Genovai győzelem, Dzeko góllal

Vasárnap kora este az AS Roma genovai vendégszereléssel folytatta a januári erőltetet menetet. Az ezer sebből vérző északiak a kiesés ellen menekülnek, és mint tudjuk az ilyen mérkőzések szokták a legnagyobb gondot jelenteni, főleg ha figyelembe veszem a volt római faktort, vagy a veterán Pandev jelenlétét.

Szerencsére az igencsak felforgatott védelem és a sűrű program ellenére az AS Roma viszonylag szürke játékkal, közepes tempóban is megugrotta az akadályt, és tovább folytatja kiélezett harcát a BL főtábláért.

A kapuban szokás szerint Lopez kezdett, viszont a két szélső védő személyében Spinazzola és Santon kapott szerepet. Nem jellemző Fonsecara, hogy ilyen „radikálisan” rotáljon, pláne a védelemben, de a sérülések és eltiltások írták vasárnap a kezdőt. Középső védőben a Mancini-Smalling páros lépett pályára. A szűrők szokás szerint Diawara és Veretout voltak, Cristante a sérüléséből visszatérve egyelőre nem tudta beverekedni magát a kezdők közé. Támadó középpályán Ünder-Pellegrini-Kluivert játszott elöl pedig a kupameccsen eltiltott Dzeko.

A találkozó római fölénnyel indult, amit gyorsan gólra is sikerült váltani. Egy Ünder beadást Pellegrini próbált a kapuba kotorni, megzavarva ezzel Perin kapust. Szerencsére a labda a középpályás nélkül is betalált, így a török hosszú idő után újra gólszerzőként iratkozhatott a jegyzőkönyvbe. Az előny birtokában a fővárosiak valamivel tartalékosabb tempóra váltottak és hagyták kibontakozni a Genoát. Szerencsére sikertelenül. Majd jött az első játékrész vége és hirtelen két hazai góllal 1-2-re módosult az eredmény. Előbb egy balról érkező római beadást tolt saját kapujába Biraschi, rá egy percre pedig Pandev szépített.

A szünet után sokat nem gyorsult a tempó, sőt igyekezett a Genoa irányítani. Kisebb-nagyobb sikerrel. A hetvenötödik percre viszont minden kérdés eldőlt. Dzeko került ziccerbe, és láss csodát eljött a perc, amikor nem hibázott a bosnyák, és megszerezte a harmadik találatot. Beállítva ezzel a végeredményt. Így összegségében egy birkózós mérkőzést sikerült, az esélyeknek megfelelően, aránylag egyszerűen behúzni. A Genoa hajója ezzel tovább süllyedt, míg Fonseca legénysége tovább reménykedhet a bajnokság rajtjánál távolinak tűnő BL indulásban.

A program, mint a poszt elején is említettem, igen soros. Szerdán újabb torinói csapat következik, konkrétan a Juventus vendégeként kellene az olasz kupa továbbjutást kiharcolni. Elnézve a sérültek listáját és az így megmaradt cserék minőségét, óriási bravúrra lesz szükség. Persze egy kupa párharc pont az ilyen dolgok miatt is érdekes. Aztán hétvégén jönnek a madarászok, ami elnézve az idei kiírásban döngető strandkorlátot, igen nehéz mérkőzésnek ígérkezik. Nyilván a derbi az a DERBI, szóval kifogást nem keresünk.

Pár szó az egyéni teljesítményekről, Spinazzola ahhoz képest, hogy szinte Inter játékos volt a múlt héten tökéletesen oldotta meg a rábízott feladatot. Nekem kifejezetten tetszett a játéka, és remélem a vezetőket is meggyőzte, hogy egy ilyen minőségű szélső hátvédet ebben a vérzivataros időben nem érdemes értékesíteni. A másik oldalon Santon is hozta, amit szokott, sőt az ő oldalán többet futott Róma támadás, így neki az előre játékát szintén csodálhattuk. Szerencsére szégyent ő sem vallott.

A csapat többi része mondhatni szokásos módon muzsikált. Ünder meccsről-meccsre tetszetősebb. Nem mondom, hogy régi fényében tündököl, de elindult abba az irányba. Én speciel tőle sem válnék meg. Kluivert folyamatosan kezdő, ha egészséges, tegnap hozta a elvárható szintet, nekem ő egy kicsit kevésbé színpatikus, de ez már részlet kérdés. Dzeko gólja sokat érhet a bosnyák jövőjét tekintve, remélem ez helyre teszi és igyekszik a tavasz folyamán a lehető legjobb teljesítményt az asztalra rakni, mert az ő góljai nélkül ez a Roma igencsak vérszegény. Mondom ezt akkor is, ha a csatárról alkotott véleményem nem változott meg.

Remélni tudom csak, hogy a szerdai kupameccs eredménye lendületet ad majd a létfontosságú derbi előtt. Ha másért nem, legalább a bajnoki címről álmodozó kékek szarvát törjük le. Persze a végcél érdekében is kiemelkedően fontos a vasárnapi bajnoki. Szóval program van bőven, bízzunk benne, hogy eredmény is lesz.