Genoa-Roma elé

Vasárnap a Roma Genovába látogat, este hatkor játszunk a Genoa ellen, a Serie A 20-ik fordulójában.

Tehát megkezdődik a szezon második fele és az ellenfél a kiesés ellen küzdő Genoa lesz. Igen, a kiesés ellen küzdenek, mert az idén a Genoának nem nagyon megy, pontosabban nagyon nem megy. Például az utolsó meccsükön, a Verona ellen idegenben, vezetést szereztek a 41. percben, a mi „néhai” Sanabriánkkal, de a második félidőben a házigazdák, Verre és Zaccagni góljaival, megfordították az eredményt. Ez a sokadik kudarc azt jelentette Nicola mester csapatának, hogy maradtak a kieső zónában, 14 ponttal, mint az utolsó előtti  Brescia.

Jé, te még játszol?

A mérlegük a bajnokságban elég ijesztő, 3 győzelem, 5 döntetlen és 11 vereség. Ők nyerték a legkevesebb meccset a Serie A-ban, holtversenyben a Leccével és a Spallal. Hasonló a mérleg ha a gólokat nézzük, 20 szerzett  és 38 kapott gól, meccsenként 2 bekapott góllal, övék a legrosszabb védelem a bajnokságban. Másik negatív rekord, hogy ők a leggyengébbek idegenben: 4 döntetlen, 6 vereség, 10 szerzett és 26 bekapott gól. De az otthoni meccseiken is negatív a mérlegük: 3 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség; 10 szerzett és 12 kapott gól. Ráadásul ők az egyik csapat, akik a legkevesebbet futnak a mezőnyben, meccsenként 104,758 km-t.

Vigyázat! Volt romanista veszély!

Sokan abban is látják a gyenge szereplés okát, hogy lesérült a legjobb játékosuk, Kouamé. A fiatal elefántcsontparti az U-23-as Afrika kupán szenvedett keresztszalag-szakadást novemberben, de még mindig az övé a legjobb statisztika a csapatban: legtöbb gól (5), legtöbb kialakított gólhelyzet (14) és legtöbb kapura lövés (18). Utána olyan veterán arcok következnek a góllövő listájukon, mint a „mi régi nagy barátunk” Pandev, meg Mimmo Criscito, 4-4 góllal. Sturaro futotta a legtöbbet a csapatban, 11 km-t meccsenként és Ghiglione adta a legtöbb gólpasszt, konkrétan 5-nél tart. Eddig az első félidő végén szerezték a legtöbb góljukat és a második félidő végén kapták a legtöbbet.

Végül ebből se lett „Új Buffon”, megint visszajött a „régi”. De arra senki se gondolt, hogy „Új Szczesny” se lesz belőle.

Viszonylag új edzőjük van, december 28-án „érzékeny búcsút vettek” Thiago Mottától és kinevezték a helyére Davide Nicolát. Az új mester mérlege eddig 1 győzelem és 2 vereség a bajnokságban és a kupában. A „nagybeteg” Kouamén kívül, ellenünk nem fognak tudni játszani Criscito eltiltás miatt és Lerager izomsérülés miatt. A szintén izomsérüléssel küzdő Zapata játéka pedig kérdéses. Itt egy tipp a kezdőjükre:

Genoa (3-5-2): Perin; Biraschi, Goldaniga, Romero C.; Ankersen, Sturaro, Schone, Behrami, Barreca; Pandev, Sanabria.

 A Rómánál pedig szokás szerint zajlik az élet, mondhatnánk nincs egy unalmas perc. Friedkin emberei állítólag már a due diligence vége felé járnak és most már nagyon hamar meg fogja venni a Rómát. De most már tényleg. Komolyan. Isti bizti… Ha gonosz és rosszindulatú lennék, most azt mondanám, hogy pont meg fogja várni a téli átigazolási időszak végét, hogy ne lehessen rajta számon kérni semmit, legalább a szezon hátralévő részében. De mivel én nem vagyok ilyen, ezért inkább azt mondom, hogy egy ekkora méretű üzlet nagyon összetett és komplikált, érthető, hogy elhúzódik. Jellemző, hogy közben Pallotta elnök úr meg állítólag elkezdett érdeklődni a Newcastle megvásárlása iránt.

