Eltörni a bika szarvát

A Roma vasárnap este, háromnegyed kilenckor kezdi meg az új évet, a Torinót fogadja az Olimpicóban, a Serie A 18-ik fordulójában.

A Roma-Torino egy hagyományokban gazdag összecsapás és ki lehet jelenteni, hogy Róma sosem kedvezett a Torinónak, a bikát rendszeresen „széttépték” a farkasveremben. Az elmúlt 9 bajnokin a két csapat között Rómában mindig a Roma nyert és mindig szerzett legalább 2 gólt, összesen 27-et, vagyis meccsenként 3 gólos átlagról beszélhetünk.

Ha tovább szélesítjük a képet, a mérleg továbbra is a Rómának kedvez, 1930 óta a Roma 64 alkalommal fogadta a Torót, ezekből a meccsekből 13 döntetlennel végződött, 13 alkalommal nyertek a gránátvörösök és a maradék 48-at a fővárosiak nyerték. Az utolsó torinói siker Rómában 2017-ben volt, az olasz kupában, amikor 2-1-re kapott ki a Roma. De az utolsó torinói bajnoki sikerhez Rómában sokkal régebbre kell visszanyúlni, konkrétan 2007 májusáig, amikor a kiesés elkerüléséhez a Torinónak muszáj volt nyernie és nem kis meglepetésre, egy totó-gyilkos győzelemmel ki is harcolták a bentmaradást.

Az utolsó római meccsen, nagyjából egy éve, január 19-én, a Roma félóra után már 2-0-ra vezetett,  Zaniolo kezdő góljával és Kolarov büntetőjével. De Di Francesco mester Rómájáról beszélünk, szóval a második félidőben a Torino kiegyenlített, Rincón és Ansaldi góljaival. Végül szerencsére jött El Shaarawy gólja és sikerült 3-2-re megnyerni azt a meccset is.

Sirigu a top player. Reméljük ellenünk is sokat fog szerepelni.

A Torino jelenleg a 10-ik helyen tanyázik a tabellán, 21 ponttal. Az utolsó meccsen Mazzarri mester csapata otthon szenvedett vereséget 2-1-re a Spaltól, pedig a 4-ik percben már vezettek Rincón góljával, de Strefezza egyenlített, Petagna pedig a végén megfordította az eredményt. De ez semmi az ezt megelőző fordulóhoz képest, amikor a Verona ellen 3-0-ra vezettek a 61-ik percben, de kaptak 3 gólt negyedóra alatt és végül csak egy döntetlen született.

Eddig az idén a Torino mérlege negatívnak mondható: 17 meccsen 6 győzelem, 3 döntetlen és 8 vereség, 22 szerzett és 26 kapott góllal (meccsenkénti átlag 1,3 és 1,5), mindössze 3 meccset sikerült lehozniuk bekapott gól nélkül. Ők futják a legkevesebbet a Serie A-ban, 103 kilométeres meccsenkénti átlaggal. Figyelni kell a magas labdáknál, 6 fejes gólt szereztek az idén, ebben a kategóriában ők a harmadikak, az Inter és a Cagliari mögött (ezek 7 gólt szereztek fejjel). Többnyire a második félidőben szereznek több gólt, konkrétan a 60-ik és a 75-ik perc között szerezték a góljaik 27%-át. Egyformán törékenyek a két félidőben, de a 30-ik és a 45-ik perc között kapták a góljaik 31%-át.

A nem túl magabiztos védelem ellenére, vagy talán pont ezért, az egyik legjobb játékosuk az elmúlt évben Sirigu volt, 2019-ben a hálóőr a második helyen áll a védések számát tekintve, 131 védéssel 36 meccsen, 74,57%-os védéshatékonysággal. Talán nem meglepő, hogy a támadójátékuk alapvetően Belotti körül forog, a „Gallo” a Torino legjobb gólszerzője, 7 bajnoki góllal, ő alakította ki a legtöbb gólhelyzetet is (20) és ő lőtt kapura a legtöbbször (31). Mostanában viszont talán nincs a legjobb formában, utoljára november 9-én volt eredményes, 2 büntetőből szerzett góllal a Brescia ellen. Két játékos van, akikről az idén Mazzarri mester egyszer sem mondott le: az említett Sirigu a kapuban és Izzo a védelemben. A védő tényleg fáradhatatlan, ő futja a legtöbbet a csapatban, meccsenként átlagban 10,5 kilométert. A legtöbb gólpasszt viszont Verdi adta, konkrétan 3-at.

Belotti rossz formában? Azért csak óvatosan! Nehogy pont ellenünk találjon magára…

Eddig többnyire 3-4-2-1-es felállással játszottak, ebből gyakran 3-4-1-2 lett, amikor hiányzott Belotti. De játszottak már 3-5-2-vel és 3-5-1-1-el is, például a Juve és az Inter ellen. Vasárnap este, eltiltás miatt, le kell majd mondaniuk Ansaldiról és Bremerről, Aina és Rincón pedig egyetlen sárgalapra vannak az eltiltástól. Illetve van egy csomó sérültjük is: Ansaldi, Baselli, Edera, Iago Falgue és Lyanco is sérültek, előreláthatólag január vége és február eleje között fognak visszatérni. Fentiek alapján itt egy tipp a kezdőjükre:

Torino (3-4-2-1): Sirigu; Izzo, N’Koulou, Djidji; Aina, Lukic, Rincón, Laxalt; Verdi, Berenguer; Belotti.

A Rómánál pedig zajlanak az események, a fő hír természetesen Dan Friedkin, az amerikai milliárdos, aki a médiában megjelent értesülések szerint, nagyon közel áll a klub megvásárlásához. Állítólag már megállapodtak Pallottával az eladásban, eltérő számok jelentek meg, de mindenhol egyöntetűen több mint 700 millió eurós vételárat emlegetnek. Az Il Messaggero szerint Pallotta és Friedkin már aláírtak egy szándéknyilatkozatot, ami szerint január 26-ig kizárólagos alapon tárgyalnak a Roma többségi tulajdonának az eladásáról. A Corriere dello Sport szerint, Friedkin majd csak az átvétel hivatalos bejelentése után fog Rómába jönni, előreláthatólag valamikor január végén.

Még nem hivatalos az eladás, de több helyen, például az Il Tempo és az Il Messaggero szerint is, az üzlet már kész, befejezett tény. Szóval talán most már nem túl korai picit részletesebben foglalkozni  az új potenciális tulajunkkal, Dan Friedkinnel.  Dan Friedkin egy amerikai üzletember, akinek a vagyonát nagyjából 4,3 milliárd dollárra becsülik. Vannak érdekeltségei a vendéglátóiparban, ingatlanokban és a filmiparban, de a fő tevékenységi köre az autóiparhoz, konkrétan a Toyotához kötődik.

Dan Friedkin, a texasi „Toyota-mágnás”.

A Friedkin család sikertörténete Dan nagyapjával kezdődik, Kenny Friedkinnel, aki egy harci pilóta volt a második világháborúban és a brit légierő kiképző tisztje. A háború után alapított egy repülő iskolát, majd 1949-ben, egyetlen lízingelt DC-3-as géppel, megalapította a Pacific Southwest Airlines-t, ami 1958-ban már 300.000 utast szállított.

Kenny Friedkin fia volt Thomas Hoyt Friedkin, Dan apja, aki fiatalon megtanult repülőt vezetni és 1962-től kezdve elkezdett pilótaként dolgozni a családi légitársaságban. Ekkor Kenny Friedkin váratlanul meghalt egy agyvérzésben és egy évvel később, nem sokkal azután, hogy a Pacific Southwest kilépett a tőzsdére, meghalt Thomas Friedkin édesanyja is és alig 28 évesen ő lett a légitársaság fő részvényese. Jellemző Thomas Friedkinre, hogy miközben a cég igazgató tanácsának a tagja volt, tovább dolgozott pilótaként is a légitársaságban. A cég egészen 1988-ig működött, több mint 500 millió dolláros éves forgalommal, amikor is felvásárolta őket a US Airways 400 millió dollárért. De ekkorra már Thomas Friedkin érdekeltségei a cégben jelentősen visszaestek, „csak” 3,4 millió dollár járt neki ebből a 400 milliós vételárból, mert közben elkezdett mással foglalkozni.

Thomas Friedkin egyik hobbija volt az autóversenyzés és szoros barátságot ápolt a motorsport legendás alakjával, Carrol Shelbyvel. A hatvanas évek végén a Toyota megkereste Shelbyt és felajánlották neki, hogy legyen az amerikai képviselőjük. Shellby udvariasan elhárította a japánok ajánlatát (később ezt meg is bánta), de bemutatta nekik a barátját, Thomas Friedkint. Friedkin pedig megalapította a Gulf States Toyota Distributorst és a az elkövetkező évtizedek során felépített egy több milliárd dollár értékű céget. Mára a Gulf States Toyota 5 amerikai tagállamban rendelkezik több mint 150 autókereskedéssel. Texasban, Houstonban van a cég központja és a honlapjuk szerint, a leányvállalatokkal együtt, 5600 alkalmazottjuk van.

Dan Friedkin hobbijai között ott van a repülés, képzett pilóta, övé a világ legnagyobb magánkézben lévő vadászgép gyűjteménye és ő az egyik a két egyetlen civil közül, aki részt vehet az amerikai légierő bemutató repülésein…

Dan Friedkin 1995-ben vette át az apjától a vállalatcsoport irányítását és eddig nagyon is sikeres volt, a Forbes szerint 2018-ban 9 milliárd dollár értékben értékesítettek Toyotákat. A cég fontosságát jelzi, hogy az elmúlt években a Toyota felvásárolta az amerikai forgalmazóit, csak két forgalmazó cég maradt az USA-ban, akiket nem tudtak, vagy akartak megvenni és az egyik a Gulf States Toyota, akik továbbra is a japán cég márkáinak a kizárólagos forgalmazói Arkansasban, Louisianában, Mississippiben, Oklahomában és természetesen Texasban.

Ahogy már említettem, a Toyotán kívül vannak más sikeresnek mondható érdekeltségei is és nem a Roma lenne Dan Friedkin első próbálkozása a sport világában. Például 2017-ben megpróbálta megvenni az NBA houstoni franchise-át, a Houston Rockets-et, amikor az előző tulaj bejelentette, hogy el akarja adni. De akkor Friedkin ajánlata végül alulmaradt egy másik texasi milliárdos, Tilman Fertitta ajánlatával szemben. Friedkin azért továbbra is érdekelt a Rockets-ben, már korábban megszerezte a „naming rights-t” a Rockets otthoni pályájához, amit ennek megfelelően úgy hívnak, hogy Toyota Center.  De például az MLS dallasi csapatának, az FC Dallasnak a pályáját is Friedkin cége nevezte el, nem nehéz kitalálni hogyan hívják: Toyota Stadium.

Dan Friedkinnek 4 gyermeke van, közülük a Roma szempontjából talán Ryan Friedkin a legérdekesebb. A harmincéves fiatalember Kaliforniában él, ahol együttműködik az apjával a Friedkin csoport filmipari produkciós vállalatának, az Imperative Entertainmentnek az irányításában. Egyes pletykák szerint, ő áll a Roma megvásárlása mögött, állítólag ő győzte meg az apját, hogy vegye meg a klubot és még olyanokat is lehet olvasni, hogy majd ő lenne a Roma elnöke a klub megvásárlása után.

Ryan Friedkin mottója: „Légy szerény. Tanulj meg mindent, amit csak tudsz. Bízz az ösztöneidben.”

De tegyük félre egyelőre a tulajdonosváltást, majd visszatérünk rá ha lesz egy hivatalos közlemény, foglalkozzunk egy kicsit inkább a csapattal és a Torino elleni meccsel. A meccs előtti sajtótájékoztatón Fonseca mester elmondta, hogy Kluivert izomsérülése kitart, talán majd a Juve utáni meccs után fog visszatérni. Pastore pedig még nála is rosszabb állapotban van, rá még tovább kell majd várni.

Szó volt Ünderről is, a „kis török” mostanában a piaci pletykák középpontjába került, mivel viszonylag keveset szerepelt és nem nagyon tudott élni a lehetőségeivel. Konkrétan az Evertonnal hozták szóba, egyes helyeken már azt is leírták, hogy a Roma 40 millióban szabta meg Ünder árát. Fonseca mester viszont azt mondta, hogy nem tervezi egyetlen játékos távozását sem, Ündernek pedig majd ki kell használnia a lehetőségeit, amikor játszatja (ez persze nem jelent semmit).

Paulo Fonseca: „Fontos megnyerni ezt a meccset. A Torino ellen mindig nehéz játszani.”

Szóba kerültek Kalinic és Bruno Peres is, a horvátról Fonseca mester azt mondta, hogy jól dolgozik az edzéseken és hogy számítanak rá, meg akarják tartani. Bruno Peresről pedig azt mondta, hogy Petrachi jól ismeri a játékost, most nincs jó állapotban fizikailag, először kerüljön jó formába és utána majd meglátjuk, hogy mennyit tudni majd segíteni a csapatnak. Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére:

Roma (4-2-3-1): Pau López; Florenzi, Mancini, Smalling, Kolarov; Diawara, Veretout; Zaniolo, Pellegrini, Perotti; Dzeko.

Tavaly már beköszönt a Torinónak, reméljük, hogy az idén is folytatja.

Talán nem is kell leírni, de a Roma a meccs toronymagas esélyese, ezt tükrözik a fogadóirodák oddszai is. Fonseca mester is azt mondta, hogy ezt a meccset muszáj megnyerni, vagyis ez most tényleg a „kötelező győzelem” kategóriába tartozik. Talán elsősorban az szól a Roma ellen, hogy a csapat gyakran szokott nehézkesen indulni a szünetek után. Illetve ott az a zsinórban 9 otthoni győzelem a Torino ellen és mint tudjuk, a nagy számok törvénye alapján, előbb-utóbb minden sorozat véget ér. De reméljük, hogy ez nem most lesz és egy szép győzelemmel fogjuk kezdeni az új évet.

Nincs is nagyon mit hozzáfűzni, vasárnap este Roma-Torino (élő közvetítés 20:40-től a Digisport1-en), addig is forza Roma mindenkinek! Illetve engedjétek meg, hogy némileg megkésve, az új év első posztjában boldog új évet kívánjak mindenkinek!