Verona-Roma elé

A Roma Rómeó és Júlia városában folytatja a negyedik hely üldözését, a mieink vasárnap este, háromnegyed kilenckor  fognak fellépni a Bentegodiban a Verona ellen, a Serie A 14-ik fordulójában.

Hogyan is érkezik az ellenfelünk a meccsre? A veronaiak az idén nagyon jól szerepelnek, a 9-ik helyen állnak a bajnoki tabellán, ugyanannyi pontjuk van, mint a Parmának. Az utolsó meccsükön 1-0-ra elintézték a Fiorentinát, a győztes gólt Di Carmine szerezte a 66-ik percben. Ez újabb 3 pontot jelentett Ivan Juric mester csapatának, amely meglepően jól teljesít, főleg figyelembe véve, hogy egy „újoncról” van szó. A mérlegük 5 győzelem, 3 döntetlen és 5 vereség, ennél jobban csak a 2013/14-es szezonban teljesítettek, amikor 7 győzelmük volt 13 meccsen.

Térjünk ki az erősségeikre és a gyenge pontjaikra. A támadó részlegük igencsak akadozik, eddig mindössze 11 góljuk van 13 meccsen, ami 0,85-ös átlagot jelent meccsenként. Nem véletlen, hogy csak hátulról a negyedikek a kapura lövések számát illetően (összesen 111, ebből 60 kapura tartó lövés). Pontatlanság, vagy talán balszerencse lehet az oka, de a második helyen állnak a kapufák számát illetően (8), csak a Napoli előzi meg őket (10).

Ivan Juric: „A Roma? Szép focit játszanak, tetszik ahogy védekeznek és támadnak. Egyre javulnak, kemény ellenfelek.”

Viszont övék a bajnokság második legjobb védelme, mindössze 11 bekapott góllal, csak a Juve védelme erősebb náluk, 10 bekapott góllal. Kiegyensúlyozott a mérlegük az otthoni és idegenbeli meccsek vonatkozásában: 3 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség otthon. Ugyanez a helyzet a gólokat illetően is, otthon 6 gólt szereztek és 4-et kaptak.

Juric mester az idén sohasem mondott le Silvestri, Faraoni, Rrahmani, Amrabat és Lazovic játékáról. A két leggólveszélyesebb játékosuk Pessina és Veloso, fejenként 2 góllal. A kiugró gólvágó hiányát csapatjátékkal pótolták, eddig 8 különböző játékosuk volt eredményes. Nagyon sokat futnak, átlag 108,5 km-t meccsenként, pont annyit mint az Atalanta. A statisztika azt mondja, hogy tudnak hajrázni, a legtöbb góljukat (28%-ot) a meccsek utolsó negyedórájában szerzik, viszont a 60 és 75-ik perc között a „legtörékenyebbek”, akkor szokták kapni a legtöbb találatot.

Az is hozzátartozik, hogy a Roma 23 éve nem kapott ki a Veronától! Konkrétan 1996 októberében tudtak utoljára nyerni a Roma ellen, azóta volt 10 romanista győzelem és 5 döntetlen. Az utolsó egymás ellen lejátszott meccs is a Roma sikerét hozta, a 2017/18-as szezonban Ünder büntetőből szerzett góljával nyert 1-0-ra a Roma. A Verona otthonában játszott utolsó tíz meccsen a Roma mindig tudott legalább egy gólt szerezni (konkrétan 17 gólt). Talán az is érdekes lehet, hogy a Verona volt Dzeko első ellenfele a Rómával, a bosnyák 2015 augusztusában mutatkozott be, pont a veronaiak ellen.

Pont a volt „lila” játékos Di Carmine góljával verték a Fiorentinát.

Az idén Juric mester gyakran váltogatta a felállást, a 3-4-2-1 és a 3-4-1-2 között. A Roma ellen le kell majd mondaniuk Badu, Bessa és Tupta játékáról, a két középpályás és a csatár valamikor januárban fognak visszatérni. Még nem biztos Kumbulla és Veloso játéka, akik nemrég kezdtek el újra a csapattal edzeni. Itt egy tipp a kezdőjükre:

VERONA (3-4-2-1): 1 Silvestri; Rrahmani, 21 Gunter, 15 Bocchetti; 5 Faraoni, 34 Amrabat, 32 Pessina, 88 Lazovic; 20 Zaccagni, 14 Verre; 10 Di Carmine.

És mi a helyzet a mieinknél? Jó hír, hogy visszatértek Spinazzola és Mkhitaryan. Az elemzők szerint Spinazzola a favorit is a kezdőbe, Florenzi megint kispadozhat, pedig ő is felgyógyult a Brescia ellen összeszedett kisebb sérülésből. Az örménynek viszont meg kell majd küzdenie Ünderrel a kezdő pozícióért, konkrétan a kiállított Zaniolo helyettesítéséről van szó a támadó alakulatban. Pastore nincs a toppon, egy apró sérüléssel bajlódik, tehát szinte biztos, hogy Lollo Pellegrini fog kezdeni.

https://twitter.com/i/status/1200724835573358592

Apropó Ünder…

Apropó Pellegrini, láttátok hogyan dobták fejbe Isztambulban? „Szépen” vérzett is a feje. És azt láttátok, hogy milyen méltósággal viselkedett? Persze könnyű jól viselkedni, amikor 3-0-ra vezet a csapat és fölényben játszanak. De szerintem, tekintettel a konkrét eset kirívó és súlyos természetére, mégis érdemes kitérni a különbségre Pellegrini és a számos szégyentelen „szimuláns” között, akiket rendszeresen megcsodálhatunk a labdarúgás élvonalában és most hadd ne mondjak konkrét neveket.

Ha esetleg akadna, aki nem látná át Pellegrini jelentőségét ennek a Rómának a játékában, akkor meg lehet nézni a statisztikát. Pellegrini, az idei 18 meccsből, játszott 9-en és 9-en pedig sérült volt, a Lecce ellen összeszedett lábtöréssel, vagyis most pont ugyanannyi meccset hagyott ki és játszott le. (Egyébként az is jellemző a játékos elkötelezettségére, hogy sutba vágva az óvatosságot, rekord idő alatt gyógyult fel és tért vissza a műtétje után.)

Mindenki láthatja, hogy amikor játszik, akkor Pellegrini rendszeresen bemutat meccsenként legalább egy pár szemet gyönyörködtető, igazi klasszishoz méltó megoldást, de ez nem mond el mindent. Amikor Pellegrini játszik, akkor a Roma meccsenként átlagosan 2,1 gólt szerez, nélküle ez a szám lezuhan 1,3 gólra. Gyakorlatilag, némi kerekítéssel, a Roma meccsenként 1 góllal többet szerez ha Pellegrini játszik! Ugyanez tükröződik vissza ha az eredményeket nézzük: Pellegrinivel 6 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség. Pellegrini nélkül 2 győzelem, 4 döntetlen és 3 vereség. Írjuk le pontokban is, csak hogy még egyértelműbb legyen, Pellegrinivel: 9 meccsen 20 pont, Pellegrini nélkül: 9 meccsen 10 pont. Ennyit arról, hogy mennyire értékes.

Bevert fejjel, de töretlen lelkesedéssel!

Jellemző a média szomorú állapotára, hogy ahogy rákeresek Pellegrinire és a Rómára, olyan címkéket találok, hogy „Manchester United”, „release clause” és „Inter”. Szinte minden meccse után elmondják valahol, hogy valamelyik nagyobb klub le fogja igazolni és a fő érv minding ugyanaz, a játékos kivásárlási záradéka, ami „csak 30 millió”. Szokás szerint sokan alábecsülik a Rómát és alábecsülik Pellegrinit is. A visszatérése óta megint előtérbe kerültek azok a pletykák is, amik a szerződése megújításáról szólnak, állítólag a Roma vezetői azon munkálkodnak, hogy minél hamarabb összehozzanak egy új szerződést, amiben már nincs kivásárlási záradék. Szerintem pedig meglepő lenne, ha nem így lenne.

Vannak hírek a stadion körül is, az egyik az Eurnova céget illeti, Luca Parnasi vállalkozó cégéről van szó, akit letartóztattak korrupcióért. Az Eurnova birtokolja az ingatlant, amin a Roma stadionja épülne és most úgy néz ki, hogy egy cseh vállalkozó, Radovan Vitek, át fogja venni a Parnasi család vagyonát, ez egy közel 500 millió eurós üzlet lenne, amit az Unicredit közvetít és ami lehetővé tenné, hogy Parnasi végleg kikerüljön a képből. Ennek állítólag nagyon örülnének Trigoriában, Bostonban, de még Houstonban is. Hozzá kell tenni, hogy ez a változás nem befolyásolja a stadion projektet, már hivatalosan bejelentett, lepapírozott, kész tény, hogy amint jóváhagyják a stadion építését, a Tor Di Valléban található ingatlan amerikai kézbe fog kerülni, közel 100 millió eurós vételáron.

A másik hír Lazio tartomány vezetőitől érkezett, egy sajtótájékoztató keretében bejelentették a terveket a Roma-Lido vasútvonal fejlesztésére. Egy 3 év alatt megvalósuló, 800 millió eurós beruházásról van szó (ami a Roma-Civita Castellana-Viterbo vonalat is érintené), ami jelentősen javítana a környék közlekedésén és egyben elhárítaná az utolsó elvi akadályt is a Roma tervezett stadionja engedélyezésének az útjából.

Apropó Houston, kitartanak a hírek Dan Friedkin belépéséről a Roma tulajdonosi körébe. Továbbra is december közepéig ígérnek fejleményeket az üggyel kapcsolatban. Közben a napokban várható Dan Friedkin egyik fiának, Ryannak az érkezése Rómába, hogy közelről szemmel tartsa a római fejleményeket. Ha igaz Ryan Friedkin lenne majd a fő referens a család felé a Roma ügyeivel kapcsolatban.

Újságíró: „Milyen nehézségeket jelent, hogy bőséggel állnak rendelkezésre a játékosok?” Fonseca: „Jobb amikor minden játékosunk megvan. Akkor is ha utána nehéz eldönteni, hogy ki a jobb játékos az adott meccsre, de sokkal jobb ha az összes játékos rendelkezésre áll.” Hülye kérdésre…

De térjünk vissza a Verona elleni meccsre, Fonseca mester, a meccs előtti sajtótájékoztatón, többek között kifejtette, hogy három bevethető alternatívája is van a jobb oldali szélső védő posztra: Spinazzola, Santon és Florenzi személyében. De Fonseca mester nem volt hajlandó elárulni, hogy a három közül ki fog kezdeni. Kérdésre válaszolva elhangzott az is, hogy Mkhitaryan jól van, bevethető, de fizikailag még nem áll készen, hogy 90 percet végigjátsszon.

Felmerült Mancini helyzete is, hogy a védőnek már csak egy lap hiányzik az eltiltáshoz, de Fonseca mester nagyon határozottan lezárta ezt a témát, azonnal rávágta, hogy Mancini játszani fog. Szóba került az erősítések kérdése is, a közelgő téli átigazolási időszakban, konkrétan Cristante kapcsán, hogy keresnek-e valakit arra a posztra, mivel most úgy tűnik, hogy a játékos talán a tervezettnél korábban térhet vissza. Fonseca mester azt válaszolta, hogy jelenleg nem keresnek játékosokat Cristante pozíciójába.

Az isztambuli meccs kapcsán szó esett Chris Smallingról, hogy az angol megkapta a kapitányi karszalagot Dzeko lecserélése után. Ezzel kapcsolatban Fonseca mester kifejtette, hogy ez nem az ő érdeme, ez Dzeko döntése volt és hogy ez egy olyan döntés, amivel ő maximálisan egyetért. A portugál mester úgy fogalmazott, hogy ez egy olyan kérdés, amire neki nem kellett külön kitérnie, mert a játékosok maguktól is tudják, hogy kik a vezérek közöttük.

„Oké, tiéd lehet a karszalag, de a vegán carbonarát egyedül eszed meg.”

Az egész sajtótájékoztató elég rövid volt és viszonylag kevés szó esett technikai kérdésekről, részben mert Fonseca mester kifejtette, hogy nem árulhat el előre konkrét technikai döntéseket a meccs előtt. De azért a portugál tréner többször is elismerően beszélt a Veronáról, kiemelve a kiváló védekezésüket és egyetértett a kérdező újságíróval, hogy a Verona védelme nagyon is hasonlít taktikailag az Atalantához, elmondta, hogy megpróbáltak felkészülni a Verona játékára, de nem volt hajlandó konkrétumokba bocsátkozni, mivel nem szeretne elárulni semmit az ellenfélnek.

Fentiek kapcsán itt egy tipp egy olasz honlapról a Roma kezdőjére:

ROMA (4-2-3-1): Pau López; Spinazzola, Mancini, Smalling, Kolarov; Diawara, Veretout; Ünder, Pellegrini, Kluivert; Dzeko.

Én egy nehéz mérkőzésre számítok, egy jó formában lévő, hajtós, jól védekező csapat ellen, akiknek sokkal több idejük és energiájuk volt, hogy felkészüljenek a meccsre mint a Rómának. A fogadóirodák oddszai szerint viszont egyáltalán nincs igazam, a számok zavarba ejtő római fölényt jósolnak. Tiszta szívből remélem, hogy a fogadóirodáknak lesz igazuk!

Nem jut eszembe semmi más, szóval be is fejezem a posztot. Vasárnap este Verona-Roma (élő közvetítés 20:40-től a Digisport2-n) és forza Roma mindenkinek!