Zaniolót megműtötték, Mariani professzor szerint valamikor áprilisban várható legkorábban a visszatérése. Egyébként mennyire jellemző a Roma körüli viszonyokra, hogy a szurkolóknak már nem kell külön bemutatni Mariani professzort. Ha valaki akár csak felületesen is követte a Rómát az elmúlt években, az pontosan tudja, hogy Mariani professzor, a Villa Stuart klinikában szokta mindig műteni a „keresztszalagos” játékosokat. Nevetnék, ha nem lenne siralmas.

A frissen felgyógyult Cristante és a Dél-Amerikából frissen visszatért De Rossi, együtt látogatták meg Zaniolót a kórházban. Hol máshol találkozhatnának mostanában a Roma jelenlegi és volt játékosai?

De a legnagyobb sztori az elmúlt napokban egyértelműen a meghiúsult Politano-Spinazzola csere volt az Interrel. Egy sima cserének indult, Spinazzola ment volna az Interbe, Politano a Rómába. Eredetileg egy végleges csere lett volna, kölcsön kötelező megvásárlással a szezon végén, pénzmozgás nélkül, mindkét játékost azonos értékre taksálva. A római és romanista Politano volt a legboldogabb, ő anno még bajnokságot is nyert a „primaverával”, mielőtt a Roma el nem adta a Sassuolónak, hogy aztán végül a Di Francesco kinevezése körüli üzletelésekkel egy időben, végleg lemondjon minden érdekeltségéről a játékosban. Az is megkönnyítette az üzlet létrejöttét, hogy mindkét játékost ugyanaz az ügynök, Davide Lippi képviseli.

A két játékos meg is érkezett az új klubjához és el is végezték az orvosi vizsgálatokat, amiken át is mentek, legalábbis a médiában megjelent információk alapján. Ekkor az Inter további „atlétikai teszteket” szeretett volna elvégeztetni Spinazzolával, Antonio Conte és az edzői stáb jelenlétében. Illetve meg akarták változtatni az üzlet feltételeit, azt szerették volna, hogy a játékosokat kölcsönbe cseréljék el, de a kötelező megvásárlást, a szezon hátralévő részében lejátszott meccsek számához szerették volna kötni. A Roma megsértődött és elzárkózott a további „atlétikai tesztektől”, szerintük Spinazzola annál jobb, hogy „próbajátékra” kelljen mennie.

„A sálat azért megtarthatom?”

Egy rövid ideig úgy nézett ki, hogy talán mégis létrejöhet az üzlet, a két klub nem szakította meg azonnal a tárgyalásokat, de az Inter a jelek szerint komolyan meggondolta magát Spinazzola kapcsán, mert a kiszivárgott információk szerint, olyan feltételeket támasztottak, amikkel szinte kizárták a játékos megvásárlásának a lehetőségét. Állítólag Spinazzolának minimum 15 alkalommal kellett volna szerepelnie, alkalmanként legalább 45 perc játékidővel, hogy meg kelljen őt venniük. Figyelembe véve az Inter keretének az erősségét és  hogy már túl vagyunk a szezon felén, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valamiért már nem akarják igazán leigazolni a játékost és főleg nem szeretnék végleg megvenni.

Állítólag ez az üzlet eredetileg Piero Ausiliónak, az Inter sportigazgatójának az agyszüleménye volt, de időközben Marotta felülbírálta őt. Nem mellékes, hogy állítólag Antonio Conte se volt maradéktalanul elégedett Spinazzola leigazolásával, egyes hírek szerint ő jobban örülne egy másik játékosnak arra a posztra. A médiában konkrétan felvetették Victor Moses nevét, aki korábban már együtt dolgozott Contéval a Chelsea-nél és aki jelenleg Törökországban, a Fenerbahcenál van kölcsönben. Most ott tartunk, hogy mindkét játékos visszatért már az eredeti klubjához és a két klub közötti viszony történelmi mélypontra jutott, a kiszivárgott hírek szerint nagyon valószínűtlen, hogy a közeljövőben bármilyen üzlet létrejöjjön a Roma és az Inter között. Sőt, több forrás azt írja, hogy a Roma be szeretné perelni az Intert és az Internél Marotta is konzultált már Cappellini ügyvéd úrral, hogy felkészüljön az esetleges jogi következményekre.

Az ügy főszereplői: Ausilio, Marotta, Fienga és Petrachi. Innen szeretnék külön gratulálni mindenkinek a remek üzlethez, aminek kicsit sem lett kínos a befejezése!

A meghiúsult Politano üzlet után, most a romanista szurkolókat Suso nevével ijesztgetik a médiában, akit a Roma állítólag kölcsönbe szeretne elhozni a Milanból. De ez a lehetőség állítólag egyáltalán nem tetszik a Milannak, ők inkább végleg el szeretnék adni a játékost. Feldobták Shaqiri nevét is, de ő meg több mint 4 milliót keres fontban a Liverpoolnál, ráadásul állítólag Klopp nem is akar lemondani róla, szóval így elsőre elég valószínűtlen felvetésnek tűnik. Egy másik jelölt Zaniolo pótlására a belga Januzaj, aki jelenleg a Real Sociedadban vitézkedik és állítólag el lehetne hozni kölcsönbe, kivásárlási opcióval.

Másik hír, hogy a Roma megvette Roger Ibañezt az Atalantától. A 21 éves brazil középső védő ügynöke azt nyilatkozta, hogy már mindenben megállapodtak a Rómával, már csak az orvosi vizsgálatok és a papírok aláírása van hátra. Állítólag 2 millióért érkezik kölcsönbe, kötelező kivásárlással 2021-ben, 8 millióért.

Sugárzó jókedv és hurráhangulat!

Visszatérve a Genoa elleni meccsre, Fonseca mester megtartotta a szokásos meccs előtti sajtótájékoztatóját. Elhangzott, hogy Perotti lesérült a Parma ellen és nem fog tudni játszani a Genoa ellen, sőt, a Juve elleni kupameccset is ki kell majd hagynia. Tehát jelenleg csak Ünder és a frissen felgyógyult Kluivert állnak rendelkezésre azon a poszton. Cristante sem fog kezdeni a Genoa ellen, Fonseca mester szerint egy hosszú sérülés után jobb beosztani az energiáit.

A Politano-Spinazzola ügy kapcsán elmondta, hogy nagyon szerette volna Politanót a csapatába, a Roma jelenleg keres egy játékost arra a posztra. De bízik Petrachiban és Fiengában, ha így döntöttek, akkor annak megvannak az okai. Az üzlet végleg meghiúsult és a közeljövőben nem fognak visszatérni a játékosra. Spinazzola viszont jól van minden szempontból,  a csapatnak pedig szüksége van rá, tehát játszani fog a Genoa ellen. Pastore gyógyuló félben van és elkezdett a pályán edzeni, ahogy Mkhitaryan is jobban van, még nem áll készen a következő két meccsre, de a Lazio ellen már visszatérhet.

Spinazzolára pedig szükség van. Paradox módon most jobban kell  mint Politano.

Mivel Kolarov és Florenzi eltiltás miatt nem fognak tudni játszani, a két szélre adva van a Santon és Spinazzola páros . Elnézve a sérültek listáját és a játékosok pillanatnyi formáját, Fonseca mesternek valójában nincs is túl sok lehetősége a variálásra. Sajnos ezúttal viszonylag nagy valószínűséggel meg tudjuk jósolni a Roma kezdőjét:

Roma (4-2-3-1): Pau López; Santon, Mancini, Smalling, Spinazzola; Diawara, Veretout; Ünder, Pellegrini, Kluivert; Dzeko.

A sűrű naptár, a sérültek és az eltiltások ellenére, a Genoa elleni meccs a kötelező győzelem kategóriába tartozik, semmilyen más eredmény nem lenne elfogadható. A fogadóirodák oddszai is azt mutatják, hogy a Roma a meccs egyértelmű esélyese. Nagyon kellenének a pontok.

Itt be is fejezem a posztot, vasárnap este hatkor Genoa-Roma (élő közvetítés 17:55 Digisport2) és forza Roma mindenkinek!