AS Roma – Torino 0-2

Az AS Roma lejátszotta első bajnoki mérkőzését 2020-ban. Sajnos egy igen jó sorozat szakadt meg vasárnap este a Torino ellen, ugyanis hosszú évek után vereséget szenvedett csapatunk az északiakkal szemben. A mérkőzés izgalmas, lüktető, számos remek megoldást felvonultató találkozó volt, ahol harminc kapura lövésből nem sikerült a hazaiaknak gólt szerezni. Ebben komoly szerepet vállalt Sirigu, aki minimum hét bravúrt mutatott be. (!)

2020 első kezdője

Persze hozzá tartozik az is, hogy Dzeko meglehetősen tompa volt. A többiek pedig rendre hibás döntést hoztak döntő pillanatban. Fonseca sokat nem variált, a tavalyi év utolsó kezdőét küldte pályára, a csapat jól is kezdett, viszont az első negyedórában mutatott lendületre jól reagált a Mazzarri csapat, és fokozatosan megérkezett a mérkőzésbe. Kapufák, bírói hibák, tizenegyes és kapus bravúrok jellemezték a találkozót, amit most részletesen is megvizsgálunk.

Ahogy már a bevezető bekezdésben is írtam, Fonseca mindenkit bevetett, aki az év utolsó mérkőzésén legyőzte a Fiorentinát. Florenzi lassan újra stabil kezdőként jöhet, még Fazio a találkozó előtt jelentett apróbb sérülést, így Mancini helyettesítette a veterán argentint. Az én olvasatomban is nagyjából ez a legerősebb, legjobb formában lévő kezdője jelen pillanatban az AS Roma csapatának.

Di Bello fújt össze-vissza

A találkozó jól kezdődött, nagyjából ott folytatta a csapat, ahol az ünnepek előtt abbahagyta. Ötletes támadásvezetés, lendületes játék volt a jellemző, amire nehezen reagált a vendég Torino. Jól bizonyítja mindezt, hogy az első negyedóra-húsz perc három Sirigu bravúrt, és két vendég sárgalapot eredményezett. Ha nem a tapasztalt olasz hálóőr védi a bikák kapuját, egészen nyugodtan kijelenthetem, legalább kétgólos előnnyel vette volna az AS Roma a mérkőzés első negyedét. Ez sajnos elmaradt.

Viszont ezen a környéken megváltozott a játék, és a Torino egyre feljebb tudott lépni, kapufát lőtt, sőt Lopez védésre is szükség volt a gólnélküli eredmény megtartásához. A játék ebben az időszakban jelentősen lassult, ami egyértelműen a vendégeknek kedvezett. Az első torinói szögletre 36 percet kellett várni, de a meccs ebben az időszakában már kiegyenlített volt. Sőt, a két római védekező középpályás is besárgult. Előbb Diawara utána Veretout. A slusszpoén pedig a 47. percben érkezett, amikor Belotti a befelé totyogó Mancini mellett akkora rövidfelsős gólt akasztott Lopez kapujába, hogy még azt sem tudtam egyértelműen eldönteni, hogy a védő vagy a kapus követett el nagyobb hibát. Nem mellékesen ez a „gyengébbik” lába Belottinak.

Florenzi visszatalál a helyes útra?

Nem volt mit tenni, a felek 0-1-s állásnál mentek szünetre. A második játékrész újra lüktetőbb, tempósabb iramban kezdődött. Helyzet mindkét oldalon akadt, viszont a római egyenlítés sajnos nem érkezett. Pedig próbálkozott a csapat derekasan, hol Pellegrini lőtt, hol Dzeko kapart ki magának helyzetecskét, vagy fejelt mindhiába. Kicsivel kevesebb, mint egy óra játékot követően Perotti lövést eresztett meg a vendégek kapujára, amit Sirigu hatalmas bravúrral védett. Ez már az ötödik óriási védés volt a kapustól, ami egy óra alatt nem is rossz teljesítmény.

Ezt követően Fonseca bátran belenyúlt csapatába és lehozta Veretout, helyére Mkhitaryan érkezett, majd jött a második játékrész legnagyobb sansza az egyenlítésre. A tizenhatoson belüli nagy kavarodás után Pellegrini tudott kapura fordulni, de mondanom se kell Sirigu megint védeni tudott. Után jött Perotti helyére Kalinic, ekkor már két ékkel nyomta a Roma. Eredménytelenül. Volt még Dzeko fejes, egy Miki’ lövés, Kolarov szabadrúgás, de a kaput nem sikerült bevenni.

Perotti a jók között volt tegnap

Sőt, a mérkőzés utolsó perceiben Smalling kézzel csapott a labdába, amit hosszas videózás után, véleményem szerint jogosan büntetőre cserélt a játékvezető, vagy valaki, de ezt most hagyjuk. Döbbenetes jelenetsorok futottak a képernyőn, ahogy a játékosok megtudják Di Bellotól, hogy kezezés volt, viszont az ítélet még legalább 30 másodpercet késett. Belotti persze beverte a büntetőt, és el is döntötte a mérkőzést. Így a fájóan foghíjas (38.000) Olimpico közönsége egy vendég győzelem szemtanúja volt.

Persze ide írhatnám, hogy a játékvezetés mélyen kritikán aluli volt. Sok szempontból, nem részletezem. Ki kell emelni Sirigu teljesítményét szintén, aki nagyban hozzájárult ehhez az eredményhez. És persze Belotti mesteri gólja, vagy a kapufái mind kellettek ehhez. De tegnap a Róma kicsit magát verte meg, mivel rosszul reagált a Torino cselekedeteire. Zaniolo beszürkült fél óra után, Dzeko gyakorlatilag „tökönrúgta” magát, Perotti és Pellegrini tett hozzá kreativitásával, de ez tegnap nagyon kevés volt. Gyorsan rendezni kell a sorokat, mert a Juventus következik, majd a Parma elleni olasz kupa, aztán pedig egy Genoa-Lazio páros. Nagyon bízom benne, hogy az elkövetkező 20 napban nem rontja el a csapat azt, amit ősszel összekapart.