Sebészi pontosság Veronában

A 14. forduló került megrendezésre Olaszországban advent első vasárnapján. Esti mérkőzésen, veronai kirándulást tett az AS Roma és a helyes úton maradva, újabb győzelemmel a zsákban térhetett haza Fonseca és csapata. Különösen fontos győzelem ez, több szempontból is; egyrészt Veronában mindig nehéz három pontot szerezni, másrészt a folyamatosan szakadó eső sem segítette a technikásabb csapatot, borzasztó mély volt a pálya.

A harmadik gólt ünneplő rómaiak

A portugál tréner egyre merészebbeket nyilatkozni, úgy érzi megtalálja lassan a csapatát, a társaság jól elvégzi a kiszabott feladatot edzésen és mérkőzésen egyaránt. Mi sem bizonyítja első gondolatát jobban, minthogy csütörtökön az EL-ben pályára lépő tizenegy kezdett Veronában is. Kivétel ugye Zaniolo, aki eltiltását töltötte, helyén a sérülésből nehezen visszatérő Ünder kezdett.

Egy rövid saját gondolatot is hozzáfűznék a bevezető második bekezdéséhez. Szerintem kijelenthetjük, hogy Florenzi és Fazio totálisan kijátszotta magát a kezdőből, mindez ugyanúgy igaz lehet Perottira is. A Mancini – Smalling – Veretout – Diawara négyes olyan stabilitást ad a védekezésnek, kiemelkedőt képes nyújtani labdaszerzésben, hogy korábbi kedvenceink perifériára szorultak. A teljesítmény és az eredmények eddig bőven a portugált igazolják…

Kluivert újra betalált

Visszatérve a veronai mérkőzésre Ivan Juric profi munkát végez. Csapata bár igen jól mozgott a nyári piacon, bőven lehet a meglepetés 2020-ban. Fiatal, lendületes alakulatában úgy jelenik meg a rutin, hogy az egyensúly nem borul fel. Sőt a friss igazolások is kellően gyorsan találták meg a közös hangot a csapattal és veszik fel a mester által kívánt tempót. A mérkőzés is ennek a tükrében kezdődött. A hazaiak megpróbálták megragadni a kezdeményezést és 15 perc játékot követően Lopeznek kellett egy nagyobb védést bemutatni… más kérdés, hogy később les miatt kifelé ítéltek.

A Roma első momentuma gólt ért. Pellegrini adott tanári labdát a fickándozó Kluivertnek, aki éles szögből tudott eredményes lenni. Elég komoly egyéni teljesítmények voltak ezek. Mind középpályás, mind támadó poszton. 0-1. Sajnos gyorsan jött a válasz, a továbbra is lendületes Verona egy balról érkező beadást váltott gólra. A történethez hozzá tartozik, hogy Kolarov csúnyán elvédekezte a beadást. 1-1

A további gólszerzésben sérülése gátolta meg a hollandot

Az első félórát egy Pellegrini lövés és egy nehezen értelmezhető Ünder sárga zárta. Ezt követte Kluivert sérülése, amit egy hosszúra nyúlt sprintet követően elkövetett, durvaság határát súroló szerelési kísérlet előzőt meg. Mármint Kluivert volt kicsit agyatlan, de ezt írjuk fiatal kora számlájára. A hollandot váltotta Perotti. Itt fel kellett jegyezzek még egy hazai kapufát és egy Lopez védést… sőt szűk negyven perc után a veronai támadók gólt szereztek. Viszont hosszas videózás után érvénytelenítették a találatot les miatt. Véleményem szerint jogosan.

Közvetlenül a szünet előtt Ünder próbálta ügyesen középen kiugratni Dzekot, akit védője vitathatatlanul felöklelt, büntető. Perotti értékesítette a tizit és hirtelen nemhogy a Verona nem szerezte meg az előnyt, vendég vezetéssel mentek szünetre a csapatok. 1-2

Fonseca jól bánik csapatával

A második játékrészre szintén lendületesen érkezett a Hellas. Szerencsére a mély pálya és a Roma szemfüles, rutinos védekezése gyorsan visszalassította a vendégeknek kedvezőbb tempóra a csapatot, és komolyabb esemény nem is történt az 58. percig. Itt egy Lazovic középre adást fejelt ki a Roma védelem, majd a szögletet Lopez védte. A kontrát jól játszotta végig a Roma, de Pellegrini lövése pontatlan lett.

Verre tiszta fejes jött egy óra játék után. Szintén egy rosszul elosztott védekezés miatt alakult ki az ajtó-ablak lehetőség. Nem élt vele a hazai csapat. Ezt követően sajnos Mancini megkapta ötödik sárgáját, így az Inter elleni, pénteki rangadót kihagyja… Hetven perc játék után újabb római lehetőségeket lehetett feljegyezni, előbb Dzeko centerezésénél védekezett jól a hazai csapat, majd Smalling fejese szállt mellé.

Mi lesz veled Ünder?

Ünder helyett 67 percet követően jött Mkhitaryan, majd egy újabb nagy veronai helyzet, ami ugyancsak les volt. Pazzini is pályára lépett, akiről nekem mindig azaz ominózus Samp elleni meccs ugrik be… tegnap nem bírt belerondítani a levesbe. Pedig akadt egy óriási helyzete a hajrában. Sőt, egy kezezés miatt majdnem büntetőhöz jutott a Verona, de az esetet újabb leshelyzet előzte meg, így elmaradt a tizenegyes. A végére jött a slusszpoén, Perotti önzetlenül játszott középre egy kontrát, ahol az örmény támadó érkezett és megszerezte csapata harmadik gólját. 1-3. Sakk-matt.

A találkozó változatos, lüktető volt. A körülményekhez képest mindenképp. A Roma igen szerényen muzsikált vasárnap, de így is képes volt nyerni, ami óriási dolog. Főleg ha az elmúlt évek hasonló szituációira gondolok, ott rendre elvérzett a társaság. Most ezen a téren érzek erős fejlődést, hogy ennek Fonseca az oka, vagy a teljesen átalakított keret tartalmaz ma mentálisan erősebb játékosokat, nem tudom. Mindenesetre tetszik amit látok, és tovább nő az optimizmusom. Ez a csapat képes kell legyen a BL indulás kiharcolását, az összes többi már csak hab lenne a tortán. Pénteken Inter, ne feledjétek, addig is forza Roma!