A csoportkör lezárása

Csütörtök este kilenckor a Roma a Wolfsbergert fogadja, az Európa-liga csoportkör utolsó mérkőzésén. A Rómának egy győzelemre, vagy egy döntetlenre van szüksége a biztos továbbjutáshoz az egyenes kieséses szakaszba. De akár még akkor is továbbjuthat ha kikap, a csoport másik mérkőzésének az eredményétől függően.

Utólag ez a csoportkör nem volt túl „acélos”, de sajnos a Roma se szerepelt túl „acélosan” és most ott tartunk, hogy az utolsó meccsen kell eredményt produkálni a továbbjutáshoz. A csoportunkban rajtunk kívül ott a Borussia Mönchengladbach, a nagy múltú és tekintélyű német csapat (erre később még visszatérünk), az Istanbul Basaksehir, Erdogan miniszterelnök úr „pet project”-je és végül, de nem utolsó sorban, a Wolfsberger, az osztrák „kiscsapat”.

Ez pedig a lényeg, a J csoport táblázata:

Mi a már kiesett és tökutolsó Wolfsbergert fogadjuk otthon, a németek meg a törököket fogadják, egy ki-ki meccsen, ahol azért tagadhatatlanul a németek az esélyesebbek. Mert a Gladbach otthon játszik, eddig többször is meggyőzőbben játszottak mint a Basaksehir és nekik egy döntetlen is elég a biztos továbbjutáshoz.

Ráadásul ott a németek „szerencséje” (???) is ebben az EL csoportban, aminek eddig mi voltunk az első számú áldozatai. Mert hogy jutottunk el odáig, hogy az utolsó meccsen kell izgulnunk a továbbjutás miatt? Pedig többször is elég látványosan nyertünk, nézzétek csak meg a gólarányokat a fenti táblázaton. Hát úgy jutottunk idáig, hogy a Gladbach elleni két meccsünkön kb. 3 pontot vesztettünk játékvezetői hibák miatt, amik közvetlenül befolyásolták az eredményt.

Az első botrányos hiba a római meccsen történt, amikor 1-0-ás Roma vezetésnél, már a hosszabbításban, Chris Smallingot arcba rúgták a labdával és a skót Collum játékvezető úr, adott egy olyan nevetséges büntetőt, hogy még a semleges világsajtóban is leverte a biztosítékot. Különösen mókásnak tálalom azt a magyarázatot, hogy Collum játékvezető úr azért adott büntetőt, mert „takarásban” volt és nem láthatta tisztán az esetet. Hehe, ezek szerint, ha nem látja, hogy mi történt, akkor biztos, ami biztos alapon, ad egy büntetőt a németeknek. A második eklatáns hiba a két csapat németországi meccsén történt, amikor a bírók nem vették észre, hogy a Gladbach gólja előtt, az egyik német „fél méterrel” a pályán kívülről húzta vissza a labdát, pedig az egyik spanyol partjelző úr ott „aludt”, közvetlenül az akció mellett.

Majd egyszer arról is érdemes lenne beszélni, hogy miért nem volt VAR az EL idei kiírásának a csoportmeccsein. Csak mert ha lett volna, az epizódok alapján, több mint valószínű, hogy már kényelmesen továbbjutottunk volna csoportelsőként. Vajon miért van az, hogy a labdarúgás intézményei foggal-körömmel harcolnak a technológiai segédeszközök bevezetése ellen? Miért félnek ennyire az „igazságtól”?

Tehát elméletileg egy viszonylag könnyű meccs következik, egy már kiesett, papíron gyengébb ellenfél ellen. Hát szerintem meg ezek az osztrákok nem kirándulni jönnek Rómába. Ne feledjük, ezek úgy kezdték a csoportmeccseket, hogy Németországban elverték 4-0-ra a Gladbachot, ami még úgyis tekintélyes eredmény, hogy a németeknél aznap nem játszott a skót bíró és a spanyol partjelző.

De komolyan, mindenkit óvatosságra intenék, itt még semmi sem dőlt el. Azt sem kéne elfelejteni, hogy a Roma csak egy döntetlenig jutott Ausztriában, a Wolfsberger döbbenetes, letámadós, „csupa szív” játéka ellen. Ezeket mindenki lenézi, a sok „félművelt barom” még arra sem veszi a fáradtságot, hogy rendesen megtanulja a nevüket és következetesen csak „Wolfsbergnek”, néha még „Wolfsburgnak” is hívják őket. Tessék? Hogy nehéz megjegyezni, mert hosszú és komplikált? Ausztriában WAC-nak szokták rövidíteni őket, azt is túl hosszú megjegyezni? (Mielőtt valaki félreértené, természetesen nem rólunk, szurkolókról beszélek, hanem a médiában dolgozó „szakemberekről”, akiknek elméletileg érteniük kéne ezekhez a dolgokhoz.)

Zaniolo állítólag ismét játszani fog a Wolfsberger ellen.

Ezek eleve nem úgy indultak, hogy megnyerik a sorozatot és nem hinném, hogy az osztrák játékosok, csak mert már elúsztak a továbbjutási esélyeik, ne akarnának jól szerepelni egy európai kupameccsen, Rómában a Roma ellen. Ráadásul, ha közben úgy alakul a németországi meccs eredménye, akkor még az is elképzelhető, hogy megint közbejön a „szerencse” és a bírók megint elnéznek valamit. Csak mert akit egyszer leforráztak, az már a hideg víztől is fél és a Rómát az idén már nem egyszer „forrázták le”…

De ezek természetesen mind csak alibik! A Rómának papíron kutya kötelessége lenne továbbjutni ebből a csoportból, pláne úgy, hogy „csak” egy döntetlent kell elérni, otthon a WAC ellen. Attól függetlenül, hogy továbbra sem szűnik a sérüléshullám, ami az idén sújtja a Rómát. Az utolsó hírek Smalling és Santon sérüléséről szóltak. Pellegrini is lesérült, de villámgyorsan visszatért és már újra a csapattal edzett, viszont állítólag csak a kispadról fog tudni kezdeni.

 A meccs előtti sajtótájékoztatón Fonseca mester meglepően sok mindent elárult arról, hogy hogyan fog játszani a csapata. Elhangzott, hogy Dzeko és Ünder játszani fognak, viszont Pau López és Kolarov nem. Kluivert várhatóan a Spal ellen lesz hadra fogható, Pastore pedig előreláthatólag 2 hét múlva fog tudni játszani. Szó volt Cristantéról is, aki állítólag januárban fog visszatérni.

Fonseca mester Florenziről: „Nem beszélek konkrét szituációkról. Nem akarok többet erről a szituációról beszélni. Amikor úgy gondolom, hogy szükségünk van Florenzire, akkor játszik, amikor úgy gondolom, hogy nincs szükségünk rá, akkor nem játszik. Ez igaz mindenkire.”

Egyébként Perotti is minden bizonnyal kezdeni fog, már ha abból indulunk ki, hogy ő kísérte el Fonseca mestert a sajtótájékoztatóra. Itt egy tipp a Roma kezdőjére:

ROMA (4-2-3-1): 83 Mirante; 24 Florenzi, 23 Mancini, 20 Fazio, 37 Spinazzola; 42 Diawara, 21 Veretout; 22 Zaniolo, 77 Mkhitaryan, 8 Perotti; 9 Dzeko.

Közben az osztrákok elleni meccstől függetlenül is voltak hírek, vagy talán inkább pletykák a klub körül. A stadion fronton egyre több bizakodó hangnemű nyilatkozatot lehet hallani, a különböző illetékesektől. Általános bizakodó hangulat lengi körbe általában az egész stadion projektet, mintha tényleg hamarosan engedélyeznék. De persze ilyen már volt korábban is.

Ez a „hurrá hangulat” részben annak is köszönhető, hogy új tulajdonos van a láthatáron a Roma számára. Dan Friedkin, többek között a Toyota amerikai forgalmazója, tárgyalásokat folytat a klub megvételéről és a Roma részvénye valóságos szárnyalásba kezdett a tőzsdén. Már olyan pletykák is voltak, hogy a következő hétvégéig be is jelenthetik a tulajdonosváltást. Viszont a tekintélyes gazdasági napilapban, a Sole 24 Oreban ma megjelent  értesülések szerint, a tárgyalások elakadtak. Állítólag Pallotta és a befektetőtársai túl magas vételárat jelöltek meg és Friedkin nagyon óvatosan reagált a követeléseikre. A Sole 24 Ore szerint, ha az álláspontok hamarosan nem közelednek, akkor végleg befuccsolhat az üzlet. Szerintem nem érdemes különösebben izgulni. Hamarosan úgyis kiderül, hogy mi fog történni.

Megint Mirante fog védeni.

Visszatérve a Wolsberger elleni meccsre, a Roma természetesen toronymagas esélyesnek számít, zavarba ejtően egyoldalú oddszokat olvashatunk a fogadóirodák honlapjain is. Mintha ez a meccs már nem lenne több egy formaságnál. Remélem, hogy a mieink azért nem így állnak hozzá és nem lesz semmilyen meglepetés.

Itt be is fejezem a posztot, csütörtök este kilenckor Roma-Wolfsberger (Élő közvetítés magyar tévéken ezúttal nem lesz, mert a fene se tudja, hogy miért. Pontosabban a Diginél kellett a műsoridő az olyan rangadókra, mint a Gladbach-Basaksehir, meg a Rangers-Young Boys. Egyszer majd jól tennék, ha elgondolkoznának a Diginél, hogy melyik csapatnak hány követője van az előfizetőik között és hogy melyik az értékesebb tartalom.), addig is forza Roma mindenkinek!