilván nem fog tudni még játszani. Cetin lesérült a hétfői edzésen és Juan Jesus is külön edzett. Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (4-2-3-1): Pau López; Spinazzola, Mancini, Smalling, Kolarov; Veretout, Cristante; Carles Pérez, Pellegrini, Kluivert; Dzeko.

2009, Roma-Gent 3-1

Talán mert mostanában több rossz eredményünk volt, elsőre meglepőnek tűnhet, de a fogadóirodák oddszai szerint, a Roma egyértelműen esélyesebb a győzelemre, nem is kicsivel. A továbbjutás esélyeinél is hasonló a helyzet, ott is komoly római fölényt mutatnak az oddszok. Látva a csapat mostanában mutatott formáját, nagyon remélem, hogy ezúttal a fogadóirodák „jóslata” beigazolódik. Már nagyon ránk férne.

Mellesleg a Roma és a Gent egyszer már találkoztak egymással, a 2009-10-es szezonban, az Európa-liga 3. selejtezőkörében. Akkor számunkra tökéletes eredmény született, a Roma otthon nyert 3-1-re, majd idegenben 7-1-re és 10-2-es összesítéssel jutott tovább. Akkor Belgiumban elég „csúnya” hangulat volt, a római vezetés után jöttek a durva szabálytalanságok és a közönség se volt túl sportszerű, volt dobálás, meg minden, ami ilyenkor szokás. Nagy általánosságban elmondható, hogy a belgák egyáltalán nem örültek a verésnek és ennek hangot is adtak, de ennek ellenére, gondolom egy hasonló végeredményt most is mind elfogadnánk.

2009, Gent-Roma 1-7

Ezzel be is fejezem, csütörtök este kilenckor Roma-Gent (élő közvetítés Digisport1 20:55-től), addig is forza Roma mindenkinek